ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ: “Ο κ. Γεωργάκος και η παράταξή του έχουν αλλεργία στις συλλογικές προσπάθειες”

Δελτίο τύπου της δημοτικής Παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” 

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Το Υπουργείο μάλιστα τόνιζε πως: “Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλούμε να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας επί των σχετικών ρυθμίσεων”.

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και φυσικά και τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου Πρέβεζας και στο πλαίσιο αυτό στις 12 Μαρτίου η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” στο πλαίσιο της θεσμικής της ιδιότητας ως παράταξη του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, έλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Απέστειλε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, το οποίο και κοινοποιήθηκε σε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, με μοναδικό θέμα τη διαβούλευση επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” πίστευε και πιστεύει ότι οφείλει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ως το κορυφαίο συλλογικό πολιτικό όργανο του Δήμου, να διατυπώνει άποψη πάνω σε τόσο σημαντικά ζητήματα και παράλληλα να γίνονται φανερές και οι προθέσεις όλων των παρατάξεων, ώστε να υπάρξει και η κατά το δυνατόν σύνθεση απόψεων.

Οι τοποθετήσεις της ΠΕΔ Ηπείρου και της ΚΕΔΕ δεν αφαιρούν από τα δημοτικά συμβούλια τη δυνατότητα να εκφέρουν άποψη.

Η παράταξή μας περίμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή ανταπόκριση, καθώς η διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα, 18 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι ο κ. Γεωργάκος και η παράταξή του έχουν αλλεργία στις διαβουλεύσεις και τις συλλογικές προσπάθειες. Έχουν συνηθίσει να λειτουργούν πίσω από “κλειστές πόρτες” σε όλα τα ζητήματα και να φέρνουν τους δημοτικούς συμβούλους προ τετελεσμένων.

Γι’ αυτό και δεν μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι θέλουν ένα δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας χωρίς ενιαία άποψη στα μεγάλα ζητήματα.

Εφόσον οι απαραίτητες θεσμικές ενέργειες για να υπάρξει συλλογική τοποθέτηση στη διαβούλευση δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα η “Ανάπτυξη Τώρα” αισθάνεται υποχρεωμένη ως προς τους δημότες της Πρέβεζας που τη στήριξαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», με τις παρακάτω θέσεις:

  1. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει και πάλι τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας οι σύμβουλοι από 33 μειώνονται σε 27, προκαλώντας προβλήματα στην καλύτερη αντιπροσώπευση των δημοτών. Η “Ανάπτυξη Τώρα” ζητά να αυξηθεί ο αριθμός συμβούλων στο πλαίσιο του πλουραλισμού της δημοκρατίας.
  2. Η Κυβέρνηση ορθώς άλλαξε την ποσόστωση των υποψηφίων ανά φύλο και το ανέβασε στο 40% από το 33%. Είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ακόμη όμως και αυτό το μέτρο δεν αντιμετώπισε την μικρή εκπροσώπηση των γυναικών στα δημοτικά συμβούλια. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση για να ενισχυθεί ο ρόλος της γυναίκας με πλαφόν εκπροσώπησης.
  3. Η κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου με το 3/5 καταργεί ουσιαστικά την ψήφο των δημοτών και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί με πιο αναλογικό τρόπο.
  4. Να καταργηθεί το 3% για την εκλογή συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.
  5. Να υπάρξει και πάλι η ξεχωριστή κάλπη για τα κοινοτικά συμβούλια σε κοινότητες άνω των 301 κατοίκων και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων κάτω των 300 κατοίκων, ώστε να διατηρηθεί η αυτονομία τους από τον εκάστοτε Δήμαρχο και να μπορέσουν οι ψηφοφόροι στις μικρές κοινότητες να εκλέξουν το πρόσωπο που πραγματικά επιθυμούν. Να γίνει επαναφορά του ενιαίου ψηφοδελτίου.
  6. Να μην υπάρξει το ποσοστό εκλογής του 43% από τον πρώτο γύρο με την αναλογία 3/5 των εδρών. Αν θέλει η Κυβέρνηση να το διατηρήσει ας γίνει πιο αναλογικά η κατανομή π.χ να έχει ισχύ σε περίπτωση που η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο είναι πάνω από 10 %.
  7. Είναι θετικό ότι θα διατηρηθεί το τοπικό συμβούλιο στη δημοτική κοινότητα Πρέβεζας.

   

 Εν κατακλείδι η “Ανάπτυξη Τώρα” πιστεύει ότι η απλή αναλογική αποτελεί το πλέον δίκαιο σύστημα στην αυτοδιοίκηση, καθώς μειώνει τους αποκλεισμούς και προωθεί συμμετοχικά μοντέλα διοίκησης. Το υπάρχον νομοθέτημα της Κυβέρνησης επαναφέρει εν πολλοίς την κυριαρχία του Δημάρχου και μας επιστρέφει σε μοντέλα διακυβέρνησης που δεν προωθούν συνεργασίες. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο, που όπως φαίνεται το κεντρικό κράτος θα μετακυλίσει επιπλέον αρμοδιότητες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφικό.

Για την δημοτική παράταξη

«Ανάπτυξη Τώρα»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Γεώργιος Νίτσας –  Αναστάσιος Αμάραντος

Γεώργιος Ντόντης – Ιωσήφ Στύλος -Νικόλαος Λουφέκης

 

ΠΡΕΒΕΖΑ 18/03/2021


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites