Λαϊκή Συσπέιρωση : Εκδήλωση – συζήτηση στο Θεσπρωτικό για τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων στην περιοχή

Την Κυριακή 28/3/2021 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης  στο Θεσπρωτικό του Δήμου Ζηρού, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Ανεμογεννήτριες στη Λάκκα Σούλι (Θεσπρωτικά Όρη-Όρη Σουλίου).Γιατί λέμε ΟΧΙ». Η συμμετοχή στην εκδήλωση, παρά τις δυσκολίες μετακίνησης λόγω των περιοριστικών μέτρων covid19, ήταν ιδιαίτερα μαζική, δείχνοντας την τεράστια ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. 

Στην κεντρική ομιλία ο Τάσος Τόκας, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Δωδώνης τόνισε τα εξής: «…Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης δεν είναι οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής για εργασία και φθηνή ενέργεια, αλλά τα υψηλά κέρδη της εταιρείας, η οποία  θα δει τις αξίες των μετοχών της να φουσκώνουν. Στην ουσία, στήνεται με  κρατική επιδότηση,  «τζάμπα  μαγαζί» και με την πολιτική των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, η εταιρεία θα κερδοσκοπεί από το υστέρημά μας, έχοντας εξασφαλισμένη πελατεία για πολλά χρόνια…

… Είναι αυταπάτη και ψευδαίσθηση μετά απ’ όλα αυτά, να νομίζει κάποιος ότι παρόμοιες επενδύσεις στοχεύουν  στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην «οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», στην «προστασία της δημόσιας υγείας», στην «ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον».  Ακόμη κι αν σε επίπεδο συμβάσεων τέτοιοι όροι γίνουν τυπικά αποδεκτοί, η πράξη έχει δείξει ότι στη συνέχεια, καμιά δέσμευση  δεν θα τηρηθεί…»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον της περιοχής, μιας περιοχής ήδη υποβαθμισμένης, από τις πιο φτωχές της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία των Αιολικών Πάρκων  θα συμβάλλει στην παραπέρα υποβάθμισή της και ουσιαστικά στην ερήμωσή της.»   

Καταλήγοντας κάλεσε σε «αγωνιστική επαγρύπνηση, τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς Συλλόγους,  τα πολιτιστικά  και αθλητικά σωματεία ,  τους κατοίκους συνολικά  της περιοχής, να  γίνουμε ένα ανθρώπινο τείχος – όπως χαρακτηριστικά είπε – στα σχέδια αυτά, λέγοντας συλλογικά  ένα βροντερό  ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια. Να σταματήσουμε  το επιχειρούμενο έγκλημα   εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής μας.  … Μέσα από αυτόν τον αγώνα  να  αναδεικνύεται η  ανάγκη ενός εθνικού κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού σε μια οικονομία που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, γιατί μόνο τότε θα πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό… Ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ, προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις  για την ενημέρωση του λαού της περιοχής , για τις ολέθριες επιπτώσεις αυτών των επενδύσεων, καλώντας τους σε συλλογικό αγώνα και αντίσταση

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μενέλαος Γείτονας Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Ζηρού, ο oποίος στον χαιρετισμό του, στάθηκε στη διαδικασία συζήτησης στον Δήμο ασκώντας κριτική στη Δημοτική Αρχή, που ναι μεν διαφώνησε αλλά έχει «ρίξει γέφυρες» αποδοχής της πρότασης  αν «υπάρξουν διαβεβαιώσεις». Τόνισε επίσης ότι … «ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος και σκληρός… Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και πολιτικό και γι’ αυτό ο δρόμος για την οριστική ακύρωση της συγκεκριμένης επένδυσης δεν θα είναι εύκολος, επειδή  προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της Ενέργειας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, στηρίζουμε χωρίς προκαταλήψεις κάθε μορφή λαϊκής  διεκδίκησης και αγώνα. Παράλληλα όμως εφιστούμε την προσοχή ως προς τη  «νομική διεκδίκηση» που προτάσσεται – καλοπροαίρετα – από ορισμένους, ως λύση. Οι νόμοι του αστικού κράτους δεν έχουν φτιαχτεί για να υπερασπίζονται το δίκιο του «αδυνάτου» και τυχόν αρνητική έκβαση  θα φέρει απογοήτευση,  θα αφοπλίσει έναν κόσμο που δεν έχει εμπειρία από αγώνες». 

Στην τοποθέτησή της η Τίνα Ζέκα, Περιφερειακή Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε τα εξής:

«Ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» περιλαμβάνει το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη φθηνή εργατική δύναμη, τα νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά για την αγορά «πράσινων» αυτοκινήτων και συσκευών, τους «πράσινους» έμμεσους φόρους και τη γενικότερη αφαίμαξη του λαού, για να στηρίξει το κράτος τις νέες «πράσινες» επενδύσεις των ομίλων. Παράλληλα, οι επενδύσεις της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης οδηγούν σε εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών Natura, προστατευόμενων περιοχών και των βουνών ολόκληρης της χώρας, επιδεινώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων. Είναι πεδίο ανταγωνισμών όχι μόνο εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων αλλά ανταγωνισμών των ευρωπαϊκών ομίλων σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.»

Τόνισε ιδιαίτερα τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων  που κατατέθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το 2019 και το 2020 και αφορούν την Ήπειρο,  για να καταλήξει ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση, «Είμαστε αντίθετοι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας. Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι “ναι ή όχι στις ΑΠΕ”, αλλά “ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;”. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος… Η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας και η αντικατάσταση από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα εξασφαλίσουν την κοινωνική ευημερία. Μόλις βγει από τη μέση η ανάπτυξη με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος, τότε μπορεί να αξιοποιηθεί η πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της λαϊκής οικογένειας. Τότε μπορεί να υπάρξει πραγματικός επιστημονικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα ασχολείται με την έρευνα, την εξόρυξη, την παραγωγή και τη διανομή ενεργειακών αγαθών, με στόχο την παροχή επαρκούς και φθηνής Ενέργειας. Θα αξιοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές, τα ορυκτά καύσιμα, το υψηλό ηλιακό, αιολικό και υδάτινο δυναμικό, στοχεύοντας στη μείωση των εισαγωγών και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Θα λαμβάνει υπόψη και θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, παίρνοντας όλα τα σύγχρονα μέτρα για την προστασία τους.» 

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία εκφράστηκε η οργή και η ανησυχία των κατοίκων για τη δρομολογούμενη τοποθέτηση Ανεμογεννητριών στην περιοχή, οι οποίοι δεσμεύτηκαν  να γίνουν οι πολλαπλασιαστές της συζήτησης στα χωριά της ευρύτερης περιοχής.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καναλακίου

29/09/2023, 9:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ένας 23χρονος δικυκλιστής έχασε την ζωή του στην Ε.Ο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας

29/09/2023, 9:15 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πρέβεζα

27/09/2023, 7:55 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Ευαγγελία Αντωνίου είναι μία ξεχωριστή υποψηφιότητα στον Δήμο Πάργας

26/09/2023, 3:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οδηγήσαμε το νέο NISSAN QASHQAI e-power στους δρόμους της Πρέβεζας

24/09/2023, 10:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού και στο Κάστρο Αγ. Γεωργίου (Κυανή Ακτή) 

24/09/2023, 8:41 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκινά με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής στο Κ.Ε.Π.Ε.Ψ.Υ

24/09/2023, 8:29 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites