Ρύθμιση χρεών και νέος Πτωχευτικός Κώδικας : «Δεύτερη ευκαιρία» ή μια ακόμη τρύπα στο νερό;

Γράφει ο Δικηγόρος Απόστολος Τάσσης

Ένας νέος πτωχευτικός κώδικας έρχεται να αντικαταστήσει όλα τα εργαλεία ρύθμισης οφειλών, (υπάρχουσες πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, εμπόρους αλλά και άτομα χωρίς πτωχευτική ικανότητα).

Ουσιαστικά το νομοθέτημα αυτό καλείται από 1-6-2021 να αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010).

Ο νέος πτωχευτικός νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει :

Α. Διαδικασία προληπτικής αναδιάρθρωσης – ρύθμισης οφειλών στα πλαίσια μιας εξωδικαστικής διαδικασίας εξυγίανσης.

Αναδιάρθρωση και ρύθμιση οφειλών, δεν σημαίνει αυτό που οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ακούγοντας τις ειδήσεις στα ΜΜΕ. Η εξειδικευμένη πληροφόρηση για να είναι έγκυρη όμως, θα πρέπει να παρέχεται από τους ειδικούς. Η ρύθμιση οφειλών με τους δανειστές, δεν επιβάλλεται αλλά επιτυγχάνεται μόνο κατόπιν συμφωνίας μαζί τους. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν υπάρχει ρύθμιση.

Όσοι δανειολήπτες είχαν τη φρούδα ή πεπλανημένη ελπίδα στα πλαίσια του προηγούμενου εξωδικαστικού μηχανισμού, ότι θα υπάγονταν στο νόμο με τις προϋποθέσεις που οι ίδιοι θα επέβαλαν, διαψεύσθηκαν οικτρά. Η υπαγωγή στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό απαιτούσε εξειδικευμένη προετοιμασία, και φυσικά βιώσιμη και εδαφική πρόταση, καθότι, καμία τράπεζα και κανένας δανειστής δεν επρόκειτο να συμβιβασθεί εις βάρος των  συμφερόντων της και κανένας νόμος δεν μπορούσε στο παρελθόν, ούτε θα μπορέσει στο μέλλον, να την υποχρεώσει να το κάνει. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη όπου επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο!

Η αποτυχία του προηγούμενου εξωδικαστικού μηχανισμού οφειλόταν στην απροθυμία των τραπεζών, του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των λοιπών πιστωτών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, να συμφωνήσουν στις προτάσεις του εκάστοτε οφειλέτη. Έτσι στα πλαίσια της προηγούμενης διαδικασίας, ο οφειλέτης, έχοντας επενδύσει χρήματα και ελπίδα, περίμενε μετά από άπειρες παρατάσεις, τους δανειστές του είτε να δεχθούν τις προτάσεις του, είτε να αντιπροτείνουν κάτι κοντά στις δυνατότητές του. Μάταια! Συχνά οι τράπεζες αλλά και οι λοιποί πιστωτές δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία αντιπρότασης ή έστω απάντησης.

Τι κέρδισε λοιπόν ο οφειλέτης στα πλαίσια του προηγούμενου εξωδικαστικού μηχανισμού; Μια μικρή παράταση! Την οποία θα κληθεί στη συνέχεια να εξαργυρώσει με δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας.

Η νέα διαδικασία υποβολής πρότασης ρύθμισης οφειλών και εξυγίανσης, η οποία καλείται να διορθώσει τις «παραφωνίες» του προηγούμενου εξωδικαστικού μηχανισμού, επιχειρείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προβλέπει αναστολή καταδιωκτικών μέτρων, ρύθμιση οφειλών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με έως 240 δόσεις, προστασία πρώτης κατοικίας, κινητής και ακίνητης περιουσίας, αλλά και της επιχείρησης η οποία θα παραμένει ανοιχτή και σε πλήρη δραστηριότητα εφόσον επιτευχθεί συμφωνία – σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών και ο οφειλέτης ενταχθεί στην πλατφόρμα.

Βασική διαφορά της καινούργιας πλατφόρμας σε σχέση με τον παλιό εξωδικαστικό μηχανισμό είναι η απλούστευση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας πρότασης του οφειλέτη (αυτοματοποιημένο εργαλείο δημιουργίας πρότασης).

Β. Τη «δεύτερη ευκαιρία»: Τη δυνατότητα πλήρους απαλλαγής των οφειλών, στα πλαίσια πτωχευτικής διαδικασίας, με πλήρη εκποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, είτε διαθέτει πτωχευτική δυνατότητα (έμπορος), είτε όχι.

Ο Νόμος παρέχει πρόβλεψη διάσωσης πρώτης κατοικίας για συγκεκριμένη περιορισμένη μερίδα δανειοληπτών (ευάλωτη ομάδα).

Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες προβλέπεται μια έμμεση δυνατότητα να σώσουν την πρώτη κατοικία τους μέσω μεταβίβασης της οικίας τους σε «φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης» και μίσθωσής της στη συνέχεια για διάρκεια 12 ετών, με επιδότηση ενοικίου και δικαίωμα επαναγοράς της στο τέλος της μίσθωσης.

Ελπίζουμε πως ο νέος πτωχευτικός κώδικας ήρθε για να μείνει και να λύσει οριστικά στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης-Brigitte Bardot: Η περιφρόνηση-Εκδοχές ερμηνευτικής ανάλυσης

24/06/2021, 9:14 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κώστας Μπάρκας “Εργασιακό Νομοσχέδιο: Για εργαζόμενους, ή για λάδι;”

08/06/2021, 4:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πανσέληνος – Το ποίημα του μαθητή Σταύρου Πρέντζα

31/05/2021, 10:03 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης: «Γιώργος Χρονάς … ο μοναχικός ταξιδευτής της ύπαρξης»

28/05/2021, 12:17 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γιώργος Μπούρας : Ο μαθητής της Γ’ Τάξης του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας με το αστείρευτο ταλέντο

25/05/2021, 4:59 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites