“Κόκκινο πανί” για την Πρέβεζα ο Ιωάννης Σωτηρόπουλος – Προεξόφλησε ότι “το τμήμα Λογιστικής θα κλείσει” αν παραμείνει στην Πρέβεζα

“Κόκκινο πανί”  για τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας φαίνεται να είναι πλέον ο Πρόεδρος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ιωάννης Σωτηρόπουλος, αλλά και οι υπόλοιποι 13 καθηγητές που ψήφισαν στη γενική συνέλευση υπέρ της μεταφοράς του στην έδρα της σχολής στα Γιάννενα.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Σωτηρόπουλου τόσο σε ραδιοφωνικές εκπομπές, όσο και κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον του τμήματος που διεξήχθη χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας, έχουν καταφέρει να εξοργίσουν πολίτες και φορείς, οι αντιδράσεις των οποίων είναι έκδηλες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Σωτηρόπουλος επέλεξε να μην παρευρεθεί δια ζώσης στην χθεσινή συνεδρίαση γεγονός που σχολιάστηκε πολύ αρνητικά από την πλειοψηφία των παρευρισκομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αρνητικό κλίμα για τους καθηγητές ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Τόσο ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου στηλίτευσαν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση των καθηγητών για μεταφορά του τμήματος.

Εκείνοι ωστόσο που με τις τοποθετήσεις τους καταφέρθηκαν ανοιχτά εναντίον του κ. Σωτηρόπουλου ήταν ο  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” Κώστας Λογοθέτης και ο Προέδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Σπύρος Κόκκαλης.

Ο κ. Λογοθέτης τόνισε πως ο Πρόεδρος του τμήματος όφειλε για ένα τόσο σοβαρό θέμα να βρίσκεται στην αίθουσα. “Θεωρώ υποτιμητική την μη παρουσία του κ. Σωτηρόπουλου εδώ. Όφειλε να αφήσει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει και να είναι εδώ, διότι είναι ένα θέμα σοβαρότατο και τον ενδιαφέρει άμεσα. Να μας πει αυτά τα οποία έχει να μας πει πρόσωπο με πρόσωπο” είπε μεταξύ άλλων και σημείωσε ότι πρέπει οι φορείς όλοι μαζί να ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος για την διαμονή των καθηγητών στο τόπο που βρίσκεται το τμήμα ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ένας Πρέβεζάνος καθηγητής που διδάσκει στο τμήμα είναι ανάμεσα στους καθηγητές που ψήφισαν να φύγει αυτό από την περιοχή μας.

Ο Σπύρος Κόκκαλης από την πλευρά του φάνηκε εξοργισμένος από την απουσία του κ. Σωτηρόπουλου και υπογράμμισε πως η πρόταση για μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα “αγγίζει τα όρια της αλητείας”.

“Εκμεταλλεύεται την ευγένεια του Δημάρχου και τον αρχών της πόλεως. Θα ήθελα να τον κυνηγήσουμε. Να μείνει στην Πρέβεζα για να απολαύσει τους Πρέβεζάνους (και τους παλιούς αν χρειαστεί)” επεσήμανε ο Σπύρος Κόκκαλης ο οποίος σχολίασε αρνητικά και την τοποθέτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη λέγοντας πως ισορροπεί μεταξύ του κ. Σωτηρόπουλου και του τμήματος.

“Οι φοιτητές είναι εδώ πολιτισμός. Εκμεταλλεύεστε την ευγένεια του τόπου μας κ. Σωτηρόπουλε. Στο τέλος θα την πληρώσεις την νύφη…. προσωπικά δεν σε ξέρω, θα έρθω να σε συναντήσω. Αν έχεις κουράγιο έλα… Αυτό το μειλίχιο ύφος κ. Πρύτανη καλό είναι αλλά μας πρήζει την καρδιά. Εάν οι φοιτητές φύγουν θα πεθάνουμε… Από πολιτισμό, όχι από λεφτά! Δόξα το θεό θα φροντίσουμε ο τουρισμός να μας ζήσει” είπε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Κόκκαλης.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Σωτηρόπουλου το κλίμα οξύνθηκε και άλλο αφού ο ίδιος εμφανίστηκε αρκετά προκλητικός για ακόμα μία φορά, σε σημείο που οδήγησε το κόσμο στην αίθουσα να τον αποκαλεί με διάφορα κοσμητικά επίθετα (καραγκιόζη, αλήτη κτλ) , αλλά και τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο να ξεκινήσει έναν έντονο διάλογο μαζί του.

Ο Πρόεδρος του τμήματος Λογιστικής ήταν από την αρχή εριστικός αφού παίρνοντας το λόγο σχολίασε αρνητικά την ποιότητα του ίντερνετ στο Ψαθάκι λέγοντας πως επί 2,5 ώρες προσπαθούσε να συνδεθεί με τηλεδιάσκεψη, ξέχασε προφανώς να πει ότι θα μπορούσε απλά να είναι παρών.

Στη συνέχεια ξεκίνησε να πλέκει το εγκώμιο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη με βάση την ευφυή πολιτική του οποίου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε τις λιγότερες απώλειες αυτή τη χρονιά. Ωστόσο η άποψη του δεν ήταν ίδια για την Πρέβεζα.

“Τι γίνεται με την Πρέβεζα; Οι εκτιμήσεις πέρσι τέτοια εποχή όταν ανακοινώθηκε ο νόμος (Κεραμέως) ήταν ότι θα έχουμε 4 εισακτέους. Έγινε ένας τεράστιος αγώνας και τους δεκαπλασιάσαμε, έχουμε 40. Στο κόκκινο είναι κάτω από 30. Κάτω από 30 σημαίνει μια τάξη Λυκείου. Αυτό δεν είναι Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα μπορεί να κλείσει. Και μπορεί να κλείσει με 2 τρόπους. Ο ένας είναι να λάβει απόφαση του Υπουργείο, αναστολής λειτουργίας, όπως έγινε με την Ηγουμενίτσα. Και ο άλλος τρόπος είναι όπως τον έζησα εγώ και μιλάω υπεύθυνα και θα πω ευθέως τις απόψεις μου όπως τις πιστεύω και όπως στήριξα. Ένας άλλος τρόπος να κλείσει το τμήμα είναι να φύγουν οι καθηγητές και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ποιοί καθηγητές; Έχουμε 17 καθηγητές ανώτατης ποιότητας. Έχουν διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια” είπε ο κ. Σωτηρόπουλος και συνέχισε να μιλάει όχι για την “ταμπακέρα” που είναι η απόφαση των καθηγητών για την μεταφορά του, αλλά για το πόσα πράγματα έχει καταφέρει να πετύχει το τμήμα λογιστικής στην Πρέβεζα.

Η μη διάθεση του κ. Σωτηρόπουλου να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις άρχισε να δημιουργεί μία ένταση στην αίθουσα και τότε ανέλαβε να τον σταματήσει ο Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος σε έντονο τόνο και ύφος είπε : “Αυτό που θέλουμε εδώ απόψε όλοι μας είναι να αποσυρθεί αυτή η απόφαση που λέει ότι το τμήμα πάει στα Γιάννενα. Πρέπει να ξανα κάνετε συνέλευση και να έρθουμε και εμείς ως φορείς και ως επιτροπή και να αποσύρετε αυτό που περάσατε. Εμείς αυτή την απόφαση δεν την δεχόμαστε. Πως στοιχειοθετήσατε μια τέτοια απόφαση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Αυτή την απόφαση πρέπει να την ανατρέψουμε!”

Ο πρόεδρος του τμήματος απαντώντας στον Δήμαρχο Πρέβεζας, υπεραμύνθηκε έμμεσα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών λέγοντας μεταξύ άλλων :” κ. Δήμαρχε μαζί είχαμε συζητήσει αυτό που είχατε πει και εσείς. Ένα ίσων κανένα…Και μαζί είχαμε συζητήσει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και δεύτερο τμήμα εδώ στην Πρέβεζα, το Διοίκησης επιχειρήσεων. Εμείς το προτείναμε και πέρασε από την Σύγκλητο. Εσείς ήσασταν έτοιμος πολιτικά να το στηρίξετε αυτό το πράγμα. Σας ρωτάω.  Με 40 φοιτητές, με ένα άδειο τμήμα, τώρα μπορούμε να ζητήσουμε δεύτερο;”

Ο Νίκος Γεωργάκος συνέχισε τον διάλογο σε έντονο ύφος απαντώντας : “Δεν είναι 40 είναι 78. Πως εσείς παίρνετε μία τέτοια απόφαση; Είναι δυνατόν μέσα σε 20 μέρες να έχουμε στοιχεία χωρίς να συζητήσουμε όλοι μας; Έχουμε μία επιτροπή την οποία δεν καλέσατε…Μηδενίσατε όλα αυτά που συζητάγαμε τόσο χρονικό διάστημα.”

Ο κ. Σωτηρόπουλος συνέχισε να μην απαντά άμεσα και να προκαλεί λέγοντας : “Σας καταλαβαίνω από την άποψη της Πρέβεζας, όμως θα ήθελα να κάνετε μία προσπάθεια να καταλάβετε, ότι με 40 φοιτητές δεν επιβιώνει το τμήμα. Ούτως ή άλλως είναι κλειστό και η Πρέβεζα θα δυσφημείτε για χρόνια. Και του χρόνου αν το αφήσουμε.”

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας συνέχισε να πιέζει τον κ. Σωτηρόπουλο ρωτώντας τον ξανά και ξανά: “Γιατί λέτε 40 συνέχεια κ. Σωτηρόπουλε; Δεν είναι 78;”

Τότε ο κ. Σωτηρόπουλος διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό απαντώντας : “Είναι 88.”

Ο Νίκος Γεωργάκος δεν σταμάτησε εκεί, συνέχισε να προσπαθεί για να πάρει μία ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Σωτηρόπουλο για τον λόγο που οδήγησε τους καθηγητές να πάρουν μία τόσο βιαστική απόφαση για ένα τμήμα που τα νούμερα δείχνουν ότι δεν βρίσκεται στο “κόκκινο” από πλευράς νέων εισακτέων παρόλα αυτά το τμήμα λογιστικής της Πρέβεζας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που οι καθηγητές του έσπευσαν να ζητήσουν “μετακόμιση”. “Και προκαταβάλετε ότι του χρόνου θα πάμε χειρότερα. Εδώ μιλήσαν ότι υπάρχουν καθηγητές κομήτες. Ότι δεν μένουν εδώ. Δεν έχουν αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία. Και όλο αυτό μετράει αρνητικά και στο Πανεπιστήμιο” είπε ο Δήμαρχος Πρέβεζας  με τον κ. Σωτηρόπουλο να μην του απαντά και πάλι ξεκάθαρα, ενώ τα όσα είπε προκάλεσαν την οργή όσων παρευρίσκονταν εκείνη την στιγμή στην αίθουσα.

“Είμαστε 17 καθηγητές. Από αυτούς οι Γιαννιώτες είναι 5. Και από τους 5 οι 3 είναι η τελευταία βαθμίδα.Και από τους 3 ο 1 διορίστηκε πριν ένα χρόνο. Οι Γιαννιώτες μας πάνε Γιάννενα εμάς; Είναι σαν να λέμε ότι οι φαντάροι διοικούν τον στρατό. Δεν είναι δυνατόν 5 να κατευθύνουν εμάς. Αυτό που μας έκανε να λάβουμε αυτή την απόφαση είναι η προοπτική και η ποιότητα του τμήματος και η επιβίωση του. Έχω δεχθεί και απειλές και ειρωνείες. Δεν με πειράζει είναι κατανοητό. Εγώ κατάγομαι από αυτή την περιοχή. Δεν πρέπει να ξεφτιλιστεί η Πρέβεζα. Το τμήμα θα κλείσει”  είπε ο κ. Σωτηρόπουλος με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να παρεμβαίνει λέγοντας ” Υπάρχουν διαμαρτυρίες κ. Σωτηρόπουλε γιατί αυτά που λέγονται δεν πρέπει να λέγονται από τον πρόεδρο του τμήματος”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites