Σκάλα Λούρου, η ιστορία στο πέρασμα των αιώνων

 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821 2021, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στην προσπάθειά της να αναδείξει σημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, βρέθηκε στη σκάλα Λούρου, λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Από τη θέση αυτή, διέρχεται το ρωμαϊκό υδραγωγείο, από το οποίο υδρευόταν η αρχαία Νικόπολη. Ο αγωγός είναι ορατός σε μεγάλο μήκος, ενώ σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση ένα μέρος από το υπόγειο τμήμα του, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει μία πολύ καλή εικόνα για την αρχική μορφή και κατασκευή του. 

  Το ιστορικό ενδιαφέρον της περιοχής όμως δεν εξαντλείται στο ρωμαϊκό υδραγωγείο, αφού λίγο παρακάτω, σώζονται τα υπολείμματα από τη βάση φρυκτωρίας των ελληνιστικών χρόνων, αλλά και τα υπολείμματα οχυρωματικής «οικίας» της οθωμανικής περιόδου. Τα κτίσματα αυτά που λεγόταν Κούλιες,  κατασκευαζόταν σε σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος, από όπου μπορούσαν να έχουν ευρεία θεά, αλλά και βεβαίως σε στενά περάσματα. Ο ρόλος τους λοιπόν ήταν διπλός ως οχυρά, αλλά και ως παρατηρητήρια. Η συγκεκριμένη θέση, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, αφού από τη στενωπό που διαμορφώνεται από το δύσβατο βουνό από τη μία πλευρά και τον βάλτο από την άλλη, διέρχεται ο δρόμος που ένωνε και συνεχίζει να ενώνει, την περιοχή της Πρέβεζας, με την Άρτα και τα Γιάννενα.

Η στρατηγική σημασία της θέσεως αυτής αναφέρεται από το στρατηγό Χριστόφορο Περραιβό, ενώ ο οθωμανικός Πύργος και τα ερείπια της φρυκτωρίας,  αναφέρονται από τον Άγγλο περιηγητή του 19ου αιώνα William Leake. Πολλοί ιστορικοί μάλιστα θεωρούν, πως αν τα στρατεύματα του Αλή Πασά, είχαν χτυπηθεί στο στενό του Λούρου, δεν θα είχε καταφέρει να κατακτήσει την Πρέβεζα, το 1798. 

  Η στρατηγική σημασία της θέσεως αυτής δεν έμεινε απαρατήρητη  ούτε στα νεότερα χρόνια, αφού στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, υπήρχε εκεί φυλάκιο των δυνάμεων κατοχής.

(Σ. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται το υπόγειο τμήμα του υδραγωγείου και ερείπια της φρυκτωρίας).

                                                                             Κείμενο-φωτογραφίες: Τσώλης Α. Ευάγγελος


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites