Η Πρέβεζα δεν τίμησε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, διοργανώνει όμως συνέδριο για τον Ι. Κωλέττη

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας το συνέδριο που θα διοργανωθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2021, στην Πρέβεζα , στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Συρρακιωτών «Απόστολος Ρίζος».

Αυτό γιατί ο Ιωάννης Κωλέττης (Δήμας) αποτελεί έναν από τους περισσότερο αμφιλεγόμενους πολιτικούς καθώς συνδέθηκε – ανάμεσα σε άλλα – με διαφθορά, δωροδοκίες και συναλλαγές, νοθεία στις εκλογές, την απόκτηση μεγάλης περιουσίας από την πολιτική, τη δίωξη και την εξορία της Μαντώς Μαυρογένους και τη συκοφάντηση και τη δολοφονία του ήρωα της Ελληνικής επανάστασης, του δικού μας, Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Το συνέδριο ωστόσο έχει την αποδοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Δήμου Πρέβεζας, οποίος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να το επιχορηγήσει με το ποσό των 1000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του συνεδρίου σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη, εγκρίθηκε και από την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας, ωστόσο έγκυρες πληροφορίες του mypreveza.gr αναφέρουν πως υπήρξε εισήγηση από πολίτες προς το Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, να αποσύρει ο Δήμος Πρέβεζας την αιγίδα του.

Δημόσια θέση για το θέμα πήρε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντός, ο οποίος ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

“Η συγκεκριμένη εκδήλωση όπως διάβασα και στην ημερήσια διάταξη γίνεται μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που παίρνετε από την Οργανωτική επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Σε όλο αυτό το διάστημα από την σύσταση της επιτροπής, μέχρι και την κορύφωση των δραστηριοτήτων της, έχουμε δει πράγματα και θαύματα, σε μια εμφανή προσπάθεια ο πραγματικός χαρακτήρας της Ελληνικής Επανάστασης να αλλοιωθεί και να έρθει στα μέτρα μιας ελίτ, μιας γκλαμουριάς, ενός τμήματος της αστικής τάξης όπου βολεύεται με μύθους, γύρω από μία επανάσταση που είχε συγκεκριμένο λαϊκό πρόταγμα, συγκεκριμένη λαϊκή συμμετοχή, κοινωνικό χαρακτήρα και όπου πρωτοστάτησαν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η Ελληνική επανάσταση δεν έγινε ούτε από τους κοτζαμπάσηδες, ούτε από την επίσημη ιεραρχία της εποχής. Απεναντίας, βρέθηκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο μαζί με τους κατακτητές. Θέλω να πω ότι η Ελληνική Επανάσταση είχε καθαρά αστικοδημοκρατικό χαρακτήρα. Πρωτοστάτησε η αναδυόμενη αστική τάξης της Ελλάδας με ευρύτερα λαϊκά στρώματα που υπέφεραν από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δυστυχώς, παρακολουθώ όλες αυτές τις εκδηλώσεις, δεν μπορώ να καταλάβω τελικά, τι έγινε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Πέρα από μια γκλαμουριά, πέρα από μία παραποίηση στοιχείων, πέρα από μια θολούρα, δεν βγαίνει τίποτα. Η Πρέβεζα έχει αναδείξει λαϊκούς αγωνιστές τους 21′. Έχουμε πρόσφατο παράδειγμα τον Οδυσσέα Ανδρούτσου και από την πολύχρονη θητεία μου στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει γίνει μία εκδήλωση για αυτόν τον λαϊκό ήρωα. Όχι συνέδριο, έστω μια διάλεξη. Τι έκανε αυτός; Που πολέμησε; Γιατί πολέμησε; Πως βρέθηκε κάτω από την Ακρόπολη. Από την μεριά μας υπάρχει μια επιφυλακτικότητα σε όλο αυτό το εορταστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Δεν εναντιωνόμαστε σε πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Συρρακιωτών, αλλά κρατάμε μία επιφυλακτική στάση. Θεωρούμε ότι η προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης θα πρέπει να ξεφύγει από τους βολικούς μύθους και από ένα ναρκισσισμό με εθνικιστικό πλαίσιο και να σταθεί στα πραγματικά της πόδια, γιατί παρακολουθούμε και διαπιστώνουμε ότι γίνεται μία συνειδητή προσπάθεια να αντιστρέψουμε και να αλλάξουμε την ιστορία” είπε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Αμάραντος ψηφίζοντας μαζί με σύσσωμη την παράταξη του παρών.

Παρών ψήφισε και ο Ταξιάρχης Κωστόγιαννης για την Ανυπότακτη Κίνηση στα χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites