Πρέβεζα : Περιοδεία του ΚΚΕ στην Καμαρίνα για τον Εύρυτο

Κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ περιόδευσε το απόγευμα της Παρασκευής στο χωριό Καμαρίνα Πρέβεζας. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ συνομίλησαν με κατοίκους του χωριού και έδωσαν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τ.Ε. (επισυνάπτεται) σε σχέση με την απόφαση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Καμαρίνας να καλέσει τον καλλιτέχνη Εύρυτο για να φιλοτεχνήσει κτήρια του χωριού με μορφές του 1821.

Η ανακοίνωση που μοίρασε το κλιμάκιο του ΚΚΕ στους κατοίκους αναφέρει:

 

Η πρόσκληση Εύρυτου και το μνημόσυνο  στο τέρμα της Κρυοπηγής αποτελούν ακραία διχαστικές πολιτικές πράξεις

 

Με μεγάλο προβληματισμό παρακολουθούμε  το τελευταίο χρονικό διάστημα  τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καμαρίνας να επιδιώκει πολιτικές παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο με σαφές ακροδεξιό πολιτικό στίγμα, προκαλώντας τον διχασμό στην τοπική κοινωνία

Τέτοιες πράξεις είναι η ενεργή συμμετοχή του και το ανοιχτό κάλεσμα που απεύθυνε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το μνημόσυνο στο τέρμα Κρυοπηγής καθώς και για την ανοιχτή πρόσκληση του στον «καλλιτέχνη» Εύρυτο. 

Όσο αναφορά την πρώτη περίπτωση, δηλαδή το μνημόσυνο στο τέρμα Κρυοπηγής, αναφέρει στο κάλεσμά του πως «Θα τελεστεί επιμνημόσυνος  δέηση υπέρ των εκτελεσθέντων πατριωτών από άνδρες του 24ου συντάγματος του ΕΛΑΣ» . Το θρυλικό  24ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ ήταν ένας αντάρτικος σχηματισμός ο οποίος αποτελούνταν αποκλειστικά από κατοίκους της περιοχής, δηλαδή από Ντουβιανίτες, Καμαρινιώτες, Ωρωπιώτες, Κοτσανίτες, Μουζακίτες, Λελοβίτες κ.α. Οι αντάρτες αυτοί υπήρξαν πραγματικά παλικάρια γιατί μέσα στην κατοχή όρθωσαν το ανάστημά τους, κρατώντας λιανοντούφεκα, απέναντι στην πανίσχυρη Βέρμαχτ και πολέμησαν τον Γερμανό κατακτητή ελευθερώνοντας ετούτα τα χώματα. Αυτοί οι αντάρτες σήμερα έχουν παιδιά κι εγγόνια που ζουν στην περιοχή και είναι περήφανοι για την δράση των προγόνων τους και για το 24ο αντάρτικο σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Το να ισχυρίζεται κάποιος δημόσια πως κάποιοι από αυτούς τους αντάρτες είναι εκτελεστές πατριωτών όχι μόνο παραχαράσσει ωμά τα ιστορικά γεγονότα, αλλά ταυτόχρονα διχάζει βαθιά τους κατοίκους της περιοχής. 

Διχαστικό αποτέλεσμα είχε επίσης και η δεύτερη πολιτική του πράξη, δηλαδή η πρόσκληση του «καλλιτέχνη» Εύρυτου να «φιλοτεχνήσει» την Καμαρίνα. Ο εν λόγω «καλλιτέχνης» σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) είναι «αποδεδειγμένα οπαδός της ακροδεξιάς ιδεολογίας, φασιστικών και ναζιστικών συμβόλων». Επίσης Στα έργα -υπογεγραμμένα από τον ίδιο- υπάρχουν  θεματικές που αποδεικνύουν ακριβώς αυτή την σύνδεση, όπως χυδαία τοιχογραφία του Βελουχιώτη, κέλτικοι σταυροί-νυν χρυσαυγίτικοι κ.α. 

Η πρόσκληση να έρθει ο συγκεκριμένος «καλλιτέχνης» να «φιλοτεχνήσει» στην Καμαρίνα, δηλαδή κάτω από το ιστορικό μνημείο του Ζαλόγγου  εκτός από διχαστική, αποτελεί ταυτόχρονα και μια ακραία πράξη ακροδεξιάς πατριδοκαπηλίας. Τι σχέση, άραγε μπορεί να έχει η άκρα δεξιά με την επανάσταση του 1821; Για τη νεολαία και το λαό μας, είναι απολύτως καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του εθνικισμού με τους ήρωες του 1821, με το ίδιο το περιεχόμενο της ελληνικής αστικής Επανάστασης. Μάταια οι πατριδοκάπηλοι προσπαθούν να συνδέσουν τα ασύνδετα. Σήμερα, ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πάλη για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, γι αυτό και αποτελεί οργανική συνέχεια τόσο της Εθνικής Αντίστασης όσο και της ίδιας της επανάστασης του 1821.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, τίθεται εύλογα το ερώτημα μήπως οι παραπάνω ενέργειες του Προέδρου της τοπικής Κοινότητας Καμαρίνας αποτελούν πολιτική προσπάθεια οργανωμένης ακροδεξιάς έκφρασης στην περιοχή. Πόση άραγε πολιτική εντιμότητα κρύβουν τέτοιες πρακτικές ειδικά όταν εμφανίζεται κάποιος στον δημόσιο διάλογο με την προβιά του ανεξάρτητού;  

Η Τ.Ε Πρέβεζας του ΚΚΕ έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, έχοντας σταθερά μέτωπο απέναντι σε τέτοιου είδους  ακραίες φωνές, οργανωμένες ή μη και διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη ως οδηγό στην μελλοντική μας δράση καλεί τους κατοίκους της περιοχής να απόνομιμοποιήσουν με την δράση τους τις ακροδεξιές πολιτικές που  αποσκοπούν στον διχασμό ανθρώπων που έχουν ταξικό συμφέρον να είναι μαζί. Συμφέρον από ένα διχασμένο και αδύναμο λαϊκό κίνημα έχει μόνο η εξουσία του κεφαλαίου η οποία στις μέρες μας δια πυρός και σιδήρου προσπαθεί να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου και να συντρίψει κάθε φωνή αντίστασης. Χρήσιμο εργαλείο της σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί και η ακροδεξιά ιδεολογία καθώς και οι πολιτικοί τους εκφραστές τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Το ΚΚΕ έχοντας ως στρατηγικό του στόχο την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος και την ενότητα στη βάση των ταξικών συμφερόντων θα συνεχίσει με πολύμορφες δράσεις να δείχνει το κοινό συμφέρον για κοινή δράση  των εργαζομένων και ταυτόχρονα να αποκαλύπτει κάθε μηχανισμό του αστικού κράτους που κινείται διασπαστικά σε αυτή την προσπάθεια.

Πρέβεζα 11/03/2021


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Μενδώνη επιμένει για έργα στην Νικόπολη – Ευρεία συσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού

05/12/2023, 3:04 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Στην Πρέβεζα αν δεν έχεις λεφτά να πας σε γιατρό, πεθαίνεις”

05/12/2023, 8:36 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω”

28/11/2023, 8:37 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έρχεται Πρέβεζα για το Νοσοκομείο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

28/11/2023, 4:14 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλ. Καχριμάνης : “Είναι σαν μας θεωρούν Αλβανία εδώ…”

23/11/2023, 8:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Πρέβεζας για το τραγικό δυστύχημα στο Βαθύ

23/11/2023, 8:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» μοίρασε παραδοσιακά πολυσπόρια

23/11/2023, 8:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεχίζεται η Διάθεση Δωρεάν Ψηφιακής Υπογραφής σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

23/11/2023, 8:33 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites