Οι γύπες-σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης επιστρέφουν στην Ήπειρο

Το διάσημο Κουκάλογο της Ηπείρου, ο Ασπροπάρης «Αώος» μαζί με το ταίρι του, δίνουν για ακόμη μία χρονιά το παρόν στην Ήπειρο, και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν είναι οι μοναδικοί του είδους τους!

Πιστός στο εαρινό ραντεβού του μαζί μας, ο γύπας «Αώος» μαζί με το ταίρι του, έκαναν και φέτος την άνοιξη την εμφάνισή τους στον ηπειρώτικο ουρανό, αφού διένυσαν περισσότερα από 6.000 χλμ, διασχίζοντας οκτώ χώρες, για να φωλιάσουν στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας, στη λεκάνη του ποταμού Αώου.

Ο Ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει. Κάθε χρόνο διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φτάσει στις περιοχές αναπαραγωγής του στα Βαλκάνια. Τόσο κατά το μεταναστευτικό του ταξίδι, όσο και στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης έρχεται αντιμέτωπος με πολλές απειλές, όπως η απώλεια και υποβάθμιση των βιοτόπων του, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, η ηλεκτροπληξία, η πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες και η λαθροθηρία.

Στην Ελλάδα, η σημαντικότερη απειλή για το είδος, που οδήγησε στη δραματική μείωση του πληθυσμού του (μόλις τέσσερα ζευγάρια απομένουν σε όλη την Ελλάδα), είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Χάρη στον πομπό που φέρει στην πλάτη του, ο οποίος είχε τοποθετηθεί το 2015 από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, αλλά και βάσει των καταγραφών της ομάδας πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και τις μαρτυρίες των τοπικών κατοίκων, ο «Αώος» και το ταίρι του τρέφονται σε καθημερινή βάση στην περιοχή της Κόνιτσας, ενώ επισκέπτονται τακτικά και τον σταθμό τροφοληψίας (ταΐστρα) που κατασκευάστηκε στην περιοχή για να τους παρέχει σταθερή και ασφαλή -απαλλαγμένη από δηλητήρια- τροφή.

Φέτος όμως το ζευγάρι δεν αποτελεί τους μοναδικούς επισκέπτες του είδους στην ταΐστρα, καθώς για πρώτη φορά έκανε την εμφάνιση του ένας νεαρός Ασπροπάρης, ένα πουλί ηλικίας 3ου έτους περίπου, ο οποίος απαθανατίστηκε από την κάμερα παρακολούθησης που είναι τοποθετημένη στον χώρο της ταΐστρας να απολαμβάνει το γεύμα του!

Τη φετινή χρονιά στην Ήπειρο έδωσε το παρόν και άλλος ένας Ασπροπάρης ιταλικής καταγωγής, ο «Diego», ο οποίος το φετινό καλοκαίρι αποφάσισε να εξερευνήσει τα Βαλκάνια αφήνοντας πίσω του την Ιταλία. Ο «Diego», ο οποίος πέρασε δύο φορές από την Ήπειρο, είναι ένας νεαρός Ασπροπάρης που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία το 2018 και σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο αντίστοιχου Προγράμματος LIFE για τη διατήρηση του Ασπροπάρη στην Ιταλία.

Δυστυχώς όμως ο πληθυσμός του Κουκάλογου στην Ήπειρο και γενικότερα στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό κάθε παρατήρηση και πληροφορία Ασπροπάρη είναι πολύτιμη. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους & φίλες του Ασπροπάρη, όπως τα μέλη του τοπικού Δικτύου Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα, για την προθυμία με την οποία ενημερώνουν καθημερινά τους τοπικούς συνεργάτες της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για την παρουσία των Κουκάλογων ακόμα και στις πιο απόμερες γωνιές της Ηπείρου!

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites