Πρέβεζα : Το πρώτο ψηφιακό μουσείο για τον Αμβρακικό άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό

Με θέα τον Αμβρακικό, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης που φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Ναυτικού Μουσείου Πρέβεζας που παραχώρησε ο Δήμος το 2018.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ψηφιακό μουσείο στην πόλη της Πρέβεζας που έχει σαν στόχο να προβάλλει το φυσικό πλούτο και τις ιδιαιτερότητες του Εθνικού Πάρκου στο ευρύ κοινό και τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής.

Στα εγκαίνια εκτός από τον Γιώργο Αμυρά παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) Ιωάννης Μητσόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας  Νίκος Γεωργάκος, κ.α

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου Πρέβεζας – Λευκάδας Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στο χώρο του Κέντρου.

Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Κουτσικόπουλος εξήγησε γιατί επιλέχθηκε αυτή η ονομασία για το Κέντρο και μίλησε για το όραμα του Φορέα για την λειτουργία του Κέντρου, ενώ αναφέρθηκε και σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του.

“Ο Αμβρακικός τα τελευταία 4 χρόνια είναι περιοχή Natura. Κύρια προστατευόμενα είδη το δελφίνι και η χελώνα. Η χελώνα δεν γεννά στον Αμβρακικό. Γιατί έρχεται στον Αμβρακικό, είναι κάτι που δεν ξέρουμε; Ούτε γιατί έρχεται, ούτε πως βρίσκει αυτή την μικρή πόρτα για να μπει μέσα. Αυτό λοιπόν στο κομμάτι της ερμηνείας στο οποίο το Κέντρο ευελπιστεί να προσφέρει είναι στην κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του Αμβρακικού. Έχουμε ένα όραμα. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, υψηλού επιπέδου και να φτάσουμε στο σημείο να στήσουμε αυτό το παρατηρητήριο που ονειρευόμαστε εδώ και χρόνια με τους αισθητήρες του, με τους δορυφόρους και να αρχίσει μα κινείται ένας κόσμος που θα παίρνει γνώση και δεξιότητες μέσα από την λειτουργία του κέντρου και γιατί όχι να φτάσουμε μια μέρα να διοργανώσουμε στην Πρέβεζα μια οργάνωση Περιβαλλοντικής Ρομποτικής. Δεν θέλουμε το κέντρο αυτό να είναι παθητικός χώρος ενημέρωσης, αλλά ένας χώρος πολλαπλής συμμετοχής, με πολλές δραστηριότητες.  Ο στόχος μας είναι να ανοιχτούμε στους πολίτες. Να ξεφύγουμε από το ωραίο τοπίο και να πάμε στο πως λειτουργεί αυτό. Και να έχουμε ένα πρώτο βήμα για μια ουσιαστική, συμμετοχική διαχείριση ενός πλούτου που είναι κοινός, που είναι παλιός και που θα πρέπει να τον προφυλάξουμε σε εποχές που αρχίζει αυτή η ανάγκη να είναι πιο έντονη. Ο φορέας με την πρωτοβουλία του, η περιφέρεια με την χρηματοδότηση, ο δήμος με την φιλοξενία του και πολλοί πολίτες συνέβαλαν την υλοποίηση αυτού του οράματος” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσικόπουλος.

Γιώργος Αμυράς : Η κλιματική κρίση είναι αδυσώπητη και αδίστακτη – Φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή όλων μας

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς κατά την διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στην Κλιματική Κρίση και στο πως το συγκεκριμένο Κέντρο θα συμβάλει μέσα από την ενημέρωση των πολιτών για την προστασία της βιοποικιλότητας στην αντιμετώπισης της.

“Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι σημαίνει κλιματική κρίση. Έχουμε πάψει εδώ και καιρό να χρησιμοποιούμε τη φράση κλιματική αλλαγή γιατί η κλιματική κρίση είναι παρούσα, την είδαμε όλοι, την νιώσαμε όλοι, ειδικά φέτος το καλοκαίρι με τις mega πυρκαγιές. Είναι αδυσώπητη και αδίστακτη η κλιματική κρίση και φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή όλων μας. Όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζωντανών οργανισμών που είτε ζουν στην θάλασσα, είτε στη στεριά, είτε στις λίμνες, είτε στα ποτάμια” είπε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε “Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι το διάδοχο σχήμα των Φορέων διαχείρισης. Είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία θα μπουν όλοι αυτοί οι φορείς που πλέον θα ονομάζονται μονάδες διαχείρισης. Πιστεύω πάρα πολύ στην ικανότητα, στην δύναμη και την αξιοσύνη των ανθρώπων του ΟΦΥΠΕΚΑ καθώς συγκροτείται από ανθρώπους – επιστήμονες που αγαπούν την φύση και πολύ σύντομα θα έχει την δυνατότητα ο ΟΦΥΠΕΚΑ να δείξει στο πεδίο το τι μπορεί να κάνει. Τι πρέπει να κάνει είναι τα εξής : Πρώτα από όλα να προστατέψει τους οικότοπους. Από τα πιο απλά, από την φύλαξη και την διαχείριση των οικοτόπων, έως τα λιγότερο ορατά που είναι η επιστημονική δουλειά στο πεδίο που πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που παραλάβαμε από το παρελθόν, θα τα αφήσουμε προστατευμένα καλύτερα για το μέλλον. Το Κέντρο έρχεται να τονίζει ότι η τεχνολογία είναι η αιχμή των νέων δράσεων του, είναι το σημείο όπου ενώνονται οι δυνάμεις πάρα πολλών ανθρώπων στους οποίους πιστεύει πάρα πολύ.  Δουλειά μας είναι να να αναδείξουμε την αξία ενός από τους σημαντικότερους υγροβιοτόπους διεθνώς. Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ πως θα δώσουμε την δυνατότητα σε αυτές τις προσπάθειες να γιγαντωθούν και να γίνουν πλέον και αυτές μέρος της παράδοσης. Να μην είναι μέρος της καινοτομίας, αλλά μέρος της παράδοσης που όλοι αγαπάμε και πάνω στην οποία στηριζόμαστε. Της παράδοσης της αειφορίας, της βιωσιμότητας, της προστασίας της βιοποικιλότητας έναντι της κλιματικής κρίσης. Έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης 100 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της βιοποικιλότητας. Όταν μιλάμε για την κλιματική κρίση οφείλουμε να σκεφτόμαστε και εμείς που έχουμε κάποιες θέσεις ευθύνης, οφείλουμε να πράττουμε και για την προστασία της βιοποικιλότητας. Όσο περισσότερο προστατεύουμε την βιοποικιλότητα τόσο μικρές νίκες έναντι της κλιματικής κρίσης μπορούμε να πετύχουμε”.

Ιωάννης Μητσόπουλος : Τα Κέντρα αυτά είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία προστασίας της φύσης

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ Ιωάννης Μητσόπουλος τόνισε ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία προστασίας της φύσης επειδή αυτό που κάνουν είναι να ενημερώνουν τον κόσμο για τις περιοχές αυτές, αλλά κυρίως συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς καθώς, όπως σημείωσε αυτή θα μάθει από το κέντρο τα οφέλη όλα που μας δίνει η φύση και θα είναι οι μελλοντικοί χρήστες της περιοχής αυτής.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το κέντρο γιατί φιλοδοξούμε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εξασφαλίσει από το ταμείο ανάκαμψης κάνουμε πολλά τέτοια κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Ο Αμβρακικός είναι ένα παράδειγμα του πως οι δραστηριότητες του πρωτογενή τομέας όπως η αλιεία και η φύση συνυπάρχουν. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προσπαθήσει με τα θεσμικά εργαλεία που του έχει δώσει ο νόμος σύστασης του να εφαρμόσει την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της δημόσιας πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Τουρισμού εκπονούμε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε αυτές τις περιοχές. Σε αυτό το επίπεδο η περιοχή έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Χρειάζονται έξυπνες λύσεις και υποδομές” υπογράμμισε ο κ. Μητσόπουλος .

Στράτος Ιωάννου : Στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του φορέα γιατί είμαστε στο πλευρό του Αμβρακικού

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου μίλησε για την μοναδικότητα του Αμβρακικού Κόλπου  και εκθείασε το έργο του Φορέα Διαχείρισης σημειώνοντας πως εδώ και 20 χρόνια ακολουθεί μια πολιτική ναι μεν προστασίας αλλά όχι εξοβελισμού των κατοίκων από την περιοχή και προσπαθεί να τους κάνει συμμέτοχους σε αυτό που πρέπει να προστατευθεί αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν από αυτό που λέγεται Αμβρακικός.

“Θέλουμε στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε να είναι άνθρωπος και αυτό, εδώ έχει επιτευχθεί. Υπάρχουν βέβαια πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν. Ένα από αυτά είναι το σημερινό. Σαν Περιφέρεια Ηπείρου, σταθήκαμε και βοηθάμε όσο μπορούμε σε όλες τις δράσεις. Στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του φορέα γιατί είμαστε στο πλευρό του Αμβρακικού. Με διάφορες δράσεις όπως ελέγχοντας την καθαριότητα των νερών” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Στράτος Ιωάννου.

Νίκος Γεωργάκος : Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί το φυσικό θησαυροφυλάκιο ανεκτίμητης αξίας τόσο για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και πανελλαδικά και διεθνώς

Την αγωνία του για την Κλιματική κρίση εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος σημείωσε πως οι φορείς δεν πρέπει να μείνουν μόνο στα εύγε και στα μπράβο για την έναρξη λειτουργίας, αλλά πρέπει να σταθούν όλοι τους ως ένα οικοσύστημα συνεργασίας και ανάπτυξης. “Να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε και να στελεχώσουμε με το κατάλληλος επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την συνεχή και αδιάληπτη λειτουργία του κέντρου μετατρέποντάς το σε ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, ως προς τον πλούτο του Αμβρακικού κόλπου” ανέφερε ο Δήμαρχος Πρέβεζας και συνέχισε “Στο πρόγραμμά μας και από τις πρώτες μας δράσεις εξωστρέφειας ως νέα Δημοτική Αρχή, είχα θέσει υψηλά στην ατζέντα τους κεντρικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής 2020 – 2030, οι οποίοι αποτελούσαν ήδη Ευρωπαϊκές επιταγές αλλά και πλέον ύψιστες προτεραιότητες, τόσο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που δεν είναι άλλη από το green και το smart. Η Πράσινη Μετάβαση και η Ψηφιακή Επανάσταση της 4 ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αποτελούν πλέον τα οχήματα που θα μας περάσουν στην νέα πραγματικότητα ζώντας το μέλλον σήμερα και στο κέντρο που εγκαινιάζουμε κατανοούμε απολύτως πώς μπορούν αρμονικά να αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο την εκπαίδευση την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την εγρήγορση που θα οδηγήσουν στην προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Δήμος αντιλαμβάνεται τα θέματα του Αμβρακικού Κόλπου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ή Άρτα είναι υπέρμαχος μιας ολιστικής αναπτυξιακής προσέγγισης για τον Αμβρακικό Κόλπο μιας και ο Αμβρακικός «βρέχει» 5 Δήμους, 3 Αντιπεριφέρειες και 2 Περιφέρειες.

Το σκεπτικό του, το εξήγησε και στον Υφυπουργό κατά τη σύντομη συνάντησή τους, τονίζοντας πως «Η Πολιτεία πρέπει εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ, να καταρτίσει μαζί με όλους τους φορείς ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό 10ετίας, που θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στις θέσεις ευθύνης, με στόχο να αξιοποιήσουμε αλλά και να διαφυλάξουμε τον πλούτο της περιοχής μας».

Τέλος, ο Υφυπουργός μετέφερε στον Δήμαρχο Αρταίων, την πρόθεσή του να συνεργαστεί με όλους του Δήμους προκειμένου να αναδειχτεί και να προστατευτεί ο Αμβρακικός στο σύνολό του.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ο αντιπρόεδρος του Φορέας Γιάννης Αυγέρης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρέβεζας Δημήτρης Παππάς, ο οποίος έκανε και πρόταση προς τους φορείς για την ανάδειξη την Ανάδειξη του Ενάλιου Αρχαιολογικού Πλούτου του Αμβρακικού Κόλπου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης θα είναι ανοικτό για το κοινό  καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως στα τηλ: 2681071919, 2682025330 ή γραπτής στο e-mail: foreas_amvrakikou@yahoo.gr
Για ομάδες επισκεπτών/τουριστών το κέντρο δύναται να ανοίξει και απογευματινές ώρες.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites