Τις επόμενες ώρες η ανακοίνωση για τη διάθεση των self test

Τα σελφ τεστ θα διανέμονται και από άλλα κανάλια πέραν των φαρμακείων και όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1, πιστεύω ότι η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή ενδεχομένως αύριο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα self test, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι. Πρόσθεσε πάντως ότι το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες σημειώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει την παράνοια να μην θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν.

«Η ανησυχία που είχαμε τον Δεκέμβριο, ή τoν Ιανουάριο δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα αφού έχουν εμβολιαστεί 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τoν πλανήτη και είναι καλά».

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν ούτε προνόμια, ούτε τιμωρίες, ούτε κούνημα του δαχτύλου. «Είναι σεβαστή η ανησυχία για τα εμβόλια. Όμως σήμερα μετά από 1,5 δισ. εμβολιασμένων δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια ανησυχία με αυτή που υπήρχε τον Ιανουάριο».

Ακόμη ο υπουργός ανέφερε: «Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό είναι έσχατο μέτρο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις» και πρόσθεσε: «Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά το, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ομάδες πληθυσμού όπως των υγειονομικών και της ΕΜΑΚ, ο υπουργός σημείωσε ότι αναφέρεται στον τομέα των επιχειρήσεων.

«Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τον αντιλαμβάνομαι… Όλοι όσοι εμβολιαστήκαμε, είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία. ‘Αλλο είναι η ανθρώπινη ανησυχία που είναι σεβαστή και άλλο είναι η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ, όπως είπε ο ίδιος, προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση  τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού  σε νησιά όπως η Κέρκυρα και η Σάμος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Διαβάσαμε χθες για την Κέρκυρα όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο και πηγαίνουν αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή. Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από την Μ. Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα, αν έχεις κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα κλείνουν όλα, αλλά δεν πας να εμβολιαστείς… Δεν το καταλαβαίνω. Το ίδιο ισχύει στη Σάμο. Το γεγονός ότι η Σάμος έχει περάσει στα διεθνή μέσα ως παράδειγμα προς αποφυγή νομίζετε ότι κάνει καλό στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Σάμου; Θα έρθουν μετά από τρεις μήνες και θα λένε δεν πήγε καλά ο εμβολιασμός; Τι να σου κάνει το κράτος;»

Τέλος σε ό,τι αφορά στην επικοινωνιακή διαχείριση ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Είναι προφανές ότι υπήρξε μια επικοινωνιακή διαχείριση λανθασμένη. Μια είδηση ενός ατυχούς περιστατικού που μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, μπορεί και όχι, να παίζει πέντε μέρες στις ειδήσεις και όχι τα εκατομμύρια που δεν πάθανε τίποτα από το εμβόλιο, δεν παίζουν καθόλου. Υπάρχει το θέμα πώς χειρίστηκε το θέμα της AstraZeneca, η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά υπάρχει και μια φοβερή συνωμοσιολογία».
Προνόμια

Ο υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση για τα προνόμια , ιδιαίτερα για τους εσωτερικούς χώρους, θα γίνει κυρίως για τον χειμώνα που θα έρθει καθώς θεωρεί, με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπου προφανώς και δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι. Είπε επίσης ότι ο κανόνας αυτός θα ισχύει για τα πάντα.

«Όταν είμαστε μια κοινότητα εμβολιασμένων ξέρουμε ότι έχουμε γύρω μας ασφάλεια και ο διπλανός μας δεν μπορεί να μας βλάψει. Εάν μέσα στην κοινότητα των εμβολιασμένων έχουμε πέντε ανεμβολίαστους ξέρουμε ότι αυτοί μπορούν να μας κολλήσουν και δίνουν το χώρο στον ιό να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο επικίνδυνος. Πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζομένους μας».
Οικογενειακά καταλύματα

Απαντώντας σε ερώτηση για τα οικογενειακά καταλύματα που δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είπε:

«Δεν εξαιρέθηκαν τα καταλύματα από το ΕΣΠΑ. Όμως το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχει ως βασική παράμετρο μετά και από συμφωνία με την Κομισιόν τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Τα χρήματα δίδονται για τη διάσωση των θέσεων εργασίας και όποια επιχείρηση παίρνει χρήματα από το ΕΣΠΑ δεσμεύεται ότι θα κρατήσει θέσεις εργασίας. Αν έχεις μια επιχείρηση τόσο μικρή που δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, τότε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχεις άλλα εργαλεία να σε βοηθήσουν όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αναβολή πληρωμής φόρων κλπ.

Φροντιστήρια

Για τα φροντιστήρια είπε ότι είναι στην πρόταση του υπουργείου που θα συζητήσει σήμερα η επιτροπή των ειδικών να ανοίξουν και πρόσθεσε ότι πολλά φροντιστήρια ούτως ή άλλως κλείνουν για το καλοκαίρι. Όμως σε άλλα γίνονται εγγραφές θερινών τμημάτων προετοιμασίας της επόμενης χρονιάς, ξένες γλώσσες κλπ. Αυτά προφανώς θα ανοίξουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για την «αποθέωση» του κ. Καρανίκα και του κ. Κρέτσου είπε:

«Δεν έχω αποθεώσει κανέναν Καρανίκα και κανέναν Κρέτσο. Στην πολιτική μου διαδρομή έχω ακολουθήσει έναντι των πολιτικών μου αντιπάλων την ίδια συμπεριφορά. Δεν θέλω να κάνω αυτά που έκαναν σε μένα. Όταν βλέπω ότι κάποιοι προηγούμενοι έχουν κάνει κάτι καλό, παρά το γεγονός ότι πιστεύω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφική, τα όποια καλά όταν τα βρω μπροστά μου θα τα πω. Δεν έχω κανένα λόγο να τα κρύψω δεν είμαστε σαν και αυτούς. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε άνθρωποι πολιτισμένοι που δεν έχουμε εχθροπάθεια.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites