Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση προτιμά να ενημερώνει πρώτα τους ιδεολογικούς της συμμάχους Γερμανούς Ευρωβουλευτές για το Σχέδιο Ανάκαμψης και όχι τον ελληνικό λαό

Την απόκρυψη του Σχεδίου Ανάκαμψης, για το οποίο τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι, οι οικονομικοί και επιστημονικοί φορείς της Ελλάδας, όχι απλώς δεν έχουν λάβει μέρος στη διαμόρφωσή του, αλλά δεν έχουν καν λάβει ακόμα γνώση του Σχεδίου, που φαίνεται ότι παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και λοιπά υπερεθνικά fora, φέρνουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών πενήντα επτά (57) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Για ένα τόσο σημαντικό σχέδιο, που ουσιαστικά δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2026, χρόνος ο οποίος εκφεύγει κατά πολύ της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης, η ίδια αποφάσισε να το παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών, πολύ πριν το παρουσιάσει και συζητήσει επισήμως, πλήρως και λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή. Ήδη, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ευρωβουλευτής που ανήκει στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με τη Νέα Δημοκρατία, του κυβερνητικού εταίρου της κ. Μέρκελ στη Γερμανία, δηλαδή του κόμματος των χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, είναι γνώστης του, περίπου επτακοσίων (700) σελίδων, ελληνικού σχεδίου, το οποίο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, του παρουσιάστηκε και το σχολιάζει. Την ίδια στιγμή, που στην Ελλάδα πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, οικονομικοί και επιστημονικοί φορείς δεν γνωρίζουν τι περιλαμβάνει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Η μόνη ενημέρωση που υπάρχει από το Υπουργείο Οικονομικών είναι η δημόσια διαβούλευση μόνο μιας περίληψης, πενήντα μίας (51) σελίδων, των αξόνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό τον τίτλο “Στρατηγικές κατευθύνσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, ενώ πριν λίγες μέρες εξέδωσε μία περιληπτική περιγραφή, ως Δελτίο Τύπου, για την παρουσίασή του στο ECOFIN.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών, πρώτον, ποιο είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και γιατί δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό και τη Βουλή. 

Δεύτερον, ποιο είναι το Σχέδιο των 700 σελίδων που παρουσίασε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιου Σχεδίου έχουν εμπεριστατωμένη και περιεκτική εικόνα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί. Ποια εικόνα του σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός. 

Τρίτον, τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέταρτον, ποιοι και πόσοι φορείς ή θεσμικά όργανα εντός Ελλάδας συμμετείχαν στη διαμόρφωση του προγράμματος, ποιοι έχουν πλήρη γνώση του Σχεδίου και γιατί. Ποιοι και πόσοι, άτομα, φορείς, ή θεσμικά όργανα εκτός Ελλάδας έχουν πλήρη γνώση του Σχεδίου και γιατί.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση: 

 

Αθήνα, 23-03-2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: «Γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει το Σχέδιο Ανάκαμψης στον ελληνικό λαό;»

Η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, με διαδοχικούς συμβιβασμούς και με μεγάλες καθυστερήσεις, διαμόρφωσε ένα πλαίσιο χρηματοδότησης παρεμβάσεων για τα επόμενα χρόνια, χρηματοδοτούμενο από το νεοϊδρυθέν Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί ένα Εθνικό Σχέδιο δράσεων και έργων το οποίο εγκρίνεται σε ενεστώτα χρόνο, η υλοποίησή του εκτείνεται, ωστόσο, ως το 2026, χρόνος ο οποίος εκφεύγει κατά πολύ της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης. 

Το Υπουργείο Οικονομικών, εδώ και μήνες, παρουσίασε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μόνο μία περίληψη -51 σελίδων- των αξόνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό τον τίτλο “Στρατηγικές κατευθύνσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, ενώ πριν λίγες μέρες εξέδωσε μία περιληπτική περιγραφή, ως Δελτίο Τύπου, για την παρουσίασή του στο ECOFIN.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Handelsblatt”, η Ελλάδα παρουσίασε πριν 4 μήνες στις Βρυξέλλες ένα λεπτομερές Σχέδιο 700 σελίδων. Ο Πρόεδρος του Eurogroup κάνει λόγο για περιεκτική παρουσίαση του ελληνικού Σχεδίου και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Markus Ferber (CSU) σχολιάζει το περιεχόμενο του ελληνικού προγράμματος, το οποίο του παρουσιάστηκε. 

Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι, οι οικονομικοί και επιστημονικοί φορείς της Ελλάδας, όχι απλώς δεν έχουν λάβει μέρος στη διαμόρφωση του Σχεδίου, αλλά δεν έχουν καν λάβει ακόμα γνώση του Σχεδίου που φαίνεται ότι παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και λοιπά υπερεθνικά fora.  

Με δεδομένο ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα δεσμεύσει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026, γιατί το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών, το Σχέδιο, πολύ πριν το παρουσιάσει και συζητήσει επισήμως, πλήρως και λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή; 

Ποιο είναι το Σχέδιο 700 σελίδων που παρουσίασε στα ευρωπαϊκά όργανα, ποια είναι η εμπεριστατωμένη εικόνα του Σχεδίου που έχει το Eurogroup, ποια εικόνα του Σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός;

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών σε ένα τέτοιας σοβαρότητας ζήτημα που μάλιστα εκφεύγει κατά πολύ της θητείας της συνιστούν απόλυτη απαξίωση και παραβίαση των αρχών της κοινωνικής διαβούλευσης και του δημοκρατικού πολιτικού διαλόγου. Η τακτική της κυβέρνησης να έχει πρώτα συμφωνήσει και δεσμευτεί προς τα ευρωπαϊκά όργανα για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στη συνέχεια να φέρει προειλημμένες αποφάσεις για δήθεν διαβούλευση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή παραβιάζει ευθέως τη δημοκρατική αρχή. 

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

  1. Ποιο είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και γιατί δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό και τη Βουλή;
  2. Ποιο είναι το Σχέδιο των 700 σελίδων που παρουσίασε η κυβέρνηση στην ΕΕ; Ποιου Σχεδίου έχουν εμπεριστατωμένη και περιεκτική εικόνα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί; Ποια εικόνα του σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός;
  3. Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  4. Ποιοι και πόσοι φορείς ή θεσμικά όργανα εντός Ελλάδας συμμετείχαν στη διαμόρφωση του προγράμματος, ποιοι έχουν πλήρη γνώση του Σχεδίου και γιατί; Ποιοι και πόσοι, άτομα, φορείς, ή θεσμικά όργανα εκτός Ελλάδας έχουν πλήρη γνώση του Σχεδίου και γιατί;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστόλου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βούτσης Νίκος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites