Γενικά Αρχεία του Κράτους Πρέβεζας : Δωρεά 20 ψηφιοποιημένων φωτογραφιών ιστορικού ενδιαφέροντος

Τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους) Πρέβεζας εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον φιλόλογο κ. Χρήστο Κουλιάτση για τη δωρεά 20 ψηφιοποιημένων φωτογραφιών ιστορικού ενδιαφέροντος. Από αυτές, 8 ανήκουν στο αρχείο του και σχετίζονται με τα εγκαίνια του μνημείου του Ζαλόγγου το 1961, ενώ 12 προέρχονται από το αρχείο του κ. Γεωργίου Πνευματικού και αποτυπώνουν τους εορτασμούς της 150ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στις περιοχές της Πρέβεζας Θεσπρωτικό και Παπαδάτες το 1971. 

Ο κ. Κουλιάτσης επέλεξε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης και προκειμένου να διατηρηθούν στην υπηρεσία μας. Από το σύνολο των φωτογραφιών παρουσιάζουμε ενδεικτικά 5 από αυτές. 

Στις φωτογραφίες από το Ζάλογγο απεικονίζονται κάτοικοι του χωριού Παπαδάτες με παραδοσιακές ενδυμασίες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις (εικ. 1, εικ. 2).

Από το Θεσπρωτικό ξεχωρίζει φωτογραφία παρέλασης με διακοσμημένη κινούμενη εξέδρα, χαρακτηριστική της εποχής και της πρακτικής δημοσίων τελετών της Δικτατορίας (εικ. 3).

Τέλος, οι φωτογραφίες από το χωριό Παπαδάτες σχετίζονται με τη θεατρική παράσταση «Κατσαντώνης» που ανέβασε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα κατοίκων του χωριού το 1971. Από αυτές επιλέξαμε μια σκηνή του έργου (εικ. 4) καθώς και αναμνηστική φωτογραφία των συντελεστών (εικ. 5).

Κλείνοντας, εκφράζουμε ξανά τις ευχαριστίες μας στους κ.κ. Χρήστο Κουλιάτση και Γεώργιο Πνευματικό για τη δωρεά των ψηφιοποιημένων φωτογραφιών και ευελπιστούμε η κίνησή τους να βρει και άλλους μιμητές. Με την ευκαιρία της ευγενικής τους χειρονομίας, υπενθυμίζουμε τη μόνιμη έκκληση-πρόσκληση μας προς τους κατοίκους της Πρέβεζας να συνεργαστούν μαζί μας για την ψηφιοποίηση υλικού ιστορικού ενδιαφέροντος (έγγραφα ή φωτογραφίες). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση mail@gak.pre.sch.gr.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites