Πρέβεζα : Βίλες με ιδιώτες μελετά το ΥΠΑΑΠΕΔ για το Περδίκη Πυλάδη – Ανάπλαση θέλει ο Δήμαρχος

Την αναβολή της συζήτησης του θέματος για την αξιοποίηση του ακινήτου – πρώην στρατοπέδου Περδίκη Πυλάδη στον Παντοκράτορα Πρέβεζας αποφάσισε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στην τελευταία του συνεδρίαση.

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν οι παρατάξεις Δημοτική Συνεργασία, Ανάπτυξη Τώρα, Στροφή στο Μέλλον, Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανυπότακτή Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμα ένα δημοτικό συμβούλιο ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Δημοτική Συνεργασία Παύλος Σαραμπασίνας, διαφοροποιήθηκε από την παράταξη του και στο συγκεκριμένο θέμα τάχθηκε υπέρ της πρότασης της παράταξης του Δημάρχου.

Πριν την λήψη απόφασης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος Πρέβεζας στο θέμα των στρατοπέδων. Κατά την διάρκεια της ο Δήμαρχος Πρέβεζας εξέφρασε έντονα τον φόβο ότι αν δεν του δοθεί η αρμοδιότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο να διαπραγματευτεί με το ΥΠΑΑΠΕΔ, το πρώην στρατόπεδο Περδίκη-Πυλάδη θα καταλήξει σε ιδιώτες οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος έχουν και τις μελέτες έτοιμες και το νομικό πλαίσιο να το αξιοποιήσουν διαφορετικά. Παρουσίασε μάλιστα μία μελέτη την οποία όπως είπε ανακάλυψε σε συναντήσεις που είχε στο ΥΠΑΑΠΕΔ, η οποία προβλέπει την κατασκευή κατοικιών στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Κοσμάς Κορωναίος: “Πρέπει να κινηθούμε νομικά στην επανάκτηση αυτών των χώρων”

Την θέση της Δημοτικής Συνεργασίας για νομικές κινήσεις διεκδίκησης των πρώην στρατοπέδων επανέλαβε ο Δημοτικός Συμβουλος Κοσμάς Κορωναίος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε : “Μας ήρθε στα email μια αναδιάρθρωση του ποσού που προκύπτει λόγω της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου. Εμείς είχαμε ζητήσει να αναβληθεί το θέμα και φαντάζομαι και οι άλλες παρατάξεις προκειμένου να διερευνηθεί από την νομική υπηρεσία του Δήμου η δυνατότητα να διεκδικήσουμε τον συγκεκριμένο χώρο σαν κτήμα του Δήμου. Και αυτό το βασίσαμε στην άποψη μας ότι εκεί πέρα δεν υπάρχουν σημεία ύπαρξης στρατοπέδου. Ήταν ένα πυροβολείο. θα πρέπει να δούμε συνολικά πως έγινε η συγκεκριμένη παραχώρηση στο στρατό. Επίσης συζητώντας και με παλιούς πρεβεζάνους και κάποιους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά διαπίστωσα και κάτι άλλο. Όταν όλα αυτά τα στρατόπεδα περιήλθαν στο ταμείο Εθνικής Άμυνας, με βάσει των συμβολαίων και των συμφωνητικών που υπήρχαν, υπήρχε μια συγκεκριμένη αιτιολογία χρήσης των στρατοπέδων, η οποία όπως προκύπτει από συζητήσεις που έχω κάνει με πολλούς, δεν έχει ικανοποιηθεί ποτέ. Άρα, δεν ξέρω κατά πόσο αυτά ύστερα από κάποιους δικαστικούς αγώνες μπορούν να καταπέσουν. Για παράδειγμα τότε που ο κ. Γιαννούλης διεκδικούσε το Πεδίο Βολής και είχε κάνει κάποιες σοβαρές κινήσεις, οι στρατιωτικοί, όταν ο κ. Γιαννούλης έκλεισε το Πεδίο Βολής, τοποθέτησαν μία πινακίδα “Κέντρο Θαλάσσιων Ερευρών” και αυτό ήταν η αφορμή για να χτιστεί το κτίριο που είναι ερείπιο σήμερα μέσα στο Πεδίο Βολής. Η θέση μας ως παράταξη είναι ότι η Νομική Υπηρεσία και όλοι μας πρέπει να κινηθούμε νομικά στην επανάκτηση αυτών των χώρων”.

Νίκος Γεωργάκος : “Πρόκειται για ιδιοκτησία του Στρατού – Έχει λήξει αυτό”

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος αναφέρθηκε σε μια σειρά ενέργειες που προχώρησε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου για να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του στρατοπέδου. “Η Νομική Υπηρεσία έδωσε κατόπιν εντολής μας να ελέγξει και να δει και το κτηματολογικό και το εμβαδόν και την ιδιοκτησία. Έτσι όπως μας φέρνει την εισήγηση, φαίνεται ότι και το ΚΑΕΚ και το εμβαδόν και η ιδιοκτησία είναι στο ΥΠΑΑΠΕΔ. Όλες οι εγγραφές που έχουν γίνει, χωρίς να υπάρχει καμία ένσταση δείχνουν αυτό. Βέβαια εκτός όλων των άλλων που ο Δικηγόρος έλεγξε, υπήρχε μία παλαιότερη αναφορά από το 2004. Είχε ζητήσει τότε ο Δήμος αναγνωρίζοντας την χρήση του (για το Στρατόπεδο Περδίκη – Πυλάδη) να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών λειτουργιών, πρασίνου και αναψυχής (Κοσμάς Κορωναίος : Μέσω ανταλλάγματος;). Ο Στρατός τότε με αίτημα του Δήμου προχώρησε στη παραχώρηση της χρήσης αρχικά για 3 έτη από το 2005 έως το 2008 με δυνατότητα ανανέωσης υπό τον όρο να συμπεριληφθεί στο πρωτόκολλο πως το παραπάνω ακίνητο θα περιέλθει αυτομάτως στον στρατό σε περίπτωση που η γνωμοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό αίτημα του Δήμου Πρέβεζας για την κατά κυριότητα παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου Κουνκουρή ήταν αρνητική. Όταν βλέπουμε φωτογραφίες με μελέτες  στο ΥΠΑΑΠΕΔ που έχουν βίλες σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο.

Εδώ υπάρχει μελέτη (από τον Στρατό) και θα μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι με το ελάχιστο τίμημα (….) να φέρω μία πρόταση εδώ περί ανάπλασης του χώρου. Εγώ αυτό ζητάω. Να φύγουν οι φράχτες, να μπούμε στο χώρο και να το φτιάξουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο. Μου δίνετε την αρμοδιότητα, κινούμαστε γρήγορα, για να σας φέρω σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση ολοκληρωμένη και να μπορέσουμε να τον πάρουμε τον χώρο αυτό, έστω και για χρήση, για 50, για 60, για 90 χρόνια, αυτό θα το αποφασίσουμε για πόσο θα είναι” είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας.

Ο Κοσμάς Κορωναίος επανήλθε στο θέμα ξεκαθαρίζοντας ότι στις προηγούμενες δημοτικές αρχές το συγκεκριμένο ακίνητο τους παραχωρήθηκε από τον στρατό χωρίς χρηματικό αντίτιμο. “Αυτό από μόνο του μπαίνει στη φαρέτρα της διεκδίκησης. Για μένα κακώς έχει μπει όρος για το Κουνκουρή. Εμείς εμμένουμε ότι πρέπει να το κοιτάξουμε το συγκεκριμένο κομμάτι. Και κάθε στρατόπεδο πρέπει να το κοιτάμε ατομικά. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να το ψάξουμε” τόνισε ο κ. Κορωναίος.

Παύλος Σαραμπασίνας : Το θέμα των στρατοπέδων είναι δύσκολο

Παίρνοντας το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Δημοτική Συνεργασία Παύλος Σαραμπασίνας αναφέρθηκε στην εμπλοκή του πρώην στρατοπέδου Κουνκουρή στην παλιά σύμβαση που είχε συνάψει ο Δήμος Πρέβεζας το 2004 με τον στρατό για το Περδίκη – Πυλάδη.  “Έχω ξαναπεί ότι το θέμα των στρατοπέδων είναι δύσκολο. Καταρχάς το Κουνκουρή εμπλέκεται στο εξής, ήθελε να κάνει μία ανταλλαγή ο Παπαγεωργίου τότε και την είχε έτοιμη με 140 στρέμματα στο Κούκο, για να χτίσουν βίλες οι στρατιωτικοί και να πάρουμε όλα τα στρατόπεδα. Όταν ήρθε ο κ. Κλάπας όμως χάλασε την συμφωνία αυτή και είπε να τους δώσουμε το Κουνκουρή και να μας δώσουν τα στρατόπεδα. Το Κουνκουρή όπως ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο το ζήτησε ο κ. Κλάπας και τελικά δεν το πήρε. Μέσα σε αυτή τη συμφωνία όμως ο στρατός δεν ήθελε να συμπεριληφθεί στην ανταλλαγή με το Κουνκουρή αυτό το κομμάτι που συζητάμε τώρα. Εγώ δεν είμαι υπερ της διεκδίκησης στο κομμάτι αυτό. Ζητάω συγνώμη από τον Κοσμά. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θέλει το 5% – τα 6 χιλιάρικα είναι λίγα βέβαια – ζήτα τη χρήση για 30 χρόνια. Όπως έχουμε τα 4 στρέμματα απέναντι από το “Πορτοκάλι” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαραμπασίνας.

Βασίλης Κωστούλας: Έγινε κατάληψη από τον στρατό. Δεν ήταν δικό του.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” Βασίλης Κωστούλας στάθηκε σε ένα σημείο που διάβασε ο Δήμαρχος στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, όπου ανέφερε ότι έγινε κατάληψη από τον στρατό στο συγκεκριμένο οικόπεδο. “Αυτό ενδεχομένως να μας δημιουργεί μία βάση διεκδίκησης, όπως είπε και ο κ. Κορωναίος πριν. Έγινε κατάληψη από τον στρατό. Δεν ήταν δικό του” επεσήμανε ο Βασίλης Κωστούλας με τον Νίκο Γεωργάκο να τονίζει ότι η κατάληψη έγινε κατά την απελευθέρωση του 1912.

Γρηγόρης Κουμπής : Τόσα χρόνια δεν κάναμε καμία ένσταση στο κτηματολόγιο και ξαφνικά λέμε θα κάνουμε δικαστικό αγώνα

Για έγγραφο που στάλθηκε από τον Δήμο Πρέβεζας το 2011 επί δημαρχίας Μπαϊλη προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης διοίκησης που αναφέρει ότι ο Δήμος έχει τη χρήση αλλά δεν έχει την κυριότητα και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και να μπουν τα στρατόπεδα σε κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ και καμία χρηματοδότηση, μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Κουμπής. “Αυτό δεν είναι μια παραδοχή ( το 2011) ότι δεν έχουμε την κυριότητα;” είπε απευθύνοντας ερώτηση στον Κοσμά Κορωναίο ο οποίος του απάντησε ότι αυτό αποτελεί διαπίστωση και όχι παραδοχή. “Δεν κάναμε καμία ένσταση στο Κτηματολόγιο τόσα χρόνια και ξαφνικά ερχόμαστε και λέμε θα κάνουμε δικαστικό αγώνα; Κάποια πράγματα Κοσμά πρέπει να συμπίπτουν” απάντησε ο Γρηγόρης Κουμπής.

Βαγγέλης Ροπόκης για δημοτική αρχή Μπαϊλη: Δεν μπήκαμε στη συζήτηση της διεκδίκησης, μπήκαμε στη συζήτηση των παζαριών. 

Τα βέλη της κριτικής στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Χρήστου Μπαϊλη έστρεψε ο επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Ανατροπή και αντιδήμαρχος Πρέβεζας Βαγγέλης Ροπόκης.

Ο κ. Ροπόκης στάθηκε στο γεγονός ότι η παράταξη του κ. Μπαϊλη που σήμερα ζητά τη διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδων είχε μπει και εκείνη σε συζήτηση παραχώρησης μέσω αντιτίμου.  “Είχα πει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτό το στρατόπεδο κάποτε ήταν κάμπινγκ. Περίπου το 1970 είχε μισθωθεί από τον Ελληνικό Στρατό. Που σημαίνει ότι ήταν στη κατοχή του ελληνικού στρατού. Ήταν ευκαιρία να το μισθώσει ο Δήμος πριν το Νόμο Τσίπρα – Καμμένου με το 5%. Εμείς όμως μπήκαμε στην συζήτηση να το πάρουμε με το 5%. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν μπήκε σε αυτή τη συζήτηση; Μπήκε. Δεν είναι αναγνώριση αυτό; Δεν μπήκαμε στη συζήτηση της διεκδίκησης, μπήκαμε στη συζήτηση των παζαριών. Και είχε προκύψει και μία μελέτη. Δεν ξέρω αν είχε πληρωθεί. Και να μην έχει πληρωθεί. Δικαστικά θα πληρωθεί. Και ερχόμαστε σήμερα να αμφισβητήσουμε… Η δική μας παράταξη θα πει ναι. Λέμε ΝΑΙ στην μίσθωση. Λέμε ναι στη συζήτηση για το πως θα γίνει η ανάπλαση για να μπορεί να είναι και προσβάσιμο. Μη το δώσουμε σε ιδιώτη και δεν μπορούν να μπουν οι πολίτες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Ροπόκης.

Σταύρος Αμάραντος: Η δημοτική αρχή να μπει σε φάση διεκδίκησης των στρατοπέδων

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπέιρωσης Σταύρος Αμάραντός χαρακτήρισε ταπεινωτική για τα συμφέροντα του Δήμου Πρέβεζας την σύμβαση που είχε συνάψει ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας για την παραχώρηση χρήσης του πρώην στρατοπέδου Περδίκη – Πυλάδη το 2004, στην οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Γεωργάκος και κάλεσε την δημοτική αρχή να μπει σε φάση διεκδίκησης των στρατοπέδων.

“Η επιχειρηματολογία του κ. Κορωναίου στηρίζεται σε σωστές και καθαρές βάσεις. Μπορούμε να την ενισχύσουμε πολιτικά. Απαιτούμε η νομική υπηρεσία να μας καταθέσει ένα συγκεκριμένο έγγραφο που θα αιτιολογεί αν πράγματι ο συγκεκριμένος χώρος ιδιοκτησιακά βρίσκεται ΤΕΘΑ ή είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Για αυτό το λόγο πήραμε αναβολή της συζήτησης από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, επομένως ισχύει η παράταση της αναβολής. Γιατί δεν ικανοποιήθηκε το σώμα ως προς το αίτημα προς την νομική υπηρεσία. Ταπεινωτική για τα συμφέροντα του Δήμου η τότε σύμβαση που σύναψε ο τότε Δήμαρχος κ. Κλάπας με το Υπουργείο Άμυνας και αφορούσε την συνεκμετάλλευση των στρατοπέδων. Πατάνε σε αυτή τη συμφωνία και προσπαθούν να μας φέρουν σε ψηφοφορία και υιοθέτηση, μια νέα συμφωνία που θα κινείται στα ίδια πλαίσια. Σε χώρους που η τοπική κοινωνία, λαϊκός παράγοντας, έχει δώσει μάχες, έχει καταφέρει αρκετά πράγματα. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά το Πυροβολικό και το πρώην στρατόπεδο Νεάπολης που κατάφερε και το πήρε στην κυριότητα του και το διαμόρφωσε με τον τρόπο που το διαμόρφωσε. Το ζήτημα έχει δύο πτυχές. Η μία είναι ο δικαστικός αγώνας και η δεύτερη είναι να δείξετε εμπιστοσύνη στο λαϊκό παράγοντα, στην τοπική κοινωνία” τόνισε ο Σταύρος Αμάραντος.

Ευκλείδης Φονταράς: Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους διεκδίκησης

Ο επικεφαλής της παράταξης Στροφή στο Μέλλον Ευκλείδης Φονταράς δήλωσε απαισιόδοξος για την έκβαση που θα έχει ένας αγώνας διεκδίκησης καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο στρατός θα είναι πάρα πολύ σκληρός. Παρόλα αυτά τάχθηκε και εκείνος υπέρ της αναβολής του θέματος σημειώνοντας μεταξύ άλλων : “Κανένας σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο δεν αμφισβητεί ότι τα στρατόπεδα πρέπει να έρθουν στην κυριότητα του δήμου μας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το ζήτημα είναι πως αυτά τα στρατόπεδα μπορούν να έρθουν στη κυριότητα του δήμου; Θα συμφωνήσω ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους διεκδίκησης. Μπορεί η νομική υπηρεσία να βρει πιθανότητες μιας διεκδίκησης με αξιώσεις; Η συγκυρία είναι πάρα πολύ άσχημή. Ο αγώνας αυτός θα είναι πολύ δύσκολος αν τον ξεκινήσουμε. Ο στρατός θα είναι πάρα πολύ σκληρός, όπως ήταν και με το πεδίο βολής όταν ήρθε στην κατοχή του. Έκανε δικαστικούς αγώνες με το υπουργείο οικονομικών και το πήρε το πεδίο βολής. Είναι πολύ σκληρός και προφανώς δεν θα θέλει να δημιουργηθούνε και προηγούμενα. Είμαι απαισιόδοξος, αλλά πρέπει να πω ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους”.

Χρήστος Μπαϊλης: Πιστεύω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε το στρατόπεδο αυτό

Ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας και επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Συνεργασία Χρήστος Μπαϊλης κατά την τοποθέτηση του ζήτησε συγκεκριμένη γνωμοδότηση από την νομική υπηρεσία για το εάν μπορεί ο δήμος να διεκδικήσει το στρατόπεδο αυτό καθώς όπως είπε, πιστεύει ότι μπορεί γιατί δεν υπάρχουν καν ίχνη στρατοπέδου. “Ούτε κτίσματα ,ούτε ερείπια κτιρίων. Υπάρχει ένα πολυβολείο. Πολυβολείο υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Κάθε περιοχή έχει και πολυβολείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ιδιοκτησία του στρατοπέδου. Αν συμφωνήσουμε να το μισθώσουμε απεμπολούμε κάθε διεκδίκηση. Μπορούμε όμως να το διεκδικήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο, δικαστικά και να αποδείξουμε ότι αυτό δεν ήταν ποτέ στρατόπεδο” ανέφερε ο πρώην δήμαρχος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Στροφή στο Μέλλον Παναγιώτης Λελοβίτης είπε ότι η σύμβαση που θέλει να συνάψει ο Δήμος είναι καλή όμως υπάρχει ο κίνδυνος να αναγνωριστεί de facto ως ιδιοκτήτης  αυτών των χώρων στο στρατό με τον δήμαρχο να απαντά πάνω σε αυτό ότι δεδικασμένο μπορεί να θεωρηθεί και η σύμβαση της περιφέρειας, αλλά κανείς δεν αντέδρασε, δεν βγήκε να πει κάτι διαφορετικό, δεν αντιστάθηκε, γιατί ήταν ένα χαμηλό τίμημα, μπροστά σε αυτό το μεγάλο έργο που πρόκειται να γίνει στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Το Περδίκη – Πυλάδη έρχεται ως συνέχεια αυτής της διαδικασίας τόνισε ο Νίκος Γεωργάκος.

Γιώργος Νίτσας:“Η “Ανάπτυξη Τώρα” δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση, αλλά έχει σαφείς προτάσεις και στόχευση για το μέλλον του Δήμου Πρέβεζας”

το ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου “Περδίκη-Πυλάδη”, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας έκανε την παρακάτω τοποθέτηση αναλύοντας την θέση της παράταξης:

“Το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί και δυστυχώς διαπιστώνουμε κε Γεωργάκο ότι δεν καταλάβατε τίποτα από ότι είπαμε την προηγούμενη φορά ή τελοσπάντων δεν δείξατε τη δέουσα προσοχή. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα ακόμη μία φορά!

Δεν υπάρχει ούτε ένας δημότης Πρέβεζας αυτή τη στιγμή που να μη θέλει να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα και να θέλει να βλέπει αυτή την κατάσταση που υπάρχει. Ούτε ένας!

Επίσης ούτε ένας δημότης Πρέβεζας δε επιθυμεί να βλέπει τη δημοτική αρχή να σχεδιάζει το μέλλον των “φιλέτων” της πόλης στο άρπα-κόλλα.

Οπότε ξεκινάμε από τα βασικά και θα αναλύσουμε και την πρότασή μας. 

Η “Ανάπτυξη Τώρα” δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση, αλλά έχει σαφείς προτάσεις και στόχευση για το μέλλον του Δήμου Πρέβεζας.

Πρώτον: Σε έγγραφο-απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ελληνική Λύση για το πρώην στρατόπεδο Σολωμού, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το ΥΠΑΑΠΕΔ, συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή Πρέβεζας για την ένταξη σε συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό των πρώην στρατοπέδων της περιοχής της Πρέβεζας, τα οποία θα αντιμετωπισθούν ως ενιαία πολεοδομική ενότητα.

Άρα ο Δήμαρχος διαπραγματεύεται για όλα τα στρατόπεδα, σε κλειστά γραφεία και πίσω από τις πλάτες των Πρεβεζάνων.  Και ποιος μας λέει ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν κρύβει και άλλα από πίσω της;

Δεύτερον: Επί 40 χρόνια, υπήρξαν Δήμαρχοι που μαζί με τους παντοκρατορίτες και τους Πρεβεζάνους πάλεψαν για να αποδοθούν τα πρώην στρατόπεδα στο λαό της Πρέβεζας. Πάλεψαν με ψυχή και δυναμικό τρόπο. Με μία βασική αρχή: Ότι αποτελούν περιουσία των Πρεβεζάνων και του Δήμου! ΝΑΙ, σύμφωνοι δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν μέχρι και σήμερα. Μπορεί να χρειαζόταν μία διαφορετική προσέγγιση. Αλλά σε κάθε περίπτωση πάλεψαν! Δεν μπορούμε με μία απόφαση στο… πόδι να σβήσουμε την προσπάθειά τους. Δεν είναι πολιτικά ηθικό. Έστω κι αν εμείς έχουμε άλλη πολιτική οπτική.

Ο κ. Γεωργάκος και η παράταξή του μας φέρνουν μπροστά σε ένα τετελεσμένο, που αν γίνει αποδεκτό ανοίγει μεγάλους κινδύνου για τη διεκδίκηση των άλλων στρατοπέδων της Πρέβεζας. Και γι’ αυτό πρέπει να μετρήσουμε πολύ καλά τα δεδομένα.

Τρίτον: Η “Ανάπτυξη Τώρα” -και το αναφέρει και το όνομα της παράταξής μας- είναι υπέρ της ανάπτυξης. Και ανάπτυξη στην Πρέβεζα χωρίς την αξιοποίηση των χώρων των πρώην “στρατοπέδων” δεν υφίσταται… Η αξιοποίηση όμως δεν μπορεί να έρθει χωρίς να λάβουμε υπ’ όψη τι θέλουν οι πολίτες και τι συμφέρει τους πολίτες. Αυτό πρέπει να μελετηθεί καλά. Για να μην υπάρξουν αστοχίες. Και φάνηκε αυτό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο Master Plan για τα πεντάστερα ξενοδοχεία που έφερε η παράταξη Μπαΐλη. Έμπαιναν πολλά θέματα, πολλοί κίνδυνοι για την τοπική οικονομία και γι’ αυτό και ο κ. Μπαΐλης δεν προχώρησε κάτι. Και ο κ. Μπαΐλης όμως πήγε στην επιτροπή διαβούλευσης.

Τέταρτον: Όταν μιλάμε για αξιοποίηση δεν είναι δυνατόν να μην δούμε στο σύνολό του το ζήτημα των στρατοπέδων. Πρέπει να έχει ο Δήμος Πρέβεζας έναν σχεδιασμό για κάθε ένα στρατόπεδο και ο σχεδιασμός αυτός να μην είναι “ξεκομμένος” από την εν γένει λειτουργία της πόλης. Αλλά ο σχεδιασμός να προκύψει συντεταγμένα. Και όχι αποσπασματικά, όπως κάνει ο Δήμαρχος αυτή τη στιγμή.

Φέρνω και στην τύχη παραδείγματα, για να σας το εξηγήσω. Εντελώς τυχαία παραδείγματα για να μην παρεξηγηθώ:

π.χ. να έχουμε συναποφασίσει ότι στο άλσος Κάλπαμπα να γίνει ένα πάρκο, στο Πεδίο Βολής ένα πολιτιστικό κέντρο, στο Σολωμού ένα θερμαλιστικό κέντρο, στον Άγιο Γεώργιο να γίνει μουσείο και ινστιτούτο έρευνας της αρχαιολογίας, στο Κονκουρή να γίνουν φοιτητικές εστίες, στο Βαθύ να γίνει Μαρίνα κ.ο.κ.

Όλα αυτά όμως να προκύψουν από ένα ολοκληρωμένο Master Plan του Δήμου Πρέβεζας και εν συνεχεία να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τον Στρατό και το Υπουργείο Οικονομικών. Ξέροντας πολύ καλά πού θέλουμε εμείς να πάμε. Όχι αποσπασματικά, να πάρουμε ένα “κομματάκι” από τη… μεγάλη πίτα και βλέπουμε. Τσαπατσούλικα πράγματα δηλαδή…

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη.

Εμείς δεν είμαστε υπέρ της αποσπασματικής αξιοποίησης των στρατοπέδων. Τασσόμαστε υπέρ της αναβολής-απόσυρσης του θέματος και εισήγησης από τη νομική υπηρεσία του Δήμου του αν μπορούμε να διεκδικήσουμε δικαστικά το “Περδίκη-Πυλάδη”.

Θεωρούμε επίσης πως πρέπει άμεσα να πάμε σε:

Α. Ηλεκτρονική ή δια ζώσης (εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες) διαβούλευση φορέων και πολιτών και κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση του συνόλου των πρώην στρατοπέδων μέσω της επιτροπής διαβούλευσης και του site του Δήμου.

Β. Διαμόρφωση ολιστικής πρότασης αξιοποίησης με συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Ένα Master Plan ανάπτυξης του τόπου μας.

Γ. Διερεύνηση εργαλείων χρηματοδότησης για την υλοποίηση της πρότασης, που θα συνδιαμορφωθεί.

Δ. Να υπάρξει και αναλυτική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας.

Ε. Δέσμευση της δημοτικής αρχής πως θα κινηθεί σε αυτόν τον άξονα και δε θα επιχειρεί “μυστικές διαπραγματεύσεις”. 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites