Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας : Στερείται κάθε λογικής και επιστημονικής βαρύτητας η απόφαση για μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής στα Γιάννενα

Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας θέλοντας να ενώσει την φωνή του μαζί με τους υπόλοιπους Φορείς και Συλλόγους του Νομού απέστειλε υπόμνημα προς τον Πρύτανη και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας τον προβληματισμό, την ανησυχία αλλά και τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν γίνει δεκτή η απόφαση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής για μεταφορά του, στα Ιωάννινα, ζητώντας να μην γίνει δεκτή αυτή η παράλογη και ακατανόητη απόφαση.

Ακολουθεί το Υπόμνημα:

Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει συμπληρώσει μετά την δημιουργία του ως Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Ηπείρου, 23 έτη ζωής και δράσης, παράλληλα με το Τμήμα Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Εργασιών, το οποίο μετονομάστηκε σε Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής, και το οποίο τελικά συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Λογιστικής και να δημιουργήσουν το υπάρχον Τμήμα Λογιστικής και
Χρηματοοικονομικής, που εδρεύει και λειτουργεί στην Πρέβεζα.

Η πορεία του, όπως εν συντομία αναφέρθηκε, δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα, ως Τμήμα μιας μικρής περιφερειακής πόλης, όμως κατόρθωσε και δημιούργησε υπολογίσιμο όνομα μεταξύ των αντίστοιχων Τμημάτων της
χώρας, κυρίως από την αποδοχή των πτυχιούχων του στην αγορά εργασίας.
Η συμβολή του Τμήματος στην πόλη της Πρέβεζας ήταν αξιοσημείωτη όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ως προς την εισροή εισοδήματος, την αύξηση κατανάλωσης λόγω των φοιτητών, των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και ως προς την απασχόληση που πρόσφερε σε πολλές δεκάδες συμβασιούχων διδασκόντων μέχρι το 2008. Παράλληλα, η παρουσία των φοιτητών στην πόλη συνέβαλε στην πολιτιστική αναβάθμιση αλλά και στην αύξηση του μόνιμου πληθυσμού, καθώς αρκετοί φοιτητές και αρκετές φοιτήτριες, κατέληξαν να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους στην Πρέβεζα και να εγκατασταθούν μόνιμα.
Δημιουργήθηκε ένα πετυχημένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα το οποίο προσέλκυσε περισσότερους ακόμα φοιτητές στην πόλη αλλά και επιτέλεσε ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, με τη δυνατότητα πολλών να συνεχίσουν τις
σπουδές τους στην πόλη της Πρέβεζας.
Επιδίωξη ήταν πάντα και η προσθήκη ακόμα ενός Τμήματος για την ενίσχυση της Πανεπιστημιούπολης της Πρέβεζας.
Αντί αυτού που όλοι περιμέναμε, βρεθήκαμε προ αιφνίδιων και απρόσμενων εξελίξεων, μετά την σχετικά μικρή και όχι καταδικαστική μείωση των εισακτέων λόγω του νόμου της Ε.Β.Ε. Οι καθηγητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς καμία πίεση, χωρίς να αναμένουν τις εξαγγελθείσες τροποποιήσεις και βελτιώσεις του νόμου για την Ε.Β.Ε., αποφάσισαν τη μεταφορά του Τμήματος από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή του Τμήματος θα επιφέρει το κλείσιμο του ενώ η μεταφορά του θα το ενισχύσει και θα το διατηρήσει !!!
Όμως αυτή η απόφαση δεν έχει καμία λογική στήριξη διότι:
1) ο αριθμός των εισακτέων στο Τμήμα ήταν 94 φοιτητές, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από ότι προέβλεπε το σενάριο και η εκτίμηση του Πανεπιστημίου, για 0 έως 4 εισακτέους,
2) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής απέχει πολύ από τα 50 τμήματα που “έκαψε” η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τα οποία έχουν από 0 έως 30 εισακτέους.
3) κανένα άλλο Τμήμα που δέχτηκε φέτος λιγότερους εισακτέους σε όλη τη χώρα, ΔΕΝ έχει λάβει ανάλογη κίνηση πανικού για μεταφορά Τμήματος σε άλλη πόλη.
4) Είναι γνωστό ότι η υπερσυγκέντρωση Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα Ιωάννινα οξύνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες στην Περιφέρεια της Ηπείρου, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι ΔΕΝ έχουν διασφαλιστεί οι βασικές
υποδομές στα Γιάννενα για να καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος και σίγουρα δεν θα προσφερθούν στο Τμήμα 3 σύγχρονα κλιματιζόμενα Αμφιθέατρα, 6 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Η/Υ, 10 άρτια εξοπλισμένες αίθουσες, σημαντική βιβλιοθήκη, τα οποία διαθέτει στην Πρέβεζα. Φυσικό και αυτονόητο είναι επίσης ότι κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι με τη μεταφορά του Τμήματος στα Γιάννενα θα αυξηθούν οι εισακτέοι του.

Καταλήγοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η απόφαση της συνέλευσης της 22/09/2021 του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στερείται κάθε λογικής και επιστημονικής βαρύτητας, αντιβαίνει στον κοινωνικό ρόλο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αποτελεί δυσφήμιση και αρνητικό σταθμό στην ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προκαλεί κοινωνική και οικονομική αναστάτωση στην πόλη και στο Νομό Πρεβέζης.

Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την παραμονή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα αλλά  και την προσθήκη ενός επιπλέον τμήματος με την πρόσληψη καθηγητών που θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Πρέβεζα και θα συμβάλουν τόσο στην βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, όσο και στην κοινωνική αναβάθμιση της πόλης.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να μην υλοποιηθεί η απαράδεκτη, ακατανόητη και καταδικαστέα απόφαση για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής  και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites