Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” : Τα ΚΑΣΤΡΑ της πόλης πρέπει να αποκτήσουν ‘’ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ‘’

Επιστολή για τα κάστρα της πόλης,  προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας  απέστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”.

Στην επιστολή την οποία κοινοποίησε στον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Αθηνά Κωνσταντάκη ο Σύλλογος ασκεί σφοδρή κριτική για την κατάσταση που βρίσκονται τα κάστρα της Πρέβεζας.

Κυρία Προισταμένη,

σας έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει την αναγκαιότητα και σας έχουμε ζητήσει, όπως και στους προκατόχους σας,  σε συνεργασία με την Π.Ε. Πρέβεζας, τη Δημοτική Αρχή και το ΥΠ.ΠΟ.Α. , να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο  σχέδιο ( μελέτες ) διάσωσης και στη συνέχεια αξιοποίησης των σημαντικότατων κάστρων της πόλης.

Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα θεωρούσαμε ότι έπρεπε να δοθεί στο κάστρο του Παντοκράτορα , παραχωρημένο στο δήμο από το 1984, που  βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική τοποθεσία και για το οποίο υπάρχουν μελέτες και προτάσεις με βάση τις οποίες μπορεί πιο εύκολα να επικαιροποιηθεί μια νέα μελέτη για την μετατροπή του σε πολυχώρο διαφόρων χρήσεων τεράστιας πολιτιστικής και αναπτυξιακής αξίας για την πόλη. 

Η αναγκαιότητα δε της διάσωσής του έχει πλέον φτάσει στα όρια της , καθόσον με την πάροδο του χρόνου και λόγο των σημαντικών διαβρώσεων του περιμετρικού τείχους ο κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του είναι πλέον άμεσα ορατός.

Επίσης ο προμαχώνας της Βρυσούλας , ιστορικής σημασίας τοποθεσία και σήμα κατατεθέν της εντός της πόλης παραλιακής ακτογραμμής, παρουσιάζει την ίδια εικόνα στη βάση αλλά και στα πλευρά του τείχους και περιμένει καρτερικά να γίνει κάποια στιγμή αντικείμενο ενδιαφέροντος πριν γκρεμιστεί σε άμορφη μάζα .

Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών κάστρων της πόλης μας,  ούτε από την καθ ύλη αρμόδια υπηρεσία σας που έχει την αποκλειστική ευθύνη  της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής, ούτε από την τοπική πολιτική ηγεσία με την οποία οφείλετε να συνεργάζεστε στενά προς την κατεύθυνση αυτή. 

Αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη και προβληματισμό για εμάς , όταν πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η περιοχή μας συμπεριλαμβάνεται σε δίκτυο παραθαλάσσιων περιοχών, για τις οποίες προβλέπεται αξιόλογη χρηματοδότηση, στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος  INTERREG  Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, έργο Costal Heritage Network ( COHEN ) , που στοχεύει στη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής με επιλογή σημαντικών μνημείων κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου από τις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος .

Κύριος στόχος του έργου είναι η προστασία, η διατήρηση και η ανάδειξη των μνημείων των εμπλεκόμενων περιοχών , με σκοπό την προσέλκυση τουρισμού καθ όλη τη διάρκεια του έτους και κατά  συνέπεια την οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων.

Οι επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος είναι η περιοχή της ΑΠΟΥΛΙΑΣ  στην ΙΤΑΛΙΑ και στην ΕΛΛΑΔΑ  οι περιοχές ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  , ΑΧΑΙΑΣ , ΗΛΙΑΣ , ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ , ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ , ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΑΡΤΑΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. Οι περιοχές αυτές σχηματίζουν μια ευρεία παράκτια διαδρομή και το ζητούμενο είναι να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημαντικά οχυρά , κάστρα, ιστορικούς πύργους και φάρους εντός της επικράτειάς τους, επιτυγχάνοντας την σύνδεσή τους πάνω σε μία διαδρομή στην ιστορία των τόπων , που μέσω αυτών των μνημείων μαρτυρούν την πολιτιστική τους αλληλεπίδραση.

Και όπως είδαμε περιλαμβάνεται και η ΠΡΕΒΕΖΑ σε αυτό το παράκτιο δίκτυο . Και είναι η ΠΡΕΒΕΖΑ που έχει προβληθεί στο πανελλήνιο  σαν ο νομός που έχει πάνω από δέκα  (10) κάστρα και οχυρά και κανένα από αυτά δεν είχε την τύχη να ενταχθεί στο πρόγραμμα αξιοποίησης της παράκτιας ιστορικής κληρονομιάς .

Είχαν όμως την αγαθή τύχη να ενταχθούν το ΦΡΟΥΡΙΟ του ΑΚΤΙΟΥ, το ΚΑΣΤΡΟ  ΧΕΛΜΟΥΤΣΙ στην ΗΛΕΙΑ , το κάστρο της ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ  και του ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ το παλαιό και νέο φρούριο ΚΕΡΚΥΡΑΣ και περιφερειακά τα φρούρια ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ και ΚΑΣΣΙΩΠΗΣ της ΚΕΡΚΥΡΑΣ επίσης , όλα μετά από πλήρης μελέτες  των Εφορειών  Αρχαιοτήτων των κατά τόπους νομών .

Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ αιωρείται αναπάντητο . 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Η ΠΡΕΒΕΖΑ 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΤΗΣ ΒΡΥΣΟΥΛΑΣ 

Είναι η έλλειψη οράματος; Είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος; Είναι η αδυναμία σχεδιασμού; Είναι η βραδυκινησία των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών; Είναι η εκτίμηση ότι τα ανωτέρω μνημεία είναι χαμηλότερης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας ή σημασίας; Είναι η αδιαφορία; Κρίνονται σιωπηλά κατεδαφιστέα; Είναι όλα  μαζί τα παραπάνω;

Όποια και αν είναι η εγγενής αδυναμία της υπηρεσίας σας, αλλά και των τοπικών θεσμών που κρίνουν τις τύχες της πόλης και της περιοχής , η σωτηρία και η ανάδειξη των μνημείων της είναι ΑΜΕΣΑ επιβεβλημένη.

Γνωρίζουμε ότι προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ , για τον ίδιο σκοπό και στο παρελθόν , δεν ενεργοποίησαν  στο ελάχιστο την υπηρεσία σας προς το παραπάνω καθήκον. Πως θα διασωθούν τα σημαντικότατα, για την πόλη μας, αυτά μνημεία και πως θα εκπονήσετε τις μελέτες που θεωρείτε απαραίτητες για το σκοπό αυτό, όπως μας ενημερώσατε σε απαντητικό σας έγγραφο στις 24/04/2019, όταν δεν εκμεταλλεύεστε τέτοια χρηματοδοτικά προγράμματα;  

Σας καλούμε, ως προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Πρέβεζας να αναλογιστείτε την ευθύνη σας απέναντι στην διάσωση αυτών των μνημείων και σε συνεργασία, επισημαίνουμε ξανά, με τις τοπικές αρχές να ενεργήσετε με προσήλωση, αποφασιστικότητα και ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση  .

Έχουν εξαντληθεί τα όρια της υπομονής ΟΛΩΝ  μας να βλέπουμε την πόλη μας ως ‘’φτωχό συγγενή ‘’   , όντας τόσο πλούσια σε φύση, σε ιστορία και σε μνημειακή κληρονομιά.

Τα ΚΑΣΤΡΑ  της πόλης πρέπει να αποκτήσουν ‘’ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ‘’  και οι υπεύθυνοι για αυτό είστε υπηρεσιακά και ηθικά υποχρεωμένοι να το πράξετε πριν είναι πολύ αργά για τα ίδια τα μνημεία και την ιστορία μας και  ασυγχώρητα μελανό σημείο για την υπηρεσία σας.

Τέλος να σας υπενθυμίσουμε ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την ημερομηνία που υποσχεθήκατε να παραδώσετε στη πόλη της Πρέβεζας συντηρημένα την ιστορική καμπάνα του Αγίου Χαραλάμπους και το ηλιακό ρολόι του πύργου- καμπαναριού του ίδιου ναού.  Περιμένουμε έστω και καθυστερημένα την υλοποίηση της υπηρεσιακής και προσωπικής σας δέσμευσης. 

Εμείς ,ως πολίτες, θα επανερχόμαστε συνεχώς στα τεράστια αυτά θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , γιατί είναι καθήκον μας να κρατάμε σε εγρήγορση το ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝ .

                                                                 Για το Δ.Σ. 

 

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     

           Κων/νος  Λογοθέτης                                                                      Ελένη  Μίχα


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites