Στη Βουλή η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Θύελλα αντιδράσεων από την πλειοψηφία των Δημάρχων της Ηπείρου (πλην του Δήμου Ιωαννιτών), αλλά και του ΚΚΕ έχει προκαλέσει η κίνηση της Περιφέρειας Ηπείρου να αναθέσει απευθείας σε δικό της εργολάβο, το έργο της μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου προς τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής  του Ελληνικού, του Καρβουναρίου και της Βλαχέρνας, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία, αυτό είναι έργο του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου. 

Η διαχείριση των απορριμμάτων μετά την αντιπαράθεση του Αναγκαστικού Συνδέσμου με την Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν ένα θέμα που απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ με την τοποθέτησή του ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων για τα αδιέξοδα που, όπως είπε, έχει δημιουργήσει και τον διχασμό που έχει προκαλέσει, τόσο μεταξύ των Δήμων όσο και με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Υποστήριξε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταθέσει τους τελευταίους 18 μήνες σειρά προτάσεων στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», Θωμάς Μπέγκας, στην τοποθέτησή του μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ κοστίζει λιγότερο στον Δήμο Ιωαννιτών από ό,τι ο Νομαρχιακός Φορέας.

Τόνισε ότι το προσωπικό που απασχολεί ο Φορέας είναι το ελάχιστο και θα πρέπει να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό. Καταλόγισε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή συνολικά για την διαχείριση των απορριμμάτων και ζήτησε να γίνει πλήρης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών έλαβε σκληρή απάντηση και από την Τατιάνα Καλογιάννη, έργο της οποίας ήταν η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο, προϋπολογισμού 52,6εκ.€, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιώτη (ΣΔΙΤ), την οποία βραβεύσαν τόσο οι Έλληνες πολίτες, αναδεικνύοντάς την «έργο της χρονιάς 2018», όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων πως οι αντιπαραθέσεις και κάθε διαδικασία που υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια της αλλαγής του μοντέλου στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να είναι στις προθέσεις κανενός αυτοδιοικητικού, ειδικότερα δε, όταν η Ήπειρος μέχρι χθες ήταν το πρότυπο στον τομέα αυτόν.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα ανέφερε η Τατιάνα Καλογιάννη και ξεκαθάρισε και εκείνη ότι ο νόμος ορίζει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αρμόδιοι είναι οι Δήμοι και ειδικότερα το όργανό τους που είναι ο περιφερειακός ΦοΔΣΑ. Ο νόμος επίσης επιτρέπει να εκχωρούνται τμήματα της αρμοδιότητας αυτής για όποιο χρονικό διάστημα δεν δύναται ο ΦοΔΣΑ να αναλάβει τις σχετικές υποχρεώσεις σε άλλον φορέα που διαθέτει την επάρκεια. Αυτό έγινε στην Ήπειρο καθώς το 2015 συνάφθηκαν προγραμματικές συμβάσεις των τότε τριών ΦΟΣΔΑ με την Περιφέρεια για να προχωρήσουν γρήγορα και σωστά οι διαδικασίες και η υλοποίηση των έργων. Οι πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις Προγραμματικές αυτές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που ο περιφερειακός ΦοΔΣΑ λειτουργήσει ουσιαστικά, αυτός θα αναλάβει αυτοδίκαια, ως εκ του νόμου καθολικός διάδοχος, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Προγραμματική Σύμβαση.

“Μετά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της διοίκησης του περιφερειακού ΦοΣΔΑ, ορισμένοι -ανάμεσα στους οποίους και εσείς κύριε Δήμαρχε- επέλεξαν να ακολουθήσουν φυγόκεντρες τάσεις. Είδαν το φως το αληθινό και άρχιζαν να ψελλίζουν θεωρίες περί τριών ή και παραπάνω ΦοΣΔΑ, περί ελαττωματικών μελετών και συμβάσεων, περί λάθους στις διακηρύξεις και διάφορα άλλα. Αλλά, το να μιλά η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων περί σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τουλάχιστον ειρωνικό” υπογραμμίζει η Τατιάνα Καλογιάννη.

Το θέμα έφτασε και στην Βουλή των Ελλήνων με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, των δύο βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση και Νίκου Καραθανασόπουλου.

Αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που οι δύο βουλευτές καταθέτουν ερώτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

“Στην Ήπειρο ο λαός συνεχίζει να παρακολουθεί τις συγκρούσεις μεταξύ  των επιχειρηματικών ομίλων που φιλοδοξούν να αναλάβουν τη λειτουργία του Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει κατ’ αντανάκλαση μια πρωτοφανή δημόσια σύγκρουση διαρκείας, μεταξύ του πολιτικού τους προσωπικού στους Δήμους, την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτή της σύγκρουσης τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με διαφορά κάποιων ημερών, έχουν αναθέσει την ίδια υπηρεσία, δηλαδή τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, προς τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής  του Ελληνικού, του Καρβουναρίου και της Βλαχέρνας, ο κάθε φορέας σε διαφορετικό ανάδοχο, γιατί ο κάθε φορέας θεωρεί ότι αυτός έχει την αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος” αναφέρουν οι δύο βουλευτές οι οποίοι επισημάνουν επίσης πως “δύο διαφορετικοί ανάδοχοι θα αναζητήσουν την πληρωμή τους και τότε και ο ΑΣΔΣΑ και η Περιφέρεια Ηπείρου θα απευθυνθούν στο λαό για να πληρώσει μέσω των ανταποδοτικών τελών άρα οι εκατέρωθεν χειρισμοί για ακόμα μια φορά έχουν θύμα το λαό” και ρωτούν  αν προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει τις διπλές αναθέσεις που καλείται να πληρώσει ο λαός της Ηπείρου. 

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites