Η Ελλάδα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με πιστοποιημένα προγράμματα προηγμένης οδήγησης για μοτοσυκλέτα.

Η πανδημία και οι ειδικές εκπαιδευτικές συνθήκες μπορεί να ανέβαλαν, αλλά δεν ακύρωσαν την αναγγελία των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ (ACEM).

Στις Βρυξέλλες, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 ανακοινώθηκαν τα πέντε νέα προγράμματα εκπαίδευσης μοτοσυκλέτας σε Ιταλία, Κύπρο, Ελλάδα και Πορτογαλία, τα οποία λαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσυκλέτας. Η απονομή αποτελεί μια  κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας (A.C.E.M.), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού (F.I.M.) και του Γερμανικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (D.V.R). Κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχεται η ύλη, η μέθοδος, το επίπεδο των εκπαιδευτών και η ασφάλεια των προγραμμάτων. Επιπλέον, ο φορέας πιστοποίησης, δηλ. το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (DVR) πέραν του αρχικού ελέγχου επανέρχεται ετησίως για να ελέγξει την σωστή εφαρμογή του προγράμματος, αποκλείοντας κάθε υποβάθμιση του επιπέδου χρόνο με τον χρόνο.

Το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσυκλέτας υποστηρίζεται τόσο από την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean, όσο και από τον  Ευρωπαίο Συντονιστή Οδικής Ασφάλειας Matthew Baldwin. Το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσυκλέτας στοχεύει στην εθελοντική συμμετοχή των μοτοσυκλετιστών σε πραγματκές εκπαιδεύσεις ασφαλούς οδήγησης, διαχωρίζοντάς τες από αυτές που εμπεριέχουν τεχνικές πίστας ή υπερτονίζουν την τεχνική δεξιότητα. Εάν ο αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων δεν μειωθεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους τότε είναι πιθανόν να δούμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα εναντίον των μοτοσυκλετών.

Το πρόγραμμα «Συμβουλές Προηγμένης Οδήγησης – E.Q.L.» (“Advice on Advanced Riding – E.Q.L.”) του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσυκλέτας «Μοτοθέσις» είναι η φυσική εξέλιξη της μακροχρόνιας ενασχόλησης συγκεκριμένων στελεχών της ΜΟΤ.Ο.Ε. με την εκπαίδευση προηγμένης οδήγησης, από το 1996. Το πρόγραμμα «Συμβουλές Προηγμένης Οδήγησης – E.Q.L.» (“Advice on Advanced Riding – E.Q.L.”) έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να υπερτερεί ακόμη και άλλων εγκεκριμένων προγραμμάτων. Μερικά από αυτά είναι:

  • Απευθύνεται σε κάθε μοτοσυκλετιστή που θέλει να βελτιώσει την ασφάλειά του, συμπληρώνοντας γνώσεις που δεν αποκτήθηκαν στη βασική εκπαίδευση πριν τις εξετάσεις για την άδεια οδήγησης αλλά και όσα χρειάζονται για να κινείται με αυτοπεποίθηση στο υπάρχον οδικό δίκτυο.
  • Προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες  κάθε εκπαιδευόμενου γιατί καθένας μας είναι διαφορετικός.
  • Μπορεί να διεξαχθεί σε κάθε μέρος της χώρας – και εκτός Ελλάδας – αφού χρησιμοποιεί καθημερινούς δρόμους για την εκπαίδευση, αποκλείοντας τις αγωνιστικές πίστες και τις τεχνικές οδήγησης σε πίστα.
  • Προσφέρεται σε πολύ χαμηλό κόστος για αυτόν που θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το χαμηλό κόστος οφείλεται στην αμισθί προσφορά των εκπαιδευτών, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι απολύτως στην προσπάθεια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας όσων αγαπούν την μοτοσυκλέτα.
  • Αναγνωρίζεται από τον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα, παρέχοντας στους εκπαιδευόμενους που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση και συμμετέχουν επιτυχώς στις εξετάσεις, μειωμένα ασφάλιστρα (περίπου 45%) για την μοτοσυκλέτα τους.

Αξίζει να προσθέσουμε εδώ ότι η επιτυχία της πιστοποίησης του Προγράμματος «Συμβουλές Προηγμένης Οδήγησης – E.Q.L.» (“Advice on Advanced Riding – E.Q.L.”) που ανήκει στην κατηγορία των μετεκπαιδεύσεων (post – license trainings) δεν είναι η μοναδική. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας «Μοτοθέσις» έχει ήδη σε εφαρμογή εδώ και μια δεκαετία το Πρόγραμμα «Μοτοσυκλετώντας…χαίρομαι», το οποίο ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων προετοιμασίας για την είσοδο στην τροχαία κυκλοφορία (Pre-license trainings). Το πρόγραμμα εγκρίνεται ήδη 10 χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, με την σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και περιμένουμε τις προσκλήσεις των Συλλόγων διδασκόντων για να επισκεφθούμε  τα Λύκεια και να μεταφέρουμε στους μαθητές χρήσιμες εμπειρίες που κάνουν την χρήση της μοτοσυκλέτας απολαυστική και ασφαλή.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία

23/01/2023, 11:46 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «επιταγών επανένταξης»

23/01/2023, 11:18 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Με το Fast Pass πας παντού, τώρα και με εκπτώσεις έως 50%!

20/01/2023, 9:34 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Τα “Χριστούγεννα στην πόλη των θαυμάτων” αποχαιρέτησαν εντυπωσιακά τον 11ο Μύλο των Ξωτικών  

09/01/2023, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές μετά τον Απρίλιο

04/01/2023, 8:24 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

20/12/2022, 8:38 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites