ΠΕΔ Ηπείρου : Ορθώς καταργείται η λεγόμενη «τέταρτη» κάλπη για τα τοπικά συμβούλια

Με τους βασικούς άξονες της τελικής πρότασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) συμφωνεί κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, σε σχέση με το σχέδιο νόμου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών» που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου επανήλθε σε συνέχεια της συνεδρίασης της 3ης Φεβρουαρίου 2021, για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και συμμετείχαν και Δήμαρχοι που δεν είναι μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου θεωρεί κατά πλειοψηφία, πως η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων. 

Ορισμένα ωστόσο, από τα βασικά σημεία που σύμφωνα με την Π.Ε.Δ. Ηπείρου χρήζουν βελτίωσης, όπως τα συνόψισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, είναι τα παρακάτω:

  • Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου δε συμφωνεί με τη μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία και διοίκηση των περισσότερων Δήμων, ερχόμενη να προστεθεί στη μείωση που θα προκαλέσει στα Δημοτικά Συμβούλια ούτως ή άλλως, η απογραφή του 2021.
  • Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου συμφωνεί κατά πλειοψηφία, με το ποσοστό 43% για την εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.
  • Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει το κάθε ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο και παραταξιακό, ανεξάρτητα από το όριο των κατοίκων, ξεκινώντας από τον υποψήφιο Δήμαρχο ως τον υποψήφιο εκπρόσωπο κοινότητας ή το τοπικό συμβούλιο. 
  • Για την ημερομηνία υποβολής των συνδυασμών, προτείνεται κατά πλειοψηφία, να ορισθεί στις 31 Αυγούστου και όχι στο τέλος Ιουνίου, όπως προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών.
  • Για την πλειοψηφία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ορθώς καταργείται η λεγόμενη «τέταρτη» κάλπη για τα τοπικά συμβούλια. Σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει να μειωθεί το όριο εκλογής πολυμελών οργάνων, από τους 500 στους 300 κατοίκους. Επίσης οι αλλαγές που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για ύπαρξη κοινού, ενιαίου ψηφοδελτίου σε χωριά κάτω των 500 (300) κατοίκων, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, με το να εμφανίζεται ένας υποψήφιος σε πολλά ψηφοδέλτια.
  • Για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικά συμβούλια για το 100% των Δημοτικών Κοινοτήτων του κάθε Δήμου.
  • Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων βάσει σταυροδοσίας και ενιαία, στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και τους μεγάλους Ηπειρωτικούς Δήμους. Από κάθε Δημοτική Ενότητα να εκλέγεται τουλάχιστον ένας δημοτικός σύμβουλος. Για τους μικρότερους Δήμους καλείται το Υπουργείο να ερευνήσει τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων κάθε Δήμου, για να εξασφαλιστεί η ελάχιστη εκπροσώπηση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
  • Να απαλειφθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή Συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα της έδρας του κάθε Δήμου.
  • Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου προσαύξηση για τους υποψηφίους των συνδυασμών στο 120% επί των εκλεγόμενων να ανέβει στο 150%. H προσαύξηση στο 150% προβλέπεται ούτως ή άλλως για τους υποψηφίους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites