Κορωνοϊός: Το lockdown πλανάται πάνω από την Ευρώπη – Οι χώρες που πήραν αυστηρά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Ευρώπη - Ποιες χώρες πήραν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων

Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα και στην Ελλάδα λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ενώ η Ευρώπη έχει ήδη «φορέσει» τα γιορτινά της και η εορταστική περίοδος έχει σχεδόν φτάσει.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού πλήττει με σφοδρότητα την Ευρώπη, προκαλώντας χιλιάδες θύματα καθημερινά, αλλά και νέα περιοριστικά μέτρα σε ολοένα και περισσότερες χώρες, μετά την αδυναμία ακόμη και των πιο οργανωμένων συστημάτων υγείας, όπως αυτό της Γερμανίας, να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο των νοσηλειών.

Ο ευρωπαϊκος χάρτης βάση τα τωρινά δεδομένα

Αυστρία

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία από την περασμένη Δευτέρα έθεσε σε ισχύ lockdown για τους περίπου δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστους, ενώ έγινε και η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες. Το ολικό lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες. Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Γερμανία

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει εθνικό συναγερμό στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown. «Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρτάται από εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπαν. Η Βαυαρία ακύρωσε τις χριστουγεννιάτικες αγορές εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων. Σε περιοχές όπου τα ποσοστά νοσηλείας ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, η πρόσβαση σε δημόσιες, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και στα εστιατόρια περιορίζεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Βέλγιο

Την περασμένη Τετάρτη το Βέλγιο αυστηροποίησε τα μέτρα κατά της πανδημίας. Υποχρεωτική μάσκα για παιδιά από 10 ετών και σε χώρους εστίασης, τηλεργασία 4 ημέρες την εβδομάδα, χορήγηση τρίτης δόσης σε όλο τον πληθυσμό. Αυτά είναι τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσαν οι ειδικοί στο Βέλγιο. Στον τομέα της φιλοξενίας, εκτός από το υγειονομικό πάσο οι υπάλληλοι και οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν δεν κάθονται. Αυτός ο κανόνας αφορά τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους, τα μουσεία και τους κινηματογράφους. Το πάσο απαιτείται για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με τουλάχιστον 50 παριστάμενους και για εξωτερικούς με τουλάχιστον 100.

Ολλανδία

Στις 13 Νοεμβρίου και εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η κυβέρνηση επέβαλε μερικό lockdown το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες και με το οποίο τα εστιατόρια και τα μπαρ υποχρεώνονται να κλείνουν στις 8 μμ. Παράλληλα επανέφερε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα καταστήματα. Ιολόγοι μάλιστα πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τηλεκπαίδευση. Οι αρχές απαγόρευσαν επίσης τη ρίψη πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία από τυχόν τραυματισμούς.

Γαλλία

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.294 κρούσματα του ιού, ο υψηλότερος αριθμός μετά την 25η Αυγούστου. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν σκοπεύει, τουλάχιστον επί του παρόντος, να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Ο πρόεδρος Μακρόν μάλιστα είπε ότι η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν lockdwon σε μη εμβολιασμένους λόγω της επιτυχίας, όπως είπε, του μέτρου του υγειονομικού πάσου. Ωστόσο, ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία.

Ιρλανδία

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία υποχρεώθηκαν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να κλείνουν νωρίτερα, δηλαδή τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας. Σχεδόν το 90% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Παράλληλα, έγινε σύσταση για τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, που απαιτείται ήδη για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, θα απαιτείται πλέον και για κινηματογράφους και θέατρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως (το 87,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο), εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα έκρινε ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αυτό, που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, αναιρέθηκε στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε περίπτωση συνάθροισης ή όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει ορισμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών.

Ιταλία

Η χώρα έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά, πάνω από 10.000 νέα κρούσματα. Στην Ιταλία έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για το αν θα πρέπει να υιοθετηθούν περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα απαγορεύσεις σε πίστες του σκι και εστιατόρια.

Σουηδία

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων. Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως. Παρότι η Σουηδία καταγράφει επί του παρόντος λίγα κρούσματα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο», όπως υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ελβετία

Ο Ελβετός υπουργός Υγείας απέκλεισε επί του παρόντος νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ οι ημερήσιες μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν σε ένα μήνα και ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους για το 2021. Η χώρα αναμένεται να αποφανθεί στις κάλπες στις 28 Νοεμβρίου επί του νόμου Covid, που δίνει περισσότερη ευελιξία στις αρχές για να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Τσεχία

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις, σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία, ενώ δεν θα αναγνωρίζονται στο εξής ούτε τα αρνητικά τεστ κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα έπειτα από την καταγραφή 22.479 κρουσμάτων την Τρίτη, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα. Η Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε επιβάλει σχετικά χαλαρούς περιορισμούς κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία ούτε θα επιβληθεί lockdown.

Σλοβακία

Αυστηρότερα μέτρα έχουν ήδη ξεκινήσει για τους ανεμβολίαστους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Με βάση τα νέα μέτρα, μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα με μη απαραίτητα προϊόντα ή να παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν αρχικά για τρεις εβδομάδες. Στην εστίαση θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις περισσότερο πληγείσες περιοχές ακόμη και για τους εμβολιασμένους που θα επιτρέπεται μόνο να παίρνουν φαγητό για το σπίτι.

Δανία

Η χώρα επανέφερε πριν από λίγες ημέρες το «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος ή αρνητικός στον ιό. Το πάσο αυτό απαιτείται για επισκέψεις σε εστιατόρια, καφέ, γηροκομεία και για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 ανθρώπους και ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

πηγή: lawandorder.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

01/03/2023, 2:50 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” για το 2023

03/01/2023, 12:44 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

H ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη μέσα σε έναν χρόνο

28/07/2022, 12:17 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035

29/06/2022, 10:58 πμ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «Ευλογιά των πιθήκων» – Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

19/05/2022, 7:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

21/04/2022, 11:09 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση προϊόντων της σοκολάτας Kinder μετά από σαλμονέλα σε παιδιά στη Γαλλιά

05/04/2022, 12:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Mastercard αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

01/03/2022, 11:31 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites