Στην Ήπειρο Αμυράς – Ζαχαράκη: Τα σχέδια και τα κονδύλια για για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού παρουσίασαν στο Μικρό Πάπιγκο

Δύο μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε προχθες από το Μικρό Πάπιγκο Ζαγορίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, όπου περιοδεύει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Σήμερα σας ανακοινώνουμε δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Τουρισμού αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις για ένα κομμάτι θεματικού τουρισμού, τον οικοτουρισμό. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αναπτύσσονται μορφές οικοτουρισμού όμως δεν υπήρχε εθνικό σχέδιο, ένας οδικός χάρτης για το πώς θα αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, με ποιές προϋποθέσεις, ποιές χρηματοδοτήσεις, ποιές θα είναι οι συνέπειες στο οικοσύστημα και πως θα αποφύγουμε όσες δεν μας ευχαριστούν».
Το 1ο Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείο Τουρισμού, του Οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης διαΝΕΟσις. Μεταξύ άλλων ο κ. Αμυράς υπογράμμισε πως το μνημόνιο είναι χρήσιμο και ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο, για το πώς θα γίνει η ανάπτυξη του οικοτουρισμού δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, θέσεις εργασίας, ενδυνάμωση της προστασίας της φυσικού περιβαλλοντος.
Το 2ο Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη, ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Τουρισμού, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Ελληνικό Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Στόχος αυτού του μνημονίου είναι, όπως είπε ο υφυπουργός, η ένωση δυνάμεων, η εξεύρεση χρηματοδότησης για την προστασία και την δυναμική ανάπτυξης, αλλά και η βοήθεια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενταχθούν σε αυτό το Δίκτυο. Είναι μια μεγάλη τουριστική προώθηση, σημείωσε.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ακόμη πως «βούληση είναι η προστασία των φυσικών μας τοπίων, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και παράλληλα το άνοιγμα δρόμων στις τοπικές κοινωνίες για να αναπτύξουν, να μεταβούν στην πράσινη οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σε αρμονία με την βιοποικιλότητα».
«Δουλεύουμε αποδοτικά με το ΟΦΥΠΕΚΑ στην κατεύθυνσης της πράσινης μετάβασης στην οικονομία, που είναι καθαρή για να ετοιμάσουμε και να δυναμώσουμε στα εσωτερικά ύδατα, το λεγόμενο flyfishing, δηλαδή το ψάρεμα με το μικρό ομοίωμα της μύγας και την απελευθέρωση των ψαριών», ενώ πρόσθεσε πως θα προωθηθεί και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των πόλεων όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, ως «πόλη της πέστροφας».
Ο Γιώργος Αμυράς απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πώς συνδυάζεται ο οικοτουρισμός με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει «καθαρή ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη … Η παγκόσμια οικονομία η ελληνική οικονομία, αποανθρακοποιείται και πηγαίνει σε πράσινη μορφή».
Πολύ σημαντικά χαρακτήρισε τα δύο μνημόνια η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε πως αυτή η συνεργασία είναι ουσιαστική για το «προϊόν Ελλάδα», το οποίο ως υπουργείο Τουρισμού θέλουμε να αναδείξουμε.
Η κ. Ζαχαράκη, η οποία επισκέπτεται το Ζαγόρι μαζί με τον κ. Αμυρά, είπε ότι είναι η αρχή συνεργασίας, για την χάραξη στρατηγικής μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης με την βοήθεια της διαΝΕΟσις, που έχει κάνει σημαντικές μελέτες και έχει προσφέρει στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των ήπιων μορφών  φιλοξενίας. Επιπλέον η υφυπουργός υπογράμμισε, πως σε κάθε μέρος θα στηριχθούν πρωτοβουλίες σχετικές με εκπαιδευτικές εκδρομές καθώς τα παιδιά θα κτίζουν εμπειρία με το περιβάλλον και τα γεωπάρκα. Μάλιστα ανέφερε πως εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου, η χάραξη, η σηματοδότηση μονοπατιών και η πρόνοια για τον ορεινό τουρισμό, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα καταφύγια.
Επίσης, επισήμανε πως όταν συζητάμε για Τουρισμό, μιλάμε για τον άνθρωπο και γι’ αυτό τόνισε, πως έχει μεγάλη βαρύτητα η εκπαίδευση και η επικαιροποίηση των δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες που οι ίδιοι τρέχουν τις επιχειρήσεις τους και πρόσθεσε:
«Ανακοινώνω σήμερα, ότι στο Νέο Ταμείο Ανάκαμψης, εμπροσθοβαρώς από το τέλος του 2021 θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται και να επιμορφώνονται 20 χιλιάδες άνεργοι και εποχιακά εργαζόμενοι, σε θεματικές ενότητες του τουρισμού που ανάμεσα σε αυτές θα είναι και ο οικοτουρισμός» .
Η Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε πως έχει γίνει πρόταση προς το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία ενός θεματικού Οργανισμού Διαχείρησης Προορισμού, με το σκεπτικό πως είναι σημαντική η  συνολική εμπειρία που μπορεί να έχει ο κάθε ταξιδιώτης στην κάθε ελληνική περιοχή .
Στο Ζαγόρι υποδέχτηκε τους δύο υπουργούς ο δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, ενώ μαζί τους ήταν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου και βουλευτές της Ν.Δ.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Ήπειρο

26/09/2022, 11:56 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας δύο ημεδαποί για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών

26/09/2022, 11:29 πμ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Η Ηγουμενίτσα υποδέχεται την κρουαζιέρα …

26/09/2022, 11:13 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Σύσκεψη για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Αώου

23/09/2022, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Να λειτουργήσει άμεσα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ιωαννίνων ζητούν οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

23/09/2022, 2:54 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΤΕΕ Ηπείρου: Σοβαρά προβλήματα στους κτηματολογικούς πίνακες

23/09/2022, 11:38 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites