Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην πόλη μας και τα κάστρα της

Δελτίο τύπου του  Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζας για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην πόλη μας και τα κάστρα της . 

Μια συγκρατημένη αισιοδοξία και χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον των κάστρων- μνημείων της Πρέβεζας δημιούργησε στους περισσότερους πολίτες η τελευταία επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην πόλη μας .

Πολλοί υπουργοί διαφόρων κυβερνήσεων έχουν επισκεφθεί τούτον τον τόπο  τις τελευταίες δεκαετίες.  Έφυγαν κουβαλώντας δίκαια χρονίζοντα αιτήματα και υπομνήματα θεσμών , φορέων , συλλόγων , πολιτών και αφήνοντας πίσω τους,  μαζί και οι τοπικές ηγεσίες, αισιόδοξες υποσχέσεις και δηλώσεις για τα έργα που ΘΑ ακολουθούσαν .

Η συμπύκνωση όμως της εικόνας και το μετρήσιμο φορτίο αυτών των δηλώσεων όλα αυτά τα χρόνια, είναι η ανεπίτρεπτη για να μην πούμε άθλια κατάσταση  που έχουν περιέλθει αυτά τα τεράστιας ιστορικής , πολιτιστικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής αξίας  μνημεία .

Η συντριπτική πλειοψηφία των Πρεβεζάνων έχουν πάψει πλέον να εμπιστεύονται δεσμεύσεις και πόζες χωρίς ουσιαστικές πράξεις και έργα , όπως αυτό καταγράφεται ποικιλοτρόπως σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Οι τοπικές ηγεσίες  της Πρέβεζας και της Ηπείρου φαίνεται ότι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι δεν είναι δυνατόν για πολύ καιρό οι λίγοι να εμπαίζουν τους πολλούς . Αποτέλεσμα η μεγάλη κινητικότητα και ο « καημός » τους τελευταία  για έργα πνοής στην περιοχή μας.

Καλοδεχούμενα, όταν θα γίνουν πραγματικότητα.

Ας  πάψουν όμως να τα προβάλλουν   ως πολιτικό κατόρθωμα . Μας τα οφείλουν δεκαετίες τώρα. Γι ‘αυτό εξάλλου ζητούν εναγωνίως την ψήφο μας,  για να βγάλουν  τον τόπο μας- τους από το αναπτυξιακό , κοινωνικό και πολιτιστικό τέλμα, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και διεκδικώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ  από τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων,  που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν στα αζήτητα λόγω αδιαφορίας .

Ελπίζουμε βάσιμα ότι η Υπουργός,  με την  υπευθυνότητα που διακρίνει το έργο της , αποτύπωσε καλά στη μνήμη της την πραγματικότητα που είδε στους χώρους των κάστρων και θα προχωρήσει στην υλοποίηση των ΑΜΕΣΩΝ  ενεργειών, πρώτα για να σωθούν και προστατευθούν και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν αυτά τα σημαντικότατα μνημεία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της χώρας.

Η κύρια όμως ευθύνη για αυτά  βαραίνει τις τοπικές  ηγεσίες . Αυτές πρέπει να εκμεταλλευθούν στο ακέραιο τη γονιμότητα της ευκαιρίας , τις ρεαλιστικές υποδείξεις και την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο τους που τους προσέφερε η εδώ παρουσία της Υπουργού , για να σχεδιάσουν με τη λογική της ΑΜΕΣΗΣ  αποτελεσματικότητας τις δικές τους συντεταγμένες δράσεις για την ανάσταση των κάστρων μας .

Η εποχή των υποσχέσεων, της μη τίμιας και ειλικρινούς ενημέρωσης και της περιφρόνησης των πολιτών έχει περάσει ανεπιστρεπτί  για τους Πρεβεζάνους .

Για το κάστρο του Αγίου Γεωργίου ο σύλλογος μας από το 2008 και μετά επανειλημμένα και προς κάθε αρμόδια αρχή έχει καταθέσει εγγράφως την πρόταση για παραχώρησή του ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ  στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την εγκατάσταση σε αυτό των υπηρεσιών της ΕΦ.Α. Πρέβεζας και την μετατροπή του μνημείου σε ένα πρότυπο συνδυασμό υπηρεσιών πολιτισμού , έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής,  όπου  δεν έχει τη δυνατότητα να τα φιλοξενήσει όλα το Μουσείο Νικόπολης,  διαμόρφωσης χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και στέγασης  σε αυτό των Γενικών Αρχείων του Κράτους .

Πρόταση- όπως και τόσες άλλες τοπικών συλλογικοτήτων ή μεμονωμένες- που, αν είχαν αξιολογήσει σοφά  και ανεπηρέαστα οι εκάστοτε διοικούντες , το κάστρο σήμερα θα ήταν ένα κόσμημα πολιτισμού  και συνετής διαχείρισης δημόσιας περιουσίας .


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Θωμά Αϊδώνη

31/01/2023, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνάντηση ενημέρωσης στο Δήμο Πρέβεζας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος  2021-2027»

31/01/2023, 4:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Στη δημοπρασία του έργου “Διαμόρφωσης περιοχής Φόρου” προϋπολογισμού 1.080.000,00€ προχώρησε ο Δήμος

31/01/2023, 4:45 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ΤΕΡΝΑ μειοδότης του μεγάλου έργου Ύδρευσης Πρέβεζας, Λευκάδας, Άρτας

31/01/2023, 4:41 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με την συμμετοχή της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Πρέβεζας το 40ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

31/01/2023, 4:37 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Σε διαγωνισμό το σημαντικό έργο οδικής ασφάλειας ύψους 2.800.000€ στον Δήμο Πάργας

31/01/2023, 4:32 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites