Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Ελασσόνα

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας Pίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ.

Ακολούθησε, λίγα λεπτά αργότερα, νέος σεισμός, 4,6 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, με επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας.

Ο πρώτος σεισμός, έγινε αισθητός από την Αττική μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε δοθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος 4,4, αλλά τα μεγέθη αναθεωρήθηκαν λίγη ώρα αργότερα.

Ο σεισμός, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στην περιοχή, ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Ακολούθησαν τρεις ακόμα σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που αναστάτωσε τη Θεσσαλία στις 12:16 σήμερα το μεσημέρι. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Το βάθος του σεισμού ήταν πολύ μικρό στα 7,8 χλμ

Όπως τόνισε ο κ Λέκκας το βάθος του επίκεντρου του σεισμού ήταν πολύ μικρό ( 7,8 χλμ σύμφωνα με το Γεωδυναμικο ) για αυτό έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα Σύνορα.

Ο κ Λέκκας συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του.

Σύμφωνα με τον κ Λέκα ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός.

Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης ΤΣελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στην Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ.  Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι  ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή ο σημερινός σεισμός στην Ελασσόνα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ. Σκορδίλης

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.
«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.
«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Την αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Ελλάδα για το σεισμό κοντά στη Λάρισα εξέφρασε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λ. Ντι Μάιο στον Ν. Δένδια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα μετά το σεισμό που σημειώθηκε κοντά στη Λάρισα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή με εντολή του πρωθυπουργού για να εξετάσει την κατάσταση

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού στη Θεσσαλία, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση.
Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.
Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Κ. Καραμανλής: Άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση

Στις άμεσες ενέργειες για τον σεισμό στην Ελασσόνα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, με παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής.

«Παρακολουθούμε τα γεγονότα, με την πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή της Λάρισας και των Φαρσάλων. Ήδη, με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ του κ. Φλώρου, στην περιοχή. Θα πάει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο κ. Λιβάνιος, ο κ. Καραγιάννης που είναι ΓΓ Υποδομών, η ΕΚΑΜ είναι ήδη εκεί», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και προσέθεσε:

«Θέλουμε όλοι να ελπίζουμε ότι, παρά τις ζημιές που θα υπάρχουν, δεν θα έχουμε θύματα. Θέλω να τονίσω ότι ήδη έχουμε δώσει εντολή, ώστε τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, εξαιρετικοί δημόσιοι λειτουργοί, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή όπου σημειώνονται φυσικές καταστροφές, τα κλιμάκια που είναι στην Καρδίτσα έχουν λάβει εντολή και μεταβαίνουν άμεσα στην περιοχή, τόσο στη Λάρισα όσο και στα Φάρσαλα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών που έχουν στα κτίρια».

Ζημιές έχει υποστεί ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου Μεσοχωρίου Ελασσόνας

Από τον ισχυρό σεισμό έχει υποστεί ζημιές ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας.

Ζημιές έχει υποστεί και ο Άγιος Νικόλαος του Δήμου Τυρνάβου

Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός σπιτιών

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να έιναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχουν θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Στον Τύρναβο αναμένεται να προσγειωθεί το ελικόπτερο με το κυβερνητικό κλιμάκιο

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φτάνουν από στιγμή σε στιγμή στην πληγείσα από τον ισχυρό σεισμό περιοχή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο διοικητής της Εθνικής Διοίκησης Πολιτικής Προστασίας Αθανάσιος Διμακογιάννης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, μαζί με τους κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες θα προσγειωθούν στον Τύρναβο με το ελικόπτερο που τους μεταφέρει στην Θεσσαλία και από εκεί οδικώς θα μεταβούν στο κέντρο του Τυρνάβου για να ενημερωθούν και να δουν από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί υποδομές και κτίρια στην περιοχή κυρίως στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι και το Βλαχογιάννι.

Στον Τύρναβο και τα χωριά της περιφέρειας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ενημερώνεται για την κατάσταση μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 R που έπληξαν την περιοχή.

Το θετικό μέχρι τις 3:00 μ.μ. είναι ότι πλην των υλικών ζημιών δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες στην περιοχή.

 Έξι άτομα έχουν απεγκλωβιστεί στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας

Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν  σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites