Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα λυθούν οι διαφορές Δήμων και Περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Στην άσκηση ένδικων μέσων για να διακόψει την μονομερή ενέργεια της Περιφέρειας Ηπείρου με την οποία αναθέτει απευθείας στην εταιρία ειδικού σκοπού του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, την μεταφορά του υπολείμματος από την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους ΧΥΤ, αποφάσισε στη συνεδρίαση του το Δ.Σ του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου.

Στη συνεδρίαση που ήταν υβριδική και πραγματοποιήθηκε δια ζώσης με την απαιτούμενη απαρτία, αφού μόλις 17 από τα 31 μέλη του Δ.Σ έδωσαν το παρών, συμμετείχε και ο έμπειρος σε τέτοια τα θέματα Νομικός Σύμβουλος Βαγγέλης Χατζηγιαννάκης στον οποίο ο ΑΣΔΣΑ Ηπείρου ανέθεσε την υπόθεση και ο οποίος τόνισε πως ο Φορέας έχει δικαίωμα να στραφεί ακόμα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της απευθείας ανάθεσης του Περιφερειάρχης Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος, επιδιώκοντας να μπλοκάρει την όλη διαδικασία.

Στην γνωμοδότηση του ο κ. Χατζηγιαννάκης ξεκαθάρισε ότι:

α) αρμόδιοι φορείς για τη μεταφορά υπολειμμάτων από ΜΕΑ σε ΧΥΤ είναι σύμφωνα με το άρθρο 227 του Ν. 4555/2018 οι ΦοΔΣΑ,
β) οι τέως Αναγκαστικοί Σύνδεσμοι (ΦοΔΣΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου, των οποίων καθολικός διάδοχος είναι ο ΑΣΔΣΑ μεταβίβασαν στην Περιφέρεια Ηπείρου κάνοντας χρήση του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010 αρμοδιότητες που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την υλοποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης,
γ) η μεταφορά των υπολειμμάτων δεν συμπεριλήφθηκε στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης,
δ) επομένως εφόσον δεν αναφέρεται ρητά στην από 22.3.2013 Προγραμματική Σύμβαση η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των υπολειμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου και εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία
δεν συμπεριλήφθηκε στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου,
ε) στα παραπάνω συνηγορεί το γεγονός ότι δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Ηπείρου ούτε οι σχετικοί πόροι για την άσκηση της αρμοδιότητας ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου ως ΟΤΑ β’ βαθμού δεν έχει αρμοδιότητες σχετικές με τη διαχείριση των ΑΣΑ.
Συνεπώς ορθά μέχρι σήμερα ο ΑΣΔΣΑ δημοπρατεί διαγωνισμούς με το ανωτέρω αντικείμενο, εφόσον εμπίπτει στις αποκλειστικές αρμοδιότητές του η μεταφορά του υπολείμματος από τη ΜΕΑ και δύναται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του τρέχοντος διαγωνισμού με το αυτό αντικείμενο.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής κατά την τοποθέτηση του έκανε λόγο για αυθαίρετη και παράνομη ανάθεση μεταφοράς του υπολείμματος από πλευράς της Περιφέρειας και σημειώνει πως δεν έχει καμία βάση, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί καν η μελέτη με την οποία έγινε αυτή η ανάθεση.

“Το υπόλειμμα ξεκίνησε από τον Μαϊο του 2019, τότε που η Περιφέρεια με πιστώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης έβγαλε έναν δημόσιο διεθνή διαγωνισμό προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για την μεταφορά του υπολείμματος, όπως λέει και η σύμβαση, κατά την φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Αυτή η σύμβαση κράτησε ως τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον Αύγουστο με έγγραφο του ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον ΦΟΔΣΑ να αναλάβει την μεταφορά του υπολείμματος εν όψει και της λήξης της σύμβασης. Ακολούθησαν από τον ΦΟΔΣΑ κάποιες αναθέσεις μέχρι να βγει ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος ήταν ίδιος με αυτόν της Περιφέρειας. Στη συνέχεια έγιναν άλλοι δύο διεθνής διαγωνισμοί και έτρεξε και τρίτος.   Παράλληλα τον Μάρτιο του 2019 η Περιφέρεια είχε παραχωρήσει στην Μονάδα 4 κοντέϊνερ που έχει προμηθευτεί για λογαριασμό του Φορέα, για την αρχή της δοκιμαστικής της λειτουργίας και τα οποία χρησιμοποιούνται και για την μεταφορά του υπολείμματος” είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καλαντζής παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης και πρόσθεσε σε δεύτερο χρόνο : “Σε αυτές τις θέσεις είμαστε περαστικοί, οι ενέργειες μας όμως θα μείνουν για αρκετά χρόνια μετά, οπότε αρμοδιότητες οι οποίες έχουν νομοθετηθεί, έχουν δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση δια του νόμου, δεν μπορούμε  να τις απεμπολούμε για χάρη προσώπων ή για χάρη πολιτικών ή για οτιδήποτε. Δεν είναι αυτοσκοπός οι δικαστικές διαμάχες. Δεν θέλουμε δυο φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να φθάνουν στα δικαστήρια”.

Την προσφυγή στο ΣτΕ κάνοντας μία ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτησε πρότεινε η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, η οποία τόνισε πως ο ΑΣΔΣΑ Ηπείρου πρέπει κάποια στιγμή να λάβει μέτρα ώστε να διαφυλάξει τις αρμοδιότητες του.

Ιδιαίτερα επικριτικός, όπως και όλοι οι Δήμαρχοι, ήταν απέναντι στους Δημάρχους που απουσίασαν από ακόμα ένα κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος.

Ο κ. Λώλος έκανε έκκληση προς τους συγκεκριμένους Δημάρχους να συμμετέχουν στα Διοικητικά συμβούλιο ως εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων τονίζοντας πως δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τον ΦΟΔΣΑ, ενώ  επεσήμανε πως ο Φορέας πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του. Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας έκανε επίσης έκκληση και προς την Περιφέρεια από την οποία ζήτησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει τις μονομερής ενέργειες της διότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι Δήμοι εκχώρησαν επι μέρους αρμοδιότητες σε αυτή.

“Είναι ιστορική στιγμή για όλους μας. Πρέπει να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα μας. Αυτά τα οποία βάση του συντάγματος και του νόμου μας έχει εκχωρήσει η πολιτεία. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση γιατί οι περιφερειακοί Δήμοι επωμίζονται το κόστος και όχι τα Γιάννενα που έχουν το πλεονέκτημα να είναι κοντά στην Μονάδα και  μεταφέρουν μόνοι τους τα σκουπίδια. Εμείς θα λογοδοτήσουμε στους συνδημότες μας.  Οι επόμενοι Δήμαρχοι θα μας αναθεματίζουν αν απεμπολήσουμε τις αρμοδιότητες μας” τόνισε ο κ. Ιωάννης Λώλος.

Για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι οποίες όπως είπε δεν αρμόζουν σε αυτοδιοικητικούς πρώτης γραμμής έκανε λόγο ο Δήμαρχος Δωδώνης και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές κατά των Δημάρχων που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

“Δεν είναι κακό μερικές φορές να ξεκαθαρίζονται τα πράγματα και μέσω της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι θεσμός της δημοκρατίας μας. Όποιος έχει δίκιο να δικαιωθεί. Ως διοίκηση εξαντλήσαμε τις δυνατότητες για μια ομαλή συναινετική μετάβαση στην επόμενη μέρα, με βασικές αρχές μας τον σεβασμό τις συλλογικές μας διαδικασίες, το σεβασμό μας προς την περιφέρεια, μελετώντας και επιχειρηματολογώντας για τις απόψεις μας με βάση το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διαχείριση των απορριμμάτων” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών και Αντιπρόεδρος του  ΑΣΔΣΑ Ηπείρου Θωμάς Μπέγκας ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε παράνομη και εξωθεσμική τη κατά βούληση από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου, χρήση των κοντέινερ ιδιοκτησίας του φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από ακόμα μία σημαντική για τους Δημότες της Πρέβεζας, συνεδρίαση του Φορέα, οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πρέβεζας έλαμψαν δια της απουσίας τους, εν αντιθέσει με τον Παύλο Σαραμπασίνα που ήταν παρών και ψήφισε υπέρ της άσκησης ένδικων μέσων αναφορικά με το ζήτημα μεταφοράς του υπολείμματος.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites