Η Περιφέρεια Αρχή απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Ολομέτωπη επίθεση στην Περιφερειακή αρχή και προσωπικά στον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση της .  Η Περιφερειακή αρχή απάντησε σήμερα με την παρακάτω ανακοίνωση:

Ανακοίνωση – απάντηση για τους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες

Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη η πρόσφατη ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ για τους διευρωπαϊκούς άξονες και το νοσοκομείο.

Σεβόμενοι το ρόλο των κομματικών οργανώσεων, εκτιμούμε ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης αγνοεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα οδικά δίκτυα και προφανώς δεν έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη των διαδικασιών για τον οδικό άξονα σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, ούτε και έχει λάβει υπόψη γεγονότα που έλαβαν χώρα επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Διαφορετικά είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα κατέφευγε σε τόσες κραυγαλέες ανακρίβειες. 

Όφειλε πάντως να γνωρίζει ότι η μελέτη  του οδικού άξονα Καμπή – Πρέβεζα, ακριβώς επειδή είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  έχει προκηρυχθεί  όταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ήταν ο κ.  Γιώργος Τρυφωνίδης. Επίσης  ότι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης,  με δεδομένη την αρμοδιότητα του Υπουργείου του, είχε  εγκρίνει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για την κατασκευή του Τμήματος Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου (με εξασφαλισμένο από την Περιφέρεια κονδύλιο 35 εκ. ευρώ από το δικό της ΕΣΠΑ). 

Η σύναψή της εγκρίθηκε με  απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 11 Απριλίου 2019. Για να μη μένει καμία αμφιβολία στο συντάκτη της ανακοίνωσης της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ,  τον παραπέμπουμε στην ομιλία του Πρωθυπουργού κατά το έτος 2017 κ. Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού στα Ιωάννινα,  ο οποίος έκανε ρητή αναφορά στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και «για την προγραμματισμένη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και το Αγρίνιο». Το βίντεο είναι στη διάθεση και της Ν.Ε.. 

Δύο  ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές με έγγραφο του Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (τ0 οποίο παρελήφθη μετεκλογικά), ενημερωνόταν η Περιφέρεια για διαδικαστικά ζητήματα της μελέτης, που σήμανε την ακύρωση και της προγραμματικής σύμβασης.

Περί νοσοκομείου

 Όσον αφορά τα έργα Υγείας, αν δεν το γνωρίζει, ας το επαναλάβουμε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και αυτό δεν άλλαξε ούτε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, ούτε και ενταχθεί επί των ημερών της σε κάποιο- μακροπρόθεσμο έστω- σχεδιασμό. 

Η μελέτη στην οποία αναφέρεται ο Αντιπεριφερειάρχης  είναι ίδια με το νοσοκομείο Ζακύνθου  και βάσει αυτής είχε ανακοινωθεί το 2014 η δημοπράτηση του έργου από τον τότε Υπουργό Υγείας και τον τότε Πρωθυπουργό, που ωστόσο δεν προχώρησε μετά τις κυβερνητικές αλλαγές που ακολούθησαν. 

Περί Ιόνιας Οδού

Όσον αφορά την Ιόνια Οδό, ασφαλώς και δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να απαντήσει για το κόστος και την ταχύτητα υλοποίησης του έργου για τα οποία υπάρχουν και δεύτερες «αναγνώσεις», εκείνο όμως που δεν αμφισβητείται είναι ότι έμεινε  ημιτελές ως προς τους κάθετους άξονες της Κόμβος Καμπής – Πρέβεζα, Ιωάννινα- Κακαβιά  ότι και σήμερα γίνεται αγώνας για  εξεύρεση πόρων για την ολοκλήρωσή τους. 

Περί Ταμείου Ανάκαμψης

Όσον αφορά τα περί Ταμείου Ανάκαμψης:Η Περιφέρεια είχε  καταρτίσει για την Π.Ε. Πρέβεζας έναν κατάλογο έργων, προϋπολογισμού 294.000.000 περίπου ευρώ,  επιδιώκοντας να τα εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα, (ορισμένα- όπως π.χ. οι διευρωπαϊκοί άξονες-   ανήκουν στην αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους), είτε στο Εθνικό Σκέλος του ΕΣΠΑ, είτε στο Περιφερειακό. Στην πορεία προέκυψε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο επίσης επιχείρησε η Περιφέρεια να το αξιοποιήσει, πλην όμως οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί έχουν κατά βάση σχέση με την πράσινη ενέργεια και την ψηφιοποίηση, με αποτέλεσμα πολλά από τα έργα υποδομής και ειδικά τα συγκοινωνιακά να μην μπορούν να ενταχθούν. 

Υπάρχουν όμως άλλες κατηγορίες που είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν  όπως έγινε με την ύδρευση Πρέβεζας Άρτας Λευκάδας από τις πήγες του Αγ Γεωργίου προϋπολογισμού 130.000.000. Η Περιφέρεια– εφόσον τελικά είναι επιλέξιμα έργα τα κτιριακά του Εθνικού Συστήματος Υγείας- επιδιώκει να ενταχθούν ο εκσυγχρονισμός του  υφιστάμενου και η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. 

Η Περιφερειακή Αρχή έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που υπάρχει, όπως έπραξε με τους βιολογικούς καθαρισμούς και γενικά τα ζητήματα περιβάλλοντος, τα αλιευτικά καταφύγια, τα αρδευτικά έργα, το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, τα Ιαματικά λουτρά κλπ, το ίδιο θα πράξει και με το Ταμείο Ανάκαμψης καταθέτοντας προτάσεις όταν προκηρυχθούν οι επιλέξεις δράσεις, αλλά και στη συνέχεια με το νέο ΕΣΠΑ. 

Είναι ένας αγώνας διαρκείας, τον οποίο πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνονται και εκτιμούν οι πολίτες της Πρέβεζας. Είμαστε επίσης σίγουροι, ότι  η παραπληροφόρηση από όπου και αν προέρχεται δεν αντέχει στο χρόνο, γιατί η αλήθεια πάντοτε στο τέλος είναι εκείνη που επικρατεί. 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites