Δύο καμπαναριά που δεν υπάρχουν πια (του Νίκου Δ. Καράμπελα)

Το πρώτο καμπαναριό της Παναγίας και ο «Φράγκος» τον Ιανουάριο του 1944.

του Νίκου Δ. Καράμπελα

Την Άνοιξη του 2015, ένας μικρός Γερμανικός οίκος δημοπρασιών (miro-antik 2012) πρόσφερε προς πώληση φωτογραφίες που προέρχονταν από φωτογραφικό άλμπουμ Γερμανού στρατιωτικού, ο οποίος συμμετείχε σε στρατιωτική μονάδα που δραστηριοποιήθηκε και στην Πρέβεζα, στα τέλη του 1943 και το πρώτο εξάμηνο του 1944. Πολλές από αυτές αποκτήθηκαν από Πρεβεζάνο συλλέκτη, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

Οι περισσότερες από τις εν λόγω φωτογραφίες παρέχουν πληροφορίες ιστορικού ενδιαφέροντος. Παρουσιάζουμε μία από αυτές, μετά από επιθυμίες ενοριτών του ναού της Παναγίας των Ξένων της πόλης μας.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη τον Ιανουάριο του 1944, από την Πλατεία όπου σήμερα στέκει η προτομή του Νικολάου Κονεμένου, λοξώς απέναντι από την πρώην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πρεβέζης (ΛΑΦΠ), και με φορά προς τα νότια-νοτιοδυτικά.

Πίσω από τις τέσσερες χαμάλες, που περιμένουν το αγώι τους, απεικονίζεται το πρώτο καμπαναριό του ναού της Παναγίας των Ξένων. Έστεκε περίπου στον χώρο στον οποίο σήμερα είναι η ψησταριά «του Νικολού», βόρεια της αυλής της εκκλησίας της Παναγίας. Ο χώρος δεν είχε τότε οικοδομηθεί. Σήμερα στον ίδιο χώρο βρίσκεται η μεγάλη οικοδομή Καρτεζίνη. Το καμπαναριό φαίνεται να ήταν κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα (τσιμέντο), το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείται στην Πρέβεζα από τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Πάνω από την αψιδωτή πόρτα του καμπαναριού υπάρχουν δύο ακόμη επίπεδα. Το τελευταίο επίπεδο σκεπάζεται με θόλο που φέρει στην κορυφή του σταυρό. Από τον θόλο του καμπαναριού κρέμεται η μόνη καμπάνα του.

Πίσω από το καμπαναριό φαίνεται η μεγάλη οικοδομή Κατηφόρη, σήμερα οικόπεδο, δυτικά του κτηρίου που στεγάζει την Τράπεζα Άλφα.

Στο κέντρο περίπου της φωτογραφίας, φαίνεται η κορυφή του καμπαναριού της Καθολικής εκκλησίας του αγίου Ανδρέα, το οποίο ήταν γνωστό στους παλαιούς Πρεβεζάνους με το όνομα «ο Φράγκος», το οποίο δεν σώζεται.

Στα δεξιά απεικονίζεται σπίτι με τέσσερα παράθυρα, το οποίο βρισκόταν πίσω από τη σημερινή μεγάλη οικοδομή Κοτσίνη, στο ισόγειο της οποίας βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο «Σπιτικό». Πίσω από το σπίτι αυτό (στο δεξί πάνω άκρο της φωτογραφίας) φαίνεται η στέγη της μεγάλης κατοικίας του τελευταίου Οθωμανού πασά, η οποία, μετά την απελευθέρωση του 1912, στέγαζε για χρόνια το Δημαρχείο της Πρέβεζας.

Δεν γνωρίζουμε πότε και για ποιον λόγο κατεδαφίστηκε το πρώτο καμπαναριό του ναού της Παναγίας. Το 1948, όμως, έγινε ένας ισχυρός τοπικός σεισμός, ο οποίος έκανε ανεπανόρθωτες ζημιές στο καμπαναριό του γειτονικού ναού του αγίου Χαραλάμπους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η κατεδάφιση του καμπαναριού και η μεταφορά των καμπανών του στην κορυφή του πύργου του ρολογιού της πόλης, μετά την προσθήκη του λεγόμενου «καπέλου» του πύργου.

Το δεύτερο καμπαναριό του ναού της Παναγίας κατασκευάστηκε επί μητροπολίτη Στυλιανού, κατά τη δεκαετία του 1960 περίπου, στην ανατολική πλευρά του ναού, με όψη στην οδό της κεντρικής αγοράς. Ήταν και αυτό κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, προσπαθώντας να προσομοιάσει το αέρινο λιθόκτιστο καμπαναριό του ναού του αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδας, το οποίο είναι έργο του Πραμαντιώτη πρωτομάστορα Βασίλη Γεωργάκη, χωρίς νομίζω θετικό αποτέλεσμα. Το δεύτερο καμπαναριό του ναού κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε, περί το 2000, με το σημερινό τρίτο καμπαναριό, που αντιγράφει, με επιτυχία, επτανησιακά πρότυπα.

Το καμπαναριό του καθολικού ναού του αγίου Ανδρέα, ο «Φράγκος», κατεδαφίστηκε εννιά χρόνια μετά τη φωτογραφία που παρουσιάζουμε, το 1953, επί δημαρχίας Ιωάννη Θ. Μουστάκη και με δική του απόφαση, «από εκδικητική παρόρμηση προς τους Ιταλούς, για τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν αυτός και άλλοι συμπατριώτες του»! Τα θεμέλιά του σώζονταν για αρκετά χρόνια, στον χώρο όπου τώρα κατασκευάζεται νέο κτήριο, στα νότια του καθολικού ναού.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites