Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής ψηφιακής Ενημέρωσης Αμβρακικού Κόλπου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και  Διαδραστικής ψηφιακής Ενημέρωσης  Αμβρακικού Κόλπου στην Πρέβεζα επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα”.

Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος εκθειάζει το Κέντρο και καλεί τον κόσμο να το επισκεφθεί τονίζοντας τα παρακάτω:

Θα αποκομίσει επιστημονικά  τεκμηριωμένη γνώση , 

  1. Για τη γεωλογική εξέλιξη του κόλπου που άρχισε πριν 10.000 περίπου χρόνια 
  2. Γιατί ο Αμβρακικός είναι ένα μοναδικό για την Ελλάδα υδάτινο οικοσύστημα, που ορισμένα στοιχεία του δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη χώρα μας .
  3. Γιατί το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού (2008 ) χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος ενιαίος υγρότοπος στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική σημασία του για την ορνιθοπανίδα σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο .
  4. Για την ιχθυοπανίδα και τα ιβάρια του

Θα εντυπωσιασθεί  με  την ψηφιακή απεικόνιση της υποθαλάσσιας εισόδου  του κόλπου και την αέναη κίνηση των ρευμάτων και των διαβρωτικών δυνάμεων που δημιουργούν βάραθρα 40 μέτρων!!! 

 Συγχρόνως θα πληροφορηθεί για τις αιτίες που ο Αμβρακικός, « η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα των Βαλκανίων » και ένας τόπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και τεράστια πηγή πλούτου και ανάπτυξης, είναι « νεκρός » από τα 15 μέτρα και κάτω ( ανοξική ζώνη ) ‘

και εάν μια  διώρυγα εξόδου του Αμβρακικού στο Ιόνιο , στη θέση «Μονολίθι » , που έχει προταθεί κατά καιρούς , θα είναι η σωτήρια λύση ανανέωσης των υδάτων του ή ένα έργο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το απροστάτευτο οικοσύστημά του.

Θα εκπλαγεί από τη φθορά που προξενεί στο Ακρωτήρι του Ακτίου ο εγκαταλελειμμένος πλωτός γερανός  και θα επιβεβαιώσει  και στην περίπτωση του Αμβρακικού, τους λόγους για τους οποίους στην πατρίδα μας  ούτε οι νόμοι ούτε οι συνθήκες ( Ραμσάρ ) και τα Δίκτυα  ( Natura ) είναι ικανά όχι μόνο να τον προστατεύσουν στο βαθμό για τον οποίο έχουν θεσπισθεί , αλλά ούτε στο ελάχιστο να επιβραδύνουν την υποβάθμισή του που τον εντάσσει πλέον στην ταχύτατα αυξανόμενη λίστα των « νεκρών » θαλάσσιων ζωνών του πλανήτη!!!.

Παροτρύνουμε  τα μέλη μας και τους συμπολίτες μας , όλων των ηλικιών, να αφιερώσουν μια ώρα ( τόσο διαρκεί η ενημέρωση ) από τον ελεύθερο χρόνο τους για να γνωρίσουν τον Αμβρακικό μέσα από το πρίσμα των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών δεδομένων .

Αυτή η ΓΝΩΣΗ ίσως μας ενώσει σε μία ύστατη συμμαχία για τη ΣΩΤΗΡΙΑ του   μεγαλύτερου υδροβιότοπου της χώρας  και ενός  από τους μεγαλύτερους του είδους  σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Δημόσια ευχαριστούμε τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου κ Κωνσταντίνο Κουτσικόπουλο  που με επιστημονική σαφήνεια, ρεαλισμό και φρόνηση  μας φώτισε κάθε πτυχή του θέματος Αμβρακικός. 

Τις ευχαριστίες μας και στο μέλος του επιστημονικού δυναμικού του Φορέα κ. Σταύρο Φλούδα , Γεωπόνο , για τη γόνιμη συνεργασία μας.

Το Κέντρο Ενημέρωσης του Αμβρακικού  Κόλπου στεγάζεται στο ανακαινισμένο δημοτικό κτήριο των Παλαιών Σφαγείων λίγο πριν την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Τηλ . επικοιν. 26820-25330

Σημείωση:  Η προστασία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού έχει τελματώσει τις  τελευταίες δεκαετίες    μεταξύ της πραγματικότητας και του φαντασιακού των καθ ύλην αρμόδιων  με τα γνωστά  αποτελέσματα .

Να αισιοδοξούμε  ότι θα υπάρξει αφύπνιση  συνείδησης από τους έχοντες θέσεις ευθύνης ή η συνείδηση και το στοίχημα για τον Αμβρακικό έχουν πλέον χαθεί;

Σύντομα θα επανέλθουμε με το ιστορικό των τελευταίων μόνο ετών της… αγωνιώδους προσπάθειας σωτηρίας του από κυβερνήσεις , θεσμούς και υπηρεσίες, μέσω νόμων, διατάξεων, συνεδρίων, ημερίδων, επίσημων δηλώσεων, υποσχέσεων κτλ όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί στα τοπικά και όχι μόνο Μ.Μ.Ε. και υπάρχουν στο αρχείο του Συλλόγου μας .


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites