Πρέβεζα : Περπατώντας στα βουνά που οι κάτοικοι λένε ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες

Παλεύουν για να σώσουν αυτό που τους κράτησε στο τόπο τους. Ο Βασίλης Παπαθανασίου, η Γιώτα Μπαϊλη και  ο Γιώργος Λάμπρος, μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη, ξεναγούν το mypreveza.gr στα βουνά που, όπως οι ίδιοι λένε, απειλούνται με μια τεράστια καταστροφή.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως, η ΡΑΕ έδωσε άδεια παραγωγού σε εταιρεία, για να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στα Θεσπρωτικά Όρη, χωρίς καμία ενημέρωση ή έγκριση των τοπικών φορέων της περιοχής, κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής, αντέδρασαν και μάλιστα σφοδρότατα.

Η άδεια προβλέπει την εγκατάσταση 46 ανεμογεννητριών, αλλά σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ στην περιοχή υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθούν γύρω στις 86 με 90 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων μαζί με τα πτερύγια τους, μέγεθος που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ενώ πρόκειται να καλύψουν περίπου 10 χιλιάδες στρέμματα, στα οποία βρίσκονται βοσκότοποι, κυνηγότοποι και μελισσότοποι μεγάλης αξίας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο βιομηχανικό έργο στα βουνά της Μικρής Λάκκας Σούλι και στα Δυτικά των Θεσπρωτικών Ορέων, με ελάχιστο οικονομικό όφελος για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά με τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους.

Παρέα λοιπόν με την Ήρα, την μικρή σκυλίτσα που τους ακολουθεί από την πρώτη στιγμή τον αγώνα τους , ο Βασίλης, η Γιώτα και ο Γιώργος περπατούν μαζί μας στη γη που μεγάλωσαν, στη γη που ζουν και αγαπούν. Στο τόπο που τους “έπεισε” με την ομορφιά του, να μείνουν και να δουλέψουν στην επαρχεία.

“Παλεύουμε να σώσουμε αυτό που μας κράτησε εδώ. Μας κράτησε η φύση, μας κράτησαν τα βουνά, μας κράτησαν οι λίμνες μας, τα ποτάμια μας. Ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πάρουν” λέει στο mypreveza.gr ο Βασίλης Παπαθανασίου, που εκτός από μέλος της επιτροπής, είναι τεχνολόγος γεωπόνος και μελισσοκόμος.

Αναλύοντας τους λόγους που είναι αντίθετος στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή ο Βασίλης αναφέρει: “Δεν έχει να προσφέρει και κάτι στον τόπο. Αντισταθμιστικά δεν κερδίζουμε κάτι, μόνο χάνουμε από αυτό. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά δημιουργεί πρόβλημα χωρίς να προσφέρει τίποτα. Το ρεύμα που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες δεν επαρκεί για τίποτα. Δεν υπάρχει κάποιο αντισταθμιστικό όφελος. Δεν έχει νόημα το όλο εγχείρημα, είναι αποτυχημένο από την αρχή. Συζητάμε για κάτι που θα αλλάξει την μορφολογία του τόπου για τα επόμενα 200 χρόνια. Δεν είναι κάτι που θα μπορέσουμε να το βάλουμε τώρα και να βγουν μετά από 10 χρόνια και να είναι ο τόπος όπως ήταν πάλι. Προβλήματα δημιουργούνται καταρχήν για πρακτικούς λόγους. Χάνονται βοσκότοποι, οι τελευταίοι ξωμάχοι που μείναν στα χωριά μας μόνο με αυτό παλεύουν. Τεράστιο πρόβλημα με την μελισσοκομία. Χάνονται μελισσοτόπια φοβερής αξίας, όπως είναι ο τόπος που είμαστε τώρα. Βλέπετε και εσείς ο τόπος είναι γεμάτος θρούμπι. Φανταστείτε τι ζημιά θα γίνει μόνο και μόνο από τους δρόμους που θα ανοίξουν για να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες. Μιλάμε για δρόμους 12 μέτρων για να μπορέσουν να ανέβουν στο βουνό. Μια καταστροφή χωρίς όριο και χωρίς λόγο. Δημιουργούνται πρακτικά ζητήματα επιβίωσης και των ανθρώπων και της ίδια της φύσης. Μόνο Πράσινη δεν είναι η ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες. Ουσιαστικά αυτή η “επένδυση”, πάντα η λέξη επένδυση σε εισαγωγικά γιατί, ούτε επένδυση δεν είναι με τον τρόπο που πάει να γίνει, δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Η περιοχή συνορεύει με τον Αμβρακικό. Όλος ο μεταναστευτικός διάδρομος περνάει από την περιοχή, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στα πουλιά από αυτό το πράγμα είναι τεράστιο. Είναι περιοχή Natura που προστατεύεται από την συνθήκη Ramsar. Από τους μεγαλύτερους καλαμιώνες των Βαλκανίων. Εμείς ξυπνήσαμε ένα πρωί και μάθαμε ότι ήρθαν κάποιοι να πάρουν αυτό που μας κράτησε σε αυτόν εδώ το τόπο. Έγινε μία πρώτη συγκέντρωση στο Θεσπρωτικό συστάθηκε μία επιτροπή αγώνα, η οποία είναι καθαρά ακομμάτιστη, χωρίς πολιτικό φορέα από πίσω. Γίνεται καθαρά και μόνο για την προστασία του τόπου. Μετά ξεκίνησαν οι ενέργειες. Σε συνεργασία με τον Δήμο προχωρήσαμε στις νομικές ενέργειες. Προχωράμε και νομικά, ο δικηγόρος τρέχει ήδη τις διαδικασίες.”.

 

“Θέλουν να πληγώσουν τα βουνά μας. Θέλουν να πληγώσουν εμάς μαζί με αυτά” αναφέρει το μέλος της επιτροπής Γιώτα Μπαϊλη και συμπληρώνει “Τόσα αιωνόβια δέντρα, τόσες εκτάσεις με πράσινο που θα κοπούν. Αυτό δεν μπορώ να το κατανοήσω σε μια χώρα που θέλουμε να είναι πράσινη. Να κόβουμε το πράσινο για να βάλουμε λαμαρίνες. Εάν κάποιος μπει στον χάρτη της ΡΑΕ και δει την Ελλάδα, θα νιώσει την εισβολή που γίνεται, θα τρομάξει. Να αγοράσουν χώρους ιδιωτών ή να νοικιάσουν. Να μην καταπατήσουν το πράσινο”. Μιλώντας για την επιτροπή αγώνα η Γιώτα Μπαϊλη τονίζει : “Η επιτροπή αποτελείται από 10 άτομα που δουλεύουν με ανιδιοτέλεια. Προσπαθούν να κάνουν κάτι για το καλό του τόπους για την γη που έχουν μεγαλώσει, για την περιβαλλοντική καταστροφή, για τους ανθρώπους που ζουν πάνω σε αυτά τα χωριά σκαρφαλωμένοι τόσα χρόνια. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον τόπο”.

Με φόντο το Μπαλντενέζι, όπου σύμφωνα με τους κατοίκους της Κρανιάς, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα με καταστροφικά αποτελέσματα στα βοσκοτόπια των βοοειδών και των αιγοπροβάτων και στις δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στις πλαγιές του βουνού, δραστηριότητες που αποφέρουν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στις οικογένειες των κτηνοτρόφων, ο Γιώργος Λάμπρος, ερασιτέχνης μελισσοκόμος μιλά στο mypreveza.gr και εξηγεί γιατί ο ίδιος λέει ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στα Θεσπρωτικά Όρη. “Σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο πέρα από την φύση, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινές εκκλησίες. Πιο κάτω είναι το ρωμαϊκό υδραγωγείο, το κάστρο Ορράον, το Σούλι από την άλλη πλευρά. Υπάρχει πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή, υπάρχουν μνημεία. Στην ΡΑΕ υπάρχει χάρτης που δείχνει μπροστά από το Ζάλογγο φωτοβολταϊκά. Έχουμε την τιμή να μας τοποθετήσουν τις πιο μεγάλες ανεμογεννήτριες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Κοντεύουν περίπου τα 180 μέτρα ύψος μαζί με τα πτερύγια. Φαντάσου το βουνό αυτό, που δεν είναι πάρα πολύ ψηλό, να δεχθεί έναν τέτοιον όγκο. ΣΟΚ και ΔΕΟΣ. Θα έπρεπε να βρεθεί μία άλλη λύση. Ίσως προς την θάλασσα. Κάτι διαφορετικό ή πιο μικρές μονάδες. Είναι αδιανόητο να θες να κάνεις πράσινη ενέργεια κόβοντας το πράσινο. Δεν είμαστε κατά, είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, να γίνουν όμως με σωστό τρόπο και όχι άναρχα όπως στην περίπτωση της περιοχής μας. Η αντίδραση είναι σφοδρότατη σε όλα τα επίπεδα” επισημαίνει ο Γιώργος Λάμπρος.

Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής έχουν στο πλευρό τους, τους τοπικούς φορείς και μπροστάρη τον Δήμο Ζηρού και τον Δήμαρχο Νίκο Καλαντζή. Μάλιστα σε συνεργασία με τον Δήμο οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει νομικό αγώνα ώστε να αποτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, με τον Δήμο να καλύπτει εξολοκλήρου τα έξοδα για τις νομικές ενέργειες που θα απαιτηθούν.

Επίσης αντίθετος στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή είναι και ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας, ο οποίος στηρίζει τους κατοίκους στον αγώνα που δίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites