Θρίλερ με την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη – Το πρωτοδικείο Αθηνών απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του

Εξελίξεις στον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη φέρνει απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που φαίνεται πως απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος.

Επιθυμία του μουσικοσυνθέτη ήταν να ταφεί στα Χανιά, ωστόσο η κόρη του Μαργαρίτα επιθυμούσε η ταφή του να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου η οικογένεια διατηρεί εξοχική κατοικία.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε νωρίτερα, η επιστολή που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης με την τελευταία του επιθυμία, να ταφεί στα Χανιά. Η επιστολή στάλθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2013 στον τότε Δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη.

Το περιεχόμενο επιστολής, με την οποία ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης γνωστοποιούσε από το 2013 την επιθυμία του να ταφεί στα Χανιά γνωστοποίησε σήμερα, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ήταν άλλη από το να ταφεί εδώ στα Χανιά».

Στην επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει.

«Αγαπητέ μου δήμαρχε σας γράφω σήμερα για ένα πολύ σοβαρό προσωπικό μου θέμα το οποίο και γνωρίζεται. Όπως σας είχα ενημερώσει και σε πρόσφατες προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, γενέτειρας του πατέρα μου στο οποίο βρίσκονται ήδη, οι γονείς και ο αδελφός μου.

Όπως επίσης γνωρίζεται στο κοιμητήριο αυτό που έχει παραχωρηθεί από τον τότε δήμο Κυδωνίας τάφος ο οποίος έχει σύμφωνα με οδηγίες αποπερατωθεί.

Επειδή η οικογένεια μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει ο κάθε ένας να αποφασίζει για την τύχη του σώματος του στο πλαίσιο της νομιμότητας πάντα και το ίδιο το Σύνταγμα, κατοχυρώνει την προσωπικότητα του, έχω αναθέσει στον φίλο μου Γιώργο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς όταν έλθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ότι μπορείτε ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο, υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε η τελευταία επιθυμία μου να κατασχίσει οποιαδήποτε αντίθεση και να πραγματοποιηθεί.

Τέλος θα σας παρακαλέσω, αν την εποχή εκείνη έχετε κάποιο άλλο αξίωμα να ενημερώσετε τον τότε δήμαρχο Χανίων για την επιστολή αυτή.

Σας ευχαριστώ θερμά. Μίκης Θεοδωράκης».

Η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών

Tο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σημερινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή που τους απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος.

Η απόφασή του Πρωτοδικείου ήρθε έπειτα από προσφυγή συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος με σχετική αίτηση, προσκόμισε πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα.

Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites