Δικαίωση ΕΝΠΕ και Περιφέρειας Ηπείρου για τους δασικούς χάρτες – Δημοσιεύτηκε από το ΣτΕ η απόφαση

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες σκεπτικό των υπ’ αριθμ. 1364/2021 και 1365/2021 αποφάσεων της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκε το ζήτημα της συνταγματικότητας του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, σχετικά με τους υπό έγκριση δασικούς χάρτες όλης της Χώρας. Ο πυρήνας του συστήματος αυτού κρίθηκε σύμφωνος με το Σύνταγμα (άρθρα 24 παρ. 1 και 2 και 117 παρ. 3).

Με την ίδια απόφαση έγινε δεκτή τόσο η παρέμβαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) όσο και της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες, ομοδικώντας, τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας των διατάξεων.

Ειδικότερα το Ανώτατο Ακυρωτικό, ως προς την ΕΝΠΕ, εστιάζοντας στους σκοπούς της, μεταξύ των οποίων είναι και η μελέτη των ζητημάτων περιφερειακής ανάπτυξης, η ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, η καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων και της ανεργίας, αλλά και ο συντονισμός των Περιφερειών για τη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, δέχθηκε το έννομο συμφέρον της προς παρέμβαση.

Ως προς την Περιφέρεια Ηπείρου δέχθηκε το έννομο συμφέρον της υπό την ιδιότητα του αρμόδιου φορέα για τη διενέργεια αναδασμών στις τέσσερις περιφερειακές της ενότητες και ως διοικητή και διαχειριστή δημοσίων εποικιστικών εκτάσεων, κοινοχρήστων ή διαθεσίμων που εμπίπτουν εντός οριστικών ή συμπληρωματικών διανομών. Αποδέχθηκε περαιτέρω  η μείζων Ολομέλεια του ΣτΕ τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου ότι ο εξουσιοδοτικός ν. 4685/2020 και η κατ’ εξουσιοδότησή του εκδοθείσα προσβαλλόμενη απόφαση αίρει τις αμφιβολίες ως προς την απόδοση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας εκτάσεων που είχαν αφιερωθεί στο σκοπό αυτό κατά το παρελθόν και διευκολύνει την επιστροφή στην ύπαιθρο και την απασχόληση του πληθυσμού που απομακρύνθηκε από τα αστικά κέντρα λόγω της οικονομικής κρίσης.  Τόσο την ΕΝΠΕ όσο και την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ η δικηγόρος κ. Γεωργία Μ. Τατάγια.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα 

03/12/2021, 11:01 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Εντάχθηκε στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 η προμήθεια εξοπλισμού για την ενίσχυση ερευνητικών υποδομών του ΚΥΕΙΑ του Π.Γ.Ν.Ι.

02/12/2021, 3:44 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Με χρηματοδότηση από το Υπ. Ανάπτυξης η απαλλαγή των Δήμων από την μεταφορά υπολείμματος

02/12/2021, 3:26 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Σπύρος Ριζόπουλος: Οι πολιτικές «Black Friday» του κ. Καχριμάνη στερούν από την Ήπειρο όσα αξίζει

02/12/2021, 1:03 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Κοινό των Ηπειρωτών : Φιέστα κυβερνητικών εξαγγελιών μικρής εμβέλειας έργων

02/12/2021, 12:39 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

«Κοινό των Ηπειρωτών» : Ένας προϋπολογισμός  χωρίς όραμα, χωρίς στόχους αλλά και χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις προόδου

30/11/2021, 3:16 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites