Πρέβεζα : Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την έναρξη της προετοιμασίας του φακέλου ένταξης της Νικόπολης στην Unesco

Στην Πρέβεζα βρίσκεται από το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός ξεκίνησε την επίσκεψη της από την Αρχαία Νικόπολη και συγκεκριμένα το Μεγάλο Θέατρο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης του. Εκεί την υποδέχθηκαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κα Ανθή Αγγέλη, ο Βουλευτής Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας Στέργιος Γιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρέβεζας Νίκος Σολδάτος.

Η κα Μενδώνη ενημερώθηκε διεξοδικά από την κα Αγγέλη αλλά και τους υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τ  εν εξελίξει έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 εκατομμυρίων, που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου και τα οποία όπως διαπίστωσε η ίδια προχωρούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα τους και εντός του 2022 η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί. Ιδιαίτερα το μεγάλο θέατρο, όπου ο στόχος είναι όπως συζήτησαν με την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων και τον αντιπεριφερειάρχη να συνεχίσει απρόσκοπτα η Γ’ Φάση αποκατάστασης του που θα είναι και η τελευταία, μαζί με την αποκατάσταση του σταδίου και του κτιρίου υποδοχής των επισκεπτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο η οποία ξεκινά το 2022, ώστε να μην υπάρχει καθόλου κενό στις εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η αποκατάσταση του σταδίου.

Αναφορικά με την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco η Υπουργός ανέφερε πως αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη συγκυρία για να επανεκκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου και του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της Unesco.

“Έχω ακούσει πολλούς που κατά καιρούς λένε “γιατί δεν προχωρεί η Unesco; Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού καθυστερεί;”. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Στη προηγούμενη φάση η Unesco είχε θέσει ένα κύριο ζήτημα. Αυτό της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου. Διότι, ο δρόμος διασπά την ενότητα του Αρχαιολογικού Χώρου, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται τα βασικά κριτήρια που θέτει ο διεθνής οργανισμός. Σήμερα, μετά από το έργο το οποίο ήδη έχει δημοπρατήσει και είναι σε τελική φάση για την ανάδειξη του αναδόχου η Περιφέρεια Ηπείρου. Χάρις στο έργο της παράκαμψης του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου στην Unesco” ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της η Λίνα Μενδώνη και ανακοίνωσε την σύσταση στο Υπουργείο Πολιτισμού μίας επιτροπής στην οποία θα μετέχουν και η Περιφέρεια με τους εκπροσώπους που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Σε συνεννόηση μάλιστα με την Περιφέρεια θα καθοριστεί ποιοι άλλοι τοπικοί φορείς θα μπορέσουν να εμπλακούν, προκειμένου να καταλήξουν στο διαχειριστικό σχέδιο, τα επόμενα χρόνια. “Είναι μία επίπονη διαδικασία, το ξέρετε! Και χρονοβόρα. Αλλά την περίοδο που θα γίνεται το έργο της ενοποίησης με την απομάκρυνση του δρόμου θα ωριμάζει και ο φάκελος” είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Μετά το Θέατρο η κα Μενδώνη επισκέφθηκε το Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης για την αποκατάσταση του οποίου έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς όπως είπε, μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει τόπο αναβίωσης των Ακτίων, ενώ όπως επεσήμανε, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι μία από τις επιλογές για την χρηματοδότησης του έργου.

 

Επόμενος σταθμός για την Υπουργό ήταν τα Ιαματικά Λουτρά και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου όπου με την πρωτοβουλία που πήρε ο Περιφερειάρχης να συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ, εκεί πρόκειται σύμφωνα με την κα Μενδώνη, να φιλοξενηθούν οι υπηρεσίες τις Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

“Αποδέχθηκα με πολύ χαρά την πρόταση του Περιφερειάρχη να συνεργαστούμε προκειμένου στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές των κτιρίων για να φιλοξενηθούν πολιτιστικές χρήσεις και η στέγαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων” επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη, ενώ αναφορικά με τα Ιαματικά Λουτρά (Χαμάμ) τόνισε πως ένας ερειπιώνας μέσα από το πρόγραμμα Interreg της Περιφέρειας αποκαθίσταται, επομένως η πόλη αποκτά έναν πολιτιστικό χώρο που μπορεί κάλλιστα να έχει και ανταποδοτική σημασία για τους κατοίκους της.

Στο Κάστρο του Παντοκράτορα η Υπουργός Πολιτισμού ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Εκεί ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος μίλησε με την κα Μενδώνη για την προσπάθεια του Δήμου Πρέβεζας να εντάξει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μελέτες ύψους 700 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με την κα Μενδώνη το Κάστρο του Παντοκράτορα δεν αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά τον Δήμο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να δώσει προδιαγραφές για αυτές τις μελέτες και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων να παρακολουθήσει και να επιβλέψει τις εργασίες οι οποίες θα γίνουν και παράλληλα να αποτελεί τον σύμβουλο του Δήμου στην πορεία της εκπόνησης των μελετών.

Στις δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει “από καρδιάς” όπως είπε, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη, για όλη την συνεργασία που υπάρχει με όλες τις υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και με το κεντρικό Υπουργείο, όχι μόνο στην Π.Ε της Πρέβεζας , αλλά στο σύνολο της αρμοδιότητας του στην Περιφέρεια Ηπείρου.

” Έχουμε μία άψογη συνεργασία η οποία φαίνεται στην αποτελεσματικότητα και στις παρεμβάσεις που γίνονται σε όλη την Περιφέρεια” ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία ευχαρίστησε και τον Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου καθώς όπως είπε είναι ο άνθρωπος ο οποίος λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για πολλά πράγματα τα οποία δρομολογούνται στην Π.Ε της Πρέβεζας.

Οι συναντήσεις της Υπουργού στην Πρέβεζα συνεχίστηκαν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο στο Δημαρχείο, με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.. Χρυσόστομο στην Ιερά Μητρόπολη και με τον Πρόεδρο ΔΕΕΠ Πρέβεζας Νίκο Σολδάτο και τα μέλη στα γραφεία της ΔΕΕΠ.

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites