Διπλή εκτενής αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Πρέβεζα

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από τα Ιωάννινα, στην ομιλία του χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Du Lac ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η κατάσταση στη χώρα – τόνισε – είναι χειρότερη από κείνη που επικρατούσε πριν έναν χρόνο όταν δεν υπήρχε εμβόλιο», επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα».

«Θέλω να καλέσω την κυβέρνηση από δω από τα Ιωάννινα, είπε, να δώσει τώρα όλα τα στοιχεία για την πορεία  των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, και τα ποσοστά των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εντός και εκτός των ίδιων μονάδων». Την κάλεσε επίσης να σταματήσει την ρητορική ότι “η πανδημία δεν αφορά τους εμβολιασμένους».

Έμφαση στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ταυτόχρονα στην ακρίβεια, τονίζοντας ότι οι συνέπειες για τα Ελληνικά νοικοκυριά είναι τεράστιες.

«Ζητήσαμε έγκαιρα από την κυβέρνηση –  ανέφερε – να λάβει γενναία μέτρα για το κύμα ανατιμήσεων αλλά δεν το έκανε».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η υγειονομική, ενεργειακή και οικονομική κρίση δεν είναι φαινόμενα μόνο της χώρας μας, όμως μόνο στην Ελλάδα ακολουθούνται αδιέξοδες πολιτικές».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του στην σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, αλλά και την απόφαση των καθηγητών για μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε γενικότερα για τον τομέα των Υποδομών στην Ήπειρο επισημαίνοντας πως πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν δώσει μια πνοή, είτε καθυστερούν είτε υποβαθμίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση. “Οδικά έργα που είχαμε ήδη δρομολογήσει. Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα-Κακαβιά, αφού χάθηκαν δυο χρόνια, το έργο μετατρέπεται σε κλασικό επαρχιακό δρόμο διατομής 12,5 μέτρων, με μια λωρίδα κυκλοφορίας και μια βοηθητική ανά κατεύθυνση, με αρκετούς κόμβους και χωρίς διαχωριστική νησίδα, χωρίς την αναγκαία σύγχρονη και ασφαλή παράκαμψη της πόλης, με τα 15 περίπου χιλιόμετρα του συγκεκριμένου οδικού άξονα από τον κόμβο της Εγνατίας μέχρι τη Φανερωμένη” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για τον αυτοκινητόδρομο Γιάννενα – Κακαβιά και πρόσθεσε για την σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό ” Το υπουργείο Υποδομών έχει δώσει παράταση για έναν ακόμα χρόνο, ως τον Ιούνιο του 2022, για την ολοκλήρωση της μελέτης σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό. Ενώ εμείς είχαμε εξασφαλίσει και είχαμε φύγει αφήνοντας 30 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτήν ακριβώς τη σύνδεση. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν προχωρά δυο χρόνια και παίρνει τώρα παράταση;”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και την σύνδεση της Πρέβεζας μέσω Ακτίου σημειώνοντας πως “η κυβέρνηση καθυστερεί κι ο μεγάλος κίνδυνος είναι το έργο να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ“.

Σιδηροδρομική Εγνατία

Ως ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο έβαλε μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την σιδηροδρομική Εγνατία ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία όπως υπογράμμισε “μετά από δύο χρόνια αδράνειας, άρχισε τώρα κάπως αποσπασματικά να ασχολείται με συγκεκριμένα τμήματα, στο ανατολικό και δυτικό τμήμα, εξαγγέλλοντας όμως έργα στα χαρτιά”.

“Ως σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην ίδρυση της διακρατικής εταιρίας, όπως είχε συμφωνηθεί με τη Βουλγαρία, για την υλοποίηση του έργου. Η Σιδηροδρομική Εγνατία, στο τμήμα Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, θα μπορούσε να φέρει το τρένο μέχρι την ακτή της Ηπείρου” είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Κριτική για της καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ 

Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η Ήπειρος ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το πάγωμα στη ροή των πόρων του ΕΣΠΑ, το οποίο όπως υποστήριξε είναι “αποτέλεσμα της περίφημης διαδικασίας «προτεραιοποίησης» των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση”.

“Αυτό ισοδυναμεί με στάση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και το γνωρίζουν οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι το πάγωμα των πληρωμών αφορά και τα κρίσιμα έργα υποδομών που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Πλέον δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις οι φορείς της Αυτοδιοίκησης έχουν αναγκαστεί ακόμα και σε λύση των συμβάσεων με τους αναδόχους, καθώς αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος από τις καθυστερήσεις των πληρωμών” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και συνέχισε  “Θαρρώ όμως, ότι η πιο σημαντική, χαμένη ευκαιρία για τον τόπο μας πέρα από αυτές τις καθυστερήσεις και τις αμφισβητήσεις σημαντικών μεταρρυθμίσεων τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις υποδομές, είναι αυτό που γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι πράγματι, για την Ήπειρο, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης και μια από τις πιο αδικημένες περιφέρειες της χώρας μας, το Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν μια πολύ σημαντική ευκαιρία. Μια πολύ σημαντική ευκαιρία να εκταμιευθούν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν κρίσιμες υποδομές και αναπτυξιακή προοπτική. Αν το Ταμείο Ανάκαμψης είχε σχεδιαστεί όχι με γνώμονα να μοιράσουν κέρδη δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αν το Ταμείο Ανάκαμψης είχε σχεδιαστεί με γνώμονα την περιφερειακή ισορροπία σε κέντρο και περιφέρεια, να αμβλυνθούν δηλαδή οι ανισότητες των Περιφερειών, όπως είναι θα έλεγα ένα παράδειγμα ενός τέτοιου σχεδιασμού το αντίστοιχο σχέδιο που έχει υποβάλλει η Πορτογαλία, αν λοιπόν το Ταμείο Ανάκαμψης είχε σχεδιαστεί στοιχειωδώς με σχέδιο την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, τότε πράγματι θα ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για μια από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης, όπως η Ήπειρος. Δυστυχώς όμως, έχει σχεδιαστεί ανάποδα. Το κάρο μπήκε μπροστά απ’ το άλογο. Δεν μπήκε ένας στόχος. Η άμβλυνση των ανισοτήτων, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης, η διεύρυνση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, η κλιματική αλλαγή, δεν μπήκε ένας στόχος τέτοιος που μετά με βάση αυτό το στόχο να φτιάξει ένα σχεδιασμό. Μπήκε ως στόχος το πώς θα μοιράσουν τα λεφτά του Ταμείου, 10 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η επιχειρηματική ελίτ στη χώρα. Ελπίζω, το χειροκρότημά σας να έγκειται στο ότι εμείς αυτό δεν θα το ανεχθούμε και το ξέρετε. Γι’ αυτό χειροκροτάτε. Ελπίζω το χειροκρότημά σας να έγκειται στο γεγονός ότι εμείς έχουμε σχέδιο ν’ αλλάξουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο που θέλουν να μοιράσουν τα δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη. Έλεγα όμως, ότι για την Ήπειρο, είναι ζήτημα κομβικό, να προλάβουμε και να ανασχεδιάσουμε τη λογική του Ταμείου”.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την αναφορά του στην Ήπειρο με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το οποίο κατά την άποψή του, είναι ένας πνευματικός, τεχνολογικός, πολιτισμικός αλλά και αναπτυξιακός πυλώνας για τον τόπο την Ήπειρο.

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θέλω να πω ότι τα έβαλε ειδικά με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, διότι τα’ χει βάλει σχεδόν με όλα τα Πανεπιστήμια ειδικά με τα περιφερειακά στον τόπο μας, τα’ χει βάλει με τη νεότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή, με το νόμο ιδίως για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, έχει οδηγήσει, πέρα από 40.000 παιδιά να ψάχνουν να βρουν μέλλον και προοπτική αναζητώντας μια καλύτερη εκδοχή εκτός Ελλάδας ή στα κολέγια, ο νόμος αυτός έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των εισακτέων σε πάρα πολλά τμήματα. Ιδιαίτερα στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθώς και στο τμήμα Γεωπονίας, τα οποία αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης είναι ελλιπέστατη, δεν είμαστε τώρα σε μνημόνια, και υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει ουσιαστική χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Ταυτόχρονα τα Προγράμματα των Μεταπτυχιακών Σπουδών που προσφέρονται δωρεάν, εδώ και μια διετία δεν χρηματοδοτούνται, με προφανή σκοπό να οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία. Ο στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι σαφής, αφορά στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, αφορά στην επιβολή διδάκτρων τα μεταπτυχιακά. Και μέσα σ’ όλα αυτά τα προβλήματα, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κι άλλο ένα που αφορά τη φοιτητική μέριμνα, ιδίως στις μέρες μας όπου τα ενοίκια έχουν πάει και αυτά στο θεό. Τα ζητήματα στέγης. Άρα λοιπόν, είναι απολύτως αναγκαία, όχι μόνο η ενίσχυση και η στήριξη οικονομική του Πανεπιστημίου εδώ στα Γιάννενα, θα έλεγα όλων των περιφερειακών Πανεπιστημίων, είναι απολύτως αναγκαία, όχι μόνο η κατάργηση της αψυχολόγητης βάσης του 10 που δεν είχε τελικά κανένα στόχο πέρα από το να ευνοήσει συμφέροντα, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη θα έλεγα, μια ριζική αναδιάρθρωση στο χώρο της εκπαίδευσης με στόχο τη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου σήμερα. Και μέσα σ’ αυτή την αναδιάρθρωση, πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητη η δημιουργία νέων δομών στέγασης, αλλά και η ενίσχυση ενδεχομένως εναλλακτικά των φοιτητών και των φοιτητριών για την επίλυση των βασικών τους αναγκών, έως ότου δημιουργηθούν αυτές οι νέες δομές για τη στέγη. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα ωφελήσει όχι μόνο το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο τους φοιτητές αλλά και την τοπική οικονομία. Μια τοπική οικονομία που έχει στηριχθεί στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites