Κώστας Μπάρκας: “Ανάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας, χωρίς παροχές απολύτου αναπηρίας”

Την κραυγή αγωνίας των αναπήρων μεταφέρει με Ερώτηση, που κατάθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από σωρεία καταγγελιών από άτομα με αναπηρία, που αναδεικνύουν τα τραγικά προβλήματα στην έκδοση των παροχών απολύτου αναπηρίας από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (ΕΦΚΑ). Με την ερώτησή του ο κ. Μπάρκας αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον ΕΦΚΑ και τη σύνδεσή του με τα περιφερειακά υποκαταστήματα. Πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στις παροχές απολύτου αναπηρίας σε άμεσα ασφαλισμένους, που επιχειρούν να πάρουν πρώτη φορά πιστοποίηση αναπηρίας.

Ειδικότερα,  σε δικαιούχους που έχουν κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές δεν κοινοποιείται ηλεκτρονικά από τα περιφερειακά υποκαταστήματα στη Κεντρική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ, η γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών, που οφείλει να εισαχθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται η δικαιούμενη παροχή και οι ανάπηροι να παραμένουν ακάλυπτοι, άγνωστο μέχρι πότε.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, τονίζει στην Ερώτησή του ο κ. Μπάρκας, η «πολυπόθητη» έγκριση της παροχής απολύτου αναπηρίας περιορίζεται στην καταβολή μόνο της πρώτης δόσης στους δικαιούχους και όχι των συνολικών παροχών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, όπως ο Νόμος ορίζει. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, είναι η ανατροπή του προγραμματισμού ιατρικών πράξεων, στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των δικαιούχων αναπήρων, που αναμένουν αυτή τη βοήθεια από την πολιτεία, ως ανάσα ανακούφισης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, στον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν.   

 

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:  

 

Αθήνα, 11/11/2021

 

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Aνάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας,

χωρίς παροχές απολύτου αναπηρίας,  τις οποίες δικαιούνται»

 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει σωρεία καταγγελιών από άτομα με αναπηρία, που αναδεικνύουν τραγικά προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία σχετίζονται με την έκδοση των παροχών απολύτου αναπηρίας. Πρόβλημα υπάρχει με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τη σύνδεσή του με τα περιφερειακά υποκαταστήματα. Πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στις παροχές απολύτου αναπηρίας σε άμεσα ασφαλισμένους, που επιχειρούν να πάρουν πρώτη φορά πιστοποίηση αναπηρίας.

Ειδικότερα,  σε δικαιούχους που έχουν κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές δεν κοινοποιείται ηλεκτρονικά από τα περιφερειακά υποκαταστήματα του φορέα στη κεντρική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ η γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών που οφείλει να εισαχθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται η δικαιούμενη παροχή και οι ανάπηροι να παραμένουν ακάλυπτοι, άγνωστο μέχρι πότε.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις η «πολυπόθητη» έγκριση της παροχής απολύτου αναπηρίας περιορίζεται στην καταβολή μόνο της πρώτης δόσης στους δικαιούχους και όχι των συνολικών παροχών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, όπως ο Νόμος ορίζει. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, είναι η ανατροπή του προγραμματισμού ιατρικών πράξεων, στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των δικαιούχων αναπήρων, που αναμένουν αυτή τη βοήθεια από την πολιτεία, ως ανάσα ανακούφισης στον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν.    

Επειδή, οι ανάπηροι αποτελούν εξ ορισμού τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν άμεσης βοήθειας από την πολιτεία,

Επειδή, για πολλούς, κυρίως, υπερήλικες δικαιούχους οι παροχές αυτές αποτελούν σημαντική βοήθεια αξιοπρεπούς διαβίωσης,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

– Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, πρώτον, για την άμεση διεκπεραίωση των παροχών απολύτου αναπηρίας σε άμεσα ασφαλισμένους που έχουν συσσωρευτεί στον ΕΦΚΑ; Δεύτερον, για την αποκατάσταση στα προβλήματα του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΦΚΑ για την εξολοκλήρου και όχι μερικώς απόδοση των παροχών απολύτου αναπηρίας, ώστε οι προβλεπόμενες διαδικασίες να γίνονται απρόσκοπτα στους καθορισμένους χρόνους;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπάρκας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites