Απειλείται η βιωσιμότητα της Δ.Ε.Υ.ΑΠ. – Μη διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.ΑΠ. – ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ένα ακόμη δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος κινδυνεύει να προστεθεί στις πλάτες των Δημοτών, που τόσο δοκιμάζονται αυτή την εποχή, με τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν την Δ.Ε.Υ.ΑΠ., και τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό της. 

Η δαπάνη της Δ.Ε.Υ.ΑΠ. για ηλεκτρική ενέργεια ανήλθε σε 400.000 € περίπου για το 2021. 

Το 2022 υλοποιείται η αναγκαία από χρόνια χωρική επέκταση της επιχείρησης, και έτσι θα συμπεριληφθούν στις δαπάνες της επιχείρησης και ο νέος Βιολογικός του Λούρου αλλά και τα υπόλοιπα αντλιοστάσια και λοιπός Η/Μ εξοπλισμός των πρώην Δήμων Ζαλόγγου και Λούρου. Το κόστος είχε προϋπολογισθεί πως θα έφτανε τις 800.000 € με τα περυσινά δεδομένα. Όπως κανείς εύκολα αντιλαμβάνεται το πραγματικό κόστος θα υπερβεί κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις δημιουργώντας τεράστιο οικονομικό άνοιγμα και θέτοντας νέες παραμέτρους στο εγχείρημα της χωρικής επέκτασης μιας και θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη βιωσιμότητας στην οποία αυτή βασίστηκε. 

Είναι φυσικό λοιπόν το ενεργειακό αυτό κόστος να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο μιας και  δεν μπορεί να συμπιεσθεί με κανένα τρόπο διότι οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν (αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων) είναι ενεργοβόρες, ενώ ο ενεργειακός τους σχεδιασμός για την «πράσινη μετάβαση» ο οποίος βέβαια απαιτεί χρόνο, «χώρο» σ΄ ένα δίκτυο που είναι κορεσμένο, και χωρίς χρηματοδότηση από το Κεντρικό κράτος δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι λοιπόν μεγάλος, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Επίσης σημαντικές θα είναι και οι αναπτυξιακές συνέπειες, αφού στην Δ.Ε.Υ.ΑΠ. κατευθύνονται σημαντικοί πόροι από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα και Ταμεία (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας) που θα μείνουν αναπορρόφητοι και αναξιοποίητοι.

Όμως η επιχείρηση, ως κοινωφελούς σκοπού που είναι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετακυλήσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους στους καταναλωτές της στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητάς της, ιδίως μάλιστα σε ένα περιβάλλον που οι πολίτες σήμερα αντιμετωπίζουν κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας, αλλά και διότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και οι ενδεχόμενες αυξήσεις της τιμής του θα περιορίσουν την πρόσβαση των πολιτών, και ιδίως των ευάλωτων πολιτών σ΄ αυτό. 

Επίσης θεωρώ πως δεν είναι λύση να μην ανταποκριθεί η Δ.Ε.Υ.ΑΠ. στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζω την έντονη ανησυχία και αγωνία μου για το μέλλον της Δ.Ε.Υ.ΑΠ. μιας και απειλείται πλέον ευθέως η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης που υπηρετεί την τοπική κοινωνία, παρέχοντας υγιεινό και ασφαλές νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στον πληθυσμό του Δήμου μας.

Θα πρέπει λοιπόν η ηγεσία του Δήμου μας και της Δ.Ε.Υ.ΑΠ. οι οποίες γνωρίζουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον, να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες με τις υπόλοιπες Δ.Ε.Υ.Α., τους Δήμους και την ΚΕΔΕ, έτσι ώστε να πιεστεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία άλλωστε όπως υποστηρίζουν έχουν άριστες σχέσεις και πολίτική συγγένεια, να αποδεχθεί τις λύσεις που της έχουν προταθεί και είναι στην κατεύθυνση:

  1. Της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής για τις Δ.Ε.Υ.Α.
  2.  Την ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ
  3.  Την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% ώστε να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές.

Η μεγάλη σοβαρότητα του θέματος και οι επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες είναι πρόδηλες και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΩΓΙΑΤΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» – ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΔΕΥΑΠ

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το Άλογο στην Αρχαία Ελλάδα (Του Κώστα Πιέτα)

14/05/2022, 2:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

12 Μαϊου : Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτριών/των – Αικατερίνη Αραβανή : «Επενδύουμε στους Νοσηλευτές για να εξασφαλίσουμε την Υγεία σε όλο τον κόσμο»

13/05/2022, 8:29 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης, Η νύχτα με τις μάσκες, Halloween, σκηνοθεσία του John Carpenter (1978), Κριτική της ταινίας.

05/05/2022, 12:09 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Πρώτη Ανάσταση και οι Μπότηδες (Μικρή αναφορά στην Ιστορία του εθίμου)

20/04/2022, 11:47 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης, Άννα Μοροζίνη: όταν μια γυναίκα συναντά γυναίκες (Κριτική για το νέο της βιβλίο).

08/04/2022, 10:49 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites