Δεν θεμελιώνεται αίτημα αναψηλάφησης της απόφασης για το δάσος της Βαλανιδορράχης σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του κράτους

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αξιολογεί ότι τα υπάρχοντα στοιχεία που παρουσιάζουν κάτοικοι της Βαλανιδορράχης δεν μπορούν να θεμελιώσουν αίτηση αναψηλάφησης της απόφασης για το ιδιωτικό δάσος της Βαλανιδορράχης.

Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος απάντησε στην βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του “ΜέΡΑ25”, Κρίτων Αρσένης.

Ο Κρίτων Αρσένης ανέφερε μεταξύ άλλων πως αναγνωρίζεται η απόφαση της δικαιοσύνης αλλά σύμφωνα με τους κατοίκους υπάρχουν καινούργια στοιχεία που αφορούν τον πυρήνα της υπόθεσης. “Υπάρχει διαδικασία συγκεκριμένη για αναψηλάφηση της υπόθεσης και αυτό που ζητάμε είναι να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, όπως οφείλει να κάνει το δημόσιο όταν παρουσιάζονται αυτά τα στοιχεία, τα οποία κατά την άποψη των κατοίκων αποδεικνύουν κακοδικία” είπε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του Μέρα25.

Ο Υφυπουργός τόνισε πως η ένδικη διαφορά των 19 ιδιωτών -ιδιοκτητών του Δάσους της Βαλανιδορράχης  και του ελληνικού δημοσίου έχει αμετακλήτως κριθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο από τον Άρειο Πάγο.

“Δεν αντιλαμβάνομαι αν θεωρείται ότι υπάρχει θέμα παραπλάνησης της δικαιοσύνης ή όχι. Σε κάθε περίπτωση την έχετε καταθέσει αναρμοδίως καθώς όπως γνωρίζετε δεν είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και κανένα άλλο Υπουργείο, αρμόδειο να αξιολογήσει τη φύση μίας δικαστικής απόφασης και το περιεχόμενο της. Καταρχήν πρέπει να απευθυνθείτε στα αρμόδια Υπουργεία, στο Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και στο Υπουργείο Οικονομικών που όπως ξέρετε παρίσταται και εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, σε όλα τα δικονομικά στάδια μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Σε ένα συντεταγμένο κράτος δικαίου όταν τα νομοθετικά και νόμιμα εργαλεία, ένδικα βοηθήματα, ένδικα μέσα εξαντληθούν με την έκδοση απόφασης από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν μπορεί η πολιτεία να αμφισβητήσει μία δικαστική απόφαση σε αυτό το επίπεδο, αντιθέτως οφείλει να συμμορφώνεται στις επιταγές της. Αν με την κάθε πληροφόρηση μπορούσε η πολιτεία από μόνη της να εφευρίσκει τρόπους, ώστε να παρακάμπτεται η εκπεφρασμένη δικαστική αξιολόγηση από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, αντιλαμβάνεστε ότι θα είχαμε μία τελείως διαφορετική αντίληψη για το πως λειτουργεί το κράτος δικαίου και πως υφίσταται η διάκριση των εξουσιών. Το να σεβόμαστε την δικαιοσύνη και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό είναι κατεξοχήν υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του κράτους δικαίου. Το γραφείο κοινοβουλευτικών θεμάτων του Υπουργείο Δικαιοσύνης παρόλο αναρμόδιο ήρθε σε επικοινωνία με το γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών που έχει την κατά κύριο λόγο αρμοδιότητα. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αξιολογεί ότι τα υπάρχοντα στοιχεία που έχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα δεν μπορούν να θεμελιώσουν αίτηση αναψηλάφησης κατά την πρόβλεψη του κώδικα πολιτικής δικονομίας. Αποφασίστηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα αξιολογήσουν σε τυχόν νέα στοιχεία, νέα έρευνα, δεν έχει τεθεί ένα θέμα προθεσμίας η οποιασδήποτε άλλης περίπτωσης καθότι έχει κριθεί ότι η κατοχή οποιονδήποτε εγγράφων από το ελληνικό δημόσιο δεν συνιστά αφετηρία προθεσμία αναψηλάφησης, οπότε δεν υπάρχει προφανώς απώλεια των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο. Από την άλλη αν το νομικό συμβούλιο αξιολογήσει ότι υπάρχει ανάγκη άσκησης περαιτέρω ένδικων μέσων είναι στην κρίση του και θα αξιολογηθεί” υπογράμμισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites