Νέα σελίδα για την Φιλαρμονική Πρέβεζας “Ορφεύς” – Τάκης Παππάς : Η Φιλαρμονική θα ανοίξει σε όλους τους πολίτες

Στο Ιστορικό της κτίριο ανάμεσα σε μουσικά όργανα που αντικατοπτρίζουν την ιστορία της, ο Πρόεδρος της Δημήτρης (Τάκης) Παππάς, μίλησε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ για τα 101 χρόνια της Φιλαρμονικής Πρέβεζας “Ορφεύς” αλλά και για τις αλλαγές που έφερε η νέα διοίκηση.

Ο κ. Παππάς ξεκίνησε της συνέντευξη του κάνοντας μία ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο γιατρό Θωμά Λούτση, ο οποίος έπειτα από πολύ μεγάλο αγώνα κατάφερε να παραχωρηθεί ο χώρος στο οποίο στεγάζεται από τη δεκαετία του ’60 έως και σήμερα η Φιλαρμονική. Κτίριο το οποίο δημιουργήθηκε με δωρεές, σε οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο της Πρέβεζας και όπου παλαιότερα ήταν τα Λουτρά, ενώ σήμερα γίνονται σημαντικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του με καίριες παρεμβάσεις στους χώρους υγιεινής.

Μιλώντας για το σπουδαίο αρχείο των 101 χρόνων της Φιλαρμονικής ο κ. Παππάς είπε “Αυτό που έκανα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα πρόεδρος ήταν να βρω όλα τα πρακτικά από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Φιλαρμονικής έως και σήμερα.  Τα έδωσα στον κ. Σκλαβενίτη που είναι επικεφαλής των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Πρέβεζας. Όλα τα αυτά ψηφιοποιήθηκαν και έχει το δικαίωμα κάθε πολίτης – πρώτα δεν μπορούσε κανείς να έχει πρόσβαση – να δει όλα τα πρακτικά. Είναι 3-4 βιβλία. Δεν δόθηκαν τα πρακτικά των τελευταίων 25 ετών για λόγους δεοντολογίας επειδή πολλοί είναι εν ζωή και αναφέρονται κάποια πράγματα τα οποία ίσως να μην επιθυμούν να δημοσιευθούν. Αυτά τα πρακτικά παραμένουν στην Φιλαρμονική και αν θέλει κάποιος μελετητής μπορεί να έρθει να τα δει” και πρόσθεσε ότι η ΠΕΔ Ηπείρου θα συμβάλει με το ποσό των 2 χιλιάδων ευρώ για το τύπωμα του λευκώματος της φιλαρμονικής το οποίο αποτελείται από 270 σελίδες σπάνιου ανέκδοτου αρχειακού υλικού, περιλαμβάνει όλη την ιστορία της και τιμά όλους εκείνους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα 100 χρόνια της ιστορίας. “Χρήματα δεν ζητάμε από κανέναν. Η συνεισφορά θα είναι με αγορά βιβλίων” υπογράμμισε ο Τάκης Παππάς και υπογράμμισε πως έχει απαγορεύθηκε σε οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ να εισπράττει συνδρομές από μέλη ή χορηγίες και αυτές πλέον θα κατατίθενται μόνο στην τράπεζα.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα που ταλάνιζαν τα τελευταία χρόνια την μπάντα της πόλης, όπως τα χρέη, η καταγραφή των μουσικών, αλλά και η αλλαγή του καταστατικού.

Ο κ. Παππάς αναφορικά με τα χρέη ξεκαθάρισε ότι το νέο Δ.Σ έβαλε τάξη και η Φιλαρμονική δεν έχει πλέον οφειλές στη ΔΟΥ Πρέβεζας, στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ ενώ σχετικά με το θέμα των μουσικών και του αρχιμουσικού επεσήμανε τα εξής:  “Είχαμε ζητήσει με πρακτικό του Δ.Σ από τις 7/12/2020, από τον υπεύθυνο γενικό έφορο να γίνει καταγραφή των μουσικών. Δεν την λάβαμε ποτέ. Δεν ξέρουμε πόσους μουσικούς έχουμε. Υποψιάζομαι ότι ο αριθμός των μουσικών που κληρονόμησα είναι μονοψήφιο νούμερο…Και αισθάνομαι πολύ άσχημα όταν βλέπω μια φωτογραφία η οποία δείχνει παρέλαση με αρχιμουσικό τον κ. Μήτσουρα, όπου φαίνεται ότι παρελαύνουν τουλάχιστον 60 μουσικοί. Ίσως να λέω και μικρό αριθμό… Αυτή είναι μία σοβαρή αμέλεια του γενικού εφόρου. Είχα τονίσει ότι μουσικός ή αρχιμουσικός δεν θα υπάρχει αν δεν έχει σύμβαση εργασίας και ασφάλεια στο ΙΚΑ. Άτομο μη ασφαλισμένο στο ΙΚΑ δεν θα μπει και για να εφαρμόζουμε σαν νόμιμοι πολίτες την νομοθεσία και για προστατεύουμε και τα μέλη του Δ.Σ. Καλέσαμε τον μέχρι τότε αρχιμουσικό – όπως δήλωνε χωρίς να υπάρχει συμφωνητικό – και του κάναμε μία πρόταση δίνοντας του χρόνο να την αποδεχθεί και να συμφωνήσει. Χάρηκε και είπε εντάξει. Περιμέναμε αρκετές μέρες, στείλαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο λογιστικό γραφείο που έχει αναλάβει τα φορολογικά της Φιλαρμονικής, όμως ο κ. Μπίντος δεν πήγε ποτέ να υπογράψει. Μετά την καθυστέρηση αυτή του εστάλη με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση δίνοντας του προθεσμία 10 ημερών να απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Απαξίωσε να απαντήσει. Έκανε μία σύμβαση με τον Δήμο Πρέβεζας, για το Δημοτικό Ωδείο, όπου εργάζεται απογεύματα για 6 μήνες και το πρωί είχε σύμβαση με το Μουσικό Σχολείο στη Λευκάδα. Άρα εδώ ήθελε να δουλεύει, πως λέμε εμείς οι μηχανικοί “αφανείς εργασίες”. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν το δέχθηκα με τίποτα. Του ζήτησα μια χάρη τον Μάρτιο του 2020 να μας βοηθήσει σαν μουσικός να συντάξουμε κάποια έγγραφα για να πάρουμε μία επιχορήγηση. Αρνήθηκε και δεν μας βοήθησε. Φυσικά την χάσαμε γιατί έπρεπε να υπογράψει κάποιος Αρχιμουσικός. Αυτός δεν ήθελε να υπογράψει ήθελε να είναι “αφανής”. Ήταν αρνητικός στα πάντα. Ως εκ τούτου η Φιλαρμονική προχωρά στην πρόσληψη νέου αρχιμουσικού ο οποίος θα φέρει τίτλους σπουδών”.

“Η Φιλαρμονική θα ανοίξει σε όλους τους πολίτες”

Για την αλλαγή του καταστατικού και το άνοιγμα της Φιλαρμονικής σε όλους τους πολίτες ο Τάκης Παππάς σημείωσε: “Υπήρχε ένα καταστατικό. Κάναμε τροποποίηση με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ και της Γενικής Συνέλευσης της Φιλαρμονικής. Είχε 47 άρθρα, τα 17 εκσυγχρονίστηκαν. Ήταν στην καθαρεύουσα. Μας βοήθησε διακεκριμένος νομικός εθελοντικά και συντάξαμε το νέο τροποποιητικό καταστατικό. Με το νέο καταστατικό η Φιλαρμονική δεν περιορίζεται στο να είναι μία μπάντα. Επεκτείνεται και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μέλος του σωματείο μπορεί να γίνει κάθε πολίτης, κάθε δήμου της Π.Ε Πρέβεζας. Δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες της Φιλαρμονικής θα έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη εφόσον έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την εγγραφή τους, ενώ δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη του Δ.Σ θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει ένα έτος ως μέλη της Φιλαρμονικής, ότι δηλαδή ισχύει για όλους τους συλλόγους. Το Δ.Σ είναι 7μελές. Με το νέο καταστατικό θα εκλέγονται 6 άτομα και το 7ο μέλος θα είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας. Η Φιλαρμονική είναι υποχρεωμένη να παρίσταται ΔΩΡΕΑΝ, του Αγίου Χαραλάμπους, στις Εθνικές Επετείους. Ναι, αλλά είχε παραμείνει στο καταστατικό ότι θα πρέπει να παιανίζει και στην “Εθνική Επέτειο της 21ης Απριλίου”. Ευτυχώς το αντιλήφθηκα και βγήκε από το καταστατικό”.

Ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από ενέργειες του νέου Δ.Σ  όπως την πιστοποίηση της Φιλαρμονική από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για την επιχορήγηση 3 χιλιάδων ευρώ που εξασφάλισε από αυτό η μπάντα.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Φιλαρμονική Πρέβεζας “Ορφεύς” μαζί με άλλες φιλαρμονικές θα επιχορηγηθεί με 3 χιλιάδες ευρώ. Βέβαια για να υλοποιηθεί αυτό έχει μια δαπάνη. Γιατί το αιτιολογικό που γράφουν είναι ένα συνέδριο αρχιμουσικών και μια εκδήλωση με παιδικές χορωδίες στο Κηποθέατρο. Για να γίνουν αυτά το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Για να εγκριθεί έβαλα ότι θα συμμετέχει με δικά της χρήματα η Φιλαρμονική και ότι θα συνεισφέρουν η Περιφέρεια και ο Δήμος. Το έβαλα καλοπροαίρετα χωρίς να συνεννοηθώ μαζί τους γιατί πιστεύω ότι σε μία τέτοια προσπάθεια δεν θα ήταν αρνητικοί. Εάν είναι αρνητικοί τότε η Φιλαρμονική δεν θα πάρει τα 3 χιλιάδες ευρώ. Με τον νέο αρχιμουσικό που θα προσληφθεί σε λίγες μέρες θα κάνουμε μεγάλη εκδήλωση στην Πρέβεζα”.

Τέλος, ο Τάκης Παππάς μίλησε για προσπάθειες που γίνονται από ορισμένους ώστε να γίνει η Φιλαρμονική Δημοτική και δήλωσε “Όσο είμαι εγώ πρόεδρος δεν θα την παραδώσω σε κανέναν. Θα γίνουν εκλογές, θα εγγραφούν νέα μέλη και όλα θα γίνουν όπως προβλέπει το καινούργιο καταστατικό. Όλες οι Φιλαρμονικές στην Κέρκυρα, στην Λευκάδα, είναι σύλλογοι, δεν είναι του Δήμου. Πολιτιστικά ότι γίνεται στο Δήμο μας γίνεται χάρις στις προσπάθειες συλλόγων. Η Φιλαρμονική είναι ένας ανεξάρτητος σύλλογος με 101 χρόνια ιστορίας και όλα τα προβλήματα θα τα λύνει μόνη της μέσω των εκλογών”.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites