Πρέβεζα – Νικόπολη : Ο Δημήτρης Ινδαρές περιγράφει το ντοκιμαντέρ “Μνήμη με ουρά”

Πλαισιωμένος από την Ελισάβετ, την Έλενα, την Σταματία, την Αναστασία και την Βασιλική, μαθήτριες λυκείου της Πρέβεζας, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές μιλά για το ντοκιμαντέρ “Μνήμη με ουρά”,  γυρίσματα του οποίου γίνονται και στην Νικόπολη.

Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με την μνήμη και έχει θέμα την προφορική ιστορία. Εστιάζει δηλαδή, στο πως έζησαν άνθρωποι που είναι ανώνυμοι, μεγάλα γεγονότα της ιστορίας, ενώ αφορμή για την ιδέα στάθηκε το “ξέσπασμα” του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα όταν μίλησε με συγκίνηση για την γενιά που έζησε τον πόλεμο, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ  συμπεριλαμβάνεται στα 55 ντοκιμαντέρ των οποίων χρηματοδοτείται η συγγραφή σεναρίου τους και κεντρικό πρόσωπο του είναι ο “λαθρεπιβάτης” της τέχνης -όπως του αρέσει να αποκαλεί τον εαυτό του- Λέανδρος Σπαρτιώτης , ο οποίος αφηγείται τις δικές του ιστορίες από τον πόλεμο, όπως τον έζησε στα παιδικά του χρόνια.

Ο Δημήτρης Ινδαρές περιγράφει το ντοκιμαντέρ “Μνήμη με ουρά” στο mypreveza.gr και στα πέντε κορίτσια που έχουν την χαρά να συμμετέχουν σε αυτό.

“Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα την προφορική ιστορία. Εκτός από την ιστορία που γράφουν οι ιστορικοί που αφορά τα σημαντικά γεγονότα, κάποια στιγμή οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι έχουν ενδιαφέρον και οι ιστορίες των “μικρών” ανθρώπων. Δηλαδή, πως τα μεγάλα γεγονότα, τα παρακολούθησαν και τα έζησαν άνθρωποι που είναι ανώνυμοι. Εδώ έχουμε τον κ. Λέανδρο Σπαρτιώτη ο οποίος αφηγείται πάρα πολύ ωραία ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια, από το πόλεμο (είναι πεθερός μου). Μου ήρθε η ιδέα με αφορμή ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού να κάνω αυτό για τον κ. Λέανδρο που αφηγείται αυτές τις ιστορίες πάρα πολύ ωραία. Το πώς έζησε τον πόλεμο μεταξύ Πρεβέζης, Αμφιλοχίας και ενός διβαριού, του Άγριλου που είναι κοντά στο Μενίδι, όπου τον έστελναν οι δικοί του. Με αφορμή λοιπόν τις αφηγήσεις του Λέανδρου θα μιλήσουμε για την μνήμη. Για τον τρόπο που την “ψαρεύουμε”, την μαζεύουμε στο μυαλό μας και κάθε φορά είναι αλλιώς το “ψάρι”. Ποτέ δεν λέμε την ιστορία με τον ίδιο τρόπο. Συνδυάζουμε την μνήμη, τις ιστορίες του Λέανδρου και το ψάρεμα στα διβάρια. Κάνουμε κάτι το οποίο είναι μάλλον ποιητικό” λέει ο Δημήτρης Ινδαρές, ο οποίος μιλά επίσης για την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Πρέβεζας “Ορφεύς” στο ντοκιμαντέρ,  αλλά και την μεγάλη βοήθεια και ανταπόκριση του Ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις” και του Προέδρου του Νίκου Καράμπελα.

Στο ντοκιμαντέρ θα μιλήσουν επίσης δύο επιστήμονες. Ο καθηγητής Βιολογίας  Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος και  η Ομότιμος Καθηγήτρια Βιολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα, Φωτεινή Στυλιανοπουλου.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites