30 χρόνια Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας – Πλούσιο σε εξορμήσεις και δράσεις το πρόγραμμα του 2022

Τα 30 χρόνια λειτουργίας του εν μέσω πανδημίας γιόρτασε το 2021 ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας.  Λόγω των αυστηρών περιορισμών  η χρονιά δεν ήταν τόσο εορταστική, όσο θα ήθελαν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου για αυτό και για το 2022 ετοίμασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα από πλευράς εξορμήσεων, αλλά και δράσεων.

Το πρόγραμμα εξορμήσεων για το 2022 παρουσίασαν σήμερα στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης  τα μέλη του Δ.Σ του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας, Μιχάλης Σιώζης, Βαγγέλης Σμπόνιας, Γιάννης Ζέρβας και Ηρακλής Σέρτης.

Ο νέος πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Σιώζης απηύθυνε κάλεσμα σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τα βουνά, αλλά για κάποιο λόγο διστάζουν. “Αυτό που θέλουμε να τους πούμε αρχικά είναι να βγουν από το γκρίζο της πόλης στη φύση. Να βγουν από το γκρίζο της ασφάλτου, έξω στο βουνό στο πράσινο και να νιώσουν τον καθαρό αέρα και την καλή διάθεση που έρχεται με το που ξεκινούν μία τέτοια πεζοπορία. Το κάλεσμα είναι διαρκές κάθε χρονιά. Εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε να μην έχουμε δύσκολες εξορμήσεις, πολλές δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Βέβαια εννοείται θα πρέπει όσοι θέλουν να πεζοπορήσουν στο βουνό να έχουν μία στοιχειώδη φυσική κατάσταση. Να τολμήσουν να βγουν έξω. Η πεζοπορία στο βουνό είναι υγεία. Οι εικόνες που βλέπουμε εμείς και τα μέλη μας στα βουνά δεν τις βλέπουν εδώ στην πόλη. Να έρθουμε σε επαφή με την φύση. Αυτό θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους” σημείωσε ο Μιχάλης Σιώζης και απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε κατοίκους χωριών της περιοχής μας και μέλη συλλόγων να υποδείξουν μονοπάτια στον σύλλογο. “Επειδή δεν γνωρίζουμε κάποια μονοπάτια που γνωρίζουν οι ντόπιοι σε κάποια χωριά της περιοχής μας, όποτε κάποιος σύλλογος μας ζητήσει ή μας υποδείξει κάποιο μονοπάτι, μπορούμε να πάμε να το περπατήσουμε και να συνδράμουμε στην σηματοδότηση του, αλλά και στην προώθηση του στην Ορειβατική κοινότητα. Δεν τα γνωρίζουμε όλα και θέλουμε την βοήθεια και των ντόπιων” είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Αναλύοντας το πρόγραμμα εξορμήσεων του 2022 ο Μιχάλης Σιώζης επεσήμανε πως , όπως και τα προγράμματα των προηγούμενων ετών, έτσι και αυτό, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και των μελών του συλλόγου γενικότερα, ενώ περιλαμβάνει πληθώρα ορειβατικών εξορμήσεων για αρχάριους και έμπειρους ορειβάτες.

“Λειτουργούμε όλοι σε πρωτόγνωρες συνθήκες και ως Σύλλογος βιώσαμε και το 2021, όπως και πολλοί άλλοι σύλλογοι δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν, όσα θα ήθελαν να παρουσιάσουν και να κάνουν όλες τις εξορμήσεις που θα ήθελαν να κάνουν. Είχαμε κλείσει και ουσιαστικά δεν λειτουργούσαμε. Παρόλα αυτά κάνουμε μία προσπάθεια για το 2022. Αναθαρρήσαμε λίγο θεωρώντας ότι είμαστε προς το τέλος αυτού του κακού για αυτό και φέτος ξαναβγάλαμε πρόγραμμα, ενώ πέρσι δεν είχαμε βγάλει λόγω των συνθηκών. Ο Σύλλογος μετά τα 30 χρόνια λειτουργίας έχει περίπου 300 μέλη εκ των οποίων περίπου τα 150 είναι ενεργά” τόνισε επίσης ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας και ανέφερε πως στόχος του συλλόγου μέσα στο 2022 είναι η σηματοδότηση μονοπατιών τόσο στο Δήμο Πρέβεζας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο Μιχάλης Σιώζης ανακοίνωσε επίσης την διοργάνωση ενός διήμερου σεμιναρίου Χειμερινού Βουνού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Τζουμέρκα στις 29 και 30 Ιανουαρίου με εκπαιδευτή έναν θρύλο της ορειβασίας και της αναρρίχησης στην Ελλάδα, τον Γιάννη Θεοχαρόπουλο.

Για το ιστορικό μονοπάτι που έχει ξεκινήσει και απομένει ένα μικρό τμήμα για την ολοκλήρωση της σηματοδότησης από το Σούλι στο Ζάλογγο μίλησε ο πρώην πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Βαγγέλης Σμπόνιας, ο οποίος μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παλαιότερη προσπάθεια του συλλόγου για την δημιουργία μονοπατιού που θα ενώνει τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Π.Ε Πρέβεζας, που όμως δεν έχει τελεσφορήσει ακόμα.

Στον επόμενο χρόνο σχεδιάζουμε να τελειώσουμε ένα μονοπάτι που έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από το 2014 που είχαμε συμμετάσχει αντιπροσωπεύοντας το Νομό Πρέβεζας σε ένα συνέδριο στα Γιάννενα. Το συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου μαζί με την Ελληνογερμανική Ένωση, αφορούσε την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, αλλά και άλλα δύο θέματα που αφορούσαν το τροχόσπιτο και το ποδήλατο. Μετά το συνέδριο αυτό ακολούθησαν σεμινάρια πάνω στον πεζοπορικό τουρισμό από την Ένωση Πεζοπόρων Ευρώπης για την ανάδειξη μονοπατιών ώστε να αναπτυχθεί ένα τουριστικό προϊόν στην Ήπειρο. Τελειώνοντας τα σεμινάρια κάναμε κάποιες προτάσεις στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας τον κ. Ιωάννου και αυτό που εμείς σκεφτήκαμε, επειδή εμείς δεν έχουμε ψηλά βουνά όπως τα Γιάννενα και η Άρτα, ήταν να ενώσουμε τους Αρχαιολογικούς Χώρους και αυτή ήταν η πρόταση μας. Είχαμε την δέσμευση του κ. Ιωάννου ότι θα μπορούσε αυτό να προχωρήσει μέσω προγράμματος, αλλά δεν έχουμε κάτι νεότερο από τότε, μέχρι σήμερα. Κάναμε πρόταση και για το ποδήλατο. Προτείναμε έναν ποδηλατόδρομο από την Πρέβεζα μέχρι την Πάργα ώστε να αναδειχθεί η παραλιακή. Αφού δεν προχώρησε η πρόταση μας για τους αρχαιολογικούς χώρους σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα μονοπάτι με τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς την βοήθεια ούτε του Δήμου, ούτε της Περιφέρειας. Αυτό είναι το μονοπάτι Σούλι – Ζάλογγο. Ένα ιστορικό μονοπάτι και θέλαμε να το εντάξουμε στα 200 χρόνια από την επανάσταση. Το έχουμε υλοποιήσει σε ένα μεγάλο μέρος, δυστυχώς δεν το έχουμε τελειώσει λόγω Covid. Είναι ένα μονοπάτι 35 χλμ, θα ξεκινάει από το Σούλι και θα καταλήγει στο Ζάλογγο. Τα πιο πολλά σημεία έχουν σηματοδοτηθεί. Μας μένει ένα μικρό κομμάτι λίγο πάνω από το Τρίκαστρο και ένα άλλο από το Άνω Δεσποτικό μέχρι το Ζάλογγο. Τα υπόλοιπα τμήματα τα έχουμε περπατήσει. Ένα το περπατήσαμε πριν λίγες ημέρες περίπου 14 χλμ. Αυτό έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου και να ενταχθεί στο μεγάλο μονοπάτι το Epirus Trail” υπογράμμισε ο Βαγγέλης Σμπόνιας.

Τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου ευχαρίστησαν τους χορηγούς που βοήθησαν στην έντυπη έκδοση του προγράμματος.

Η πρώτη εξόρμηση του Συλλόγου για το 2022 είναι την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στο Ζάλογγο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Καμαρίνα και μέσω μονοπατιού θα φτάσει στο μοναστήρι και το μνημείο του Ζαλόγγου, ενώ θα γίνει και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης.

Ακολουθεί το πρόγραμμα εξορμήσεων του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας για το 2022:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [7.04 MB]

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites