«Μια Συνταγή Μια Ιστορία» 28 Νοεμβρίου “Τανωμένος Σορβάς” Διαδικτυακό αντάμωμα-μαγείρεμα !

«Μια Συνταγή Μια Ιστορία»

Διαδικτυακά μαγειρέματα- ανταμώματα από την Μικρά Ασία, 

τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη  

Κυριακή 28 Νοέμβρη στις 11.30

Τι είναι ο Τανωμένος Σορβάς;

πως μαγειρεύεται το Κυδωνάτο ;

ποιες μνήμες ανασύρουν οι γεύσεις ;

 

Η Artifactory σε συνεργασία με το προτζεκτ Postcards from home και τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ σας προσκαλούν να συμμετέχετε αυτή την Κυριακή στην δράση «Καρτ Ποστάλ Το Σπίτι-Μια Συνταγή, Μια Ιστορία». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό συμμετοχικό μαγείρεμα-αντάμωμα όπου οι συµµετέχοντες-απόγονοι Μικρασιατών, Ποντίων και Κωνσταντινουπολιτών διδάσκουν online µια συνταγή σπιτικού φαγητού, η οποία σχετίζεται µε την γνώση, την εµπειρία και την αφήγηση από τους προγόνους τους.

Αυτή την Κυριακή, είστε καλεσμένοι στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, έναν χώρο πολιτισμού, που αποτέλεσε οθωμανικό ορφανοτροφείο-τεχνικό σχολείο, έπειτα  εργοστάσιο, αλλά και γειτονιά προσφύγων για δεκαετίες. Από το Ισλαχανέ, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, η μαγείρισσα–αφηγήτρια Γεωργία Σαρηγιαννίδου, θα μαγειρέψει τον Τανωμένο Σορβά, μια αγαπημένη συνταγή από τον Πόντο. Παράλληλα, θα αφηγηθεί την ιστορία των προγόνων της και των παιδικών της χρόνων στη γειτονιά αυτή της Θεσσαλονίκης. Το διαδικτυακό μαγείρεμα-αντάμωμα συντονίζει η Αρετή Κονδυλίδου, Εθνολόγος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος.

Το διαδικτυακό μαγείρεμα-αντάμωμα ξεκινά στις 11.30 της Κυριακής μέσω zoom και είστε όλοι προσκεκλημένοι ! Αν θέλετε μπορείτε να μαγειρέψετε κι εσείς την συνταγή : μπορείτε να δείτε τα υλικά εδώ. Όποιος-α επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ ή στέλνοντας ένα μήνυμα στο postcardsfromhomenet@gmail.com

Το «Καρτ Ποστάλ Το Σπίτι» είναι ένα συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που χαρτογραφεί ψηφιακά την προφορική ιστορία, τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων από τους τόπους της µνήµης, του σπιτιού “ εκεί”, την αφήγηση και την ανακατασκευή της µνήµης, στα µονοπάτια που οι συμμετέχοντες θέλουν να βαδίσουν. Οι αφηγήσεις έχουν ως αφετηρία το σπίτι και την έννοια του σπιτιού υπό την ευρύτερη έννοια. Το έργο μέσα από τη δράση «Μια Συνταγή Μια Ιστορία» επιχειρεί την σύνδεση µε την τροφή, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των γεύσεων της Μικρασιατικής, Πολίτικης και Ποντιακής κουζίνας, την προφορική αφήγηση και την φωτογραφία.

Η δράση εντάσσεται στο έργο «Καρτ Ποστάλ Το Σπίτι» που υλοποιείται από την Artifactory υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία µε συλλόγους και δίκτυα Μικρασιατών και Ποντίων, πολιτιστικούς φορείς και ερευνητικά έργα.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites