Πρέβεζα : “ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ πραγματικότητα η εικόνα σκουπιδότοπου στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα”

Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” προς τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου για τα σκουπίδια στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

αυτή την  ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ πραγματικότητα, του αποκρουστικού σκουπιδότοπου και της βλασφημίας προς τον Αγ. Ανδρέα,  αποτυπώνουμε  εβδομάδες τώρα  στο εσωτερικό του  ομώνυμου κάστρου  στην καρδιά της Πρέβεζας και μια ανάσα από  κατοικίες και καταστήματα  συμπολιτών σας.

Από το 2016 και για  σαράντα εννέα (49) συνολικά   χρόνια σας έχει παραχωρηθεί για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών και την απαλλαγή του δημόσιου  από ενοίκια εκατοντάδων  χιλιάδων ευρώ.   Η   εικόνα του  πλέον είναι  αποκλειστικά ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.

Με το φωτογραφικό υλικό, που σας επισυνάπτουμε , σας θέτουμε  υπ΄όψιν αυτή την πραγματικότητα  και συγχρόνως την προσθέτουμε στο αρχειακό υλικό του Συλλόγου μας, με όλα τα στοιχεία, για να παραμείνει  ως σελίδα της νεότερης ιστορίας του!  

« Αισιοδοξούσαμε » ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια εξαθλίωσης και ευτέλειας  αυτού του ιερού και ιστορικού χώρου . Γελαστήκαμε. Κάποιοι ( Δήμος 😉 με τη δική σας άγνοια, ανοχή ή συγκατάθεση τον έχουν μετατρέψει σε … ΣΜΑ (Σημείο Μεταφοράς  Απορριμμάτων), θάβοντας και τις τελευταίες ελπίδες μας  αντίστασης των υπευθύνων στην καταστροφική υστερία των ατιμώρητων γνωστών – άγνωστων της πόλης .

Μελανό σημείο και η παρουσία  Ρομά  στα δύο πετρόχτιστα κτήρια βορειοδυτικά του κάστρου. 

Οι  άθλιες  συνθήκες  διαβίωσης δεν μαρτυρούν φιλανθρωπία εκ μέρους όσων είχαν την έμπνευση και την ευθύνη να τους εγκαταστήσουν εκεί ( ποιοί ,και για ποιό λόγο 😉 . 

Αυτοί οι ιστορικοί και ιεροί χώροι της πόλης μας προέκυψαν από τα κόκκαλα τα  ιερά   μυριάδων Ελλήνων ,  θυσιασθέντων  στο όραμα της Ελευθερίας .

Δυστυχώς μετά την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από τις εγκαταστάσεις των κάστρων , διαπιστώνουμε σταδιακά αλλά σταθερά , την αδυναμία των θεσμών  ( ΟΤΑ  , Ένοπλες Δυνάμεις , Υπουργείο Πολιτισμού κτλ )  να προστατεύσουν όχι μόνο την υλική αλλά και την άυλη περιουσία αρχών και αξιών που αναδύουν αυτά .

Μπροστά σε αυτή την αδυναμία  τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες ; « Τα στραβά μάτια » ; 

Κατηγορηματικά απαντούμε ΟΧΙ.

Η πόλη μας είναι το πάθος μας , η  έγνοια μας, το μεράκι μας , η ίδια η ζωή μας και η ζωή των επόμενων γενεών . Μέσα από την αγάπη και τις πράξεις μας προς αυτή αξιολογούμαστε καθημερινά και ουσιαστικά όλοι μας . 

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε με τα μάτια « ορθάνοικτα » , εως ότου  να λυτρωθούμε  από εικόνες ΠΑΡΑΚΜΗΣ όπως αυτές του κάστρου του Αγ. Ανδρέα αλλά και πολλών άλλων δημόσιων και ιστορικών  χώρων της πόλης  και για να μην ακουστεί ξανά ο σπαρακτικός λόγος του Μακρυγιάννη « Αν μας έλεγε κανένας αυτήνη τη λευτεριά οπού θα γευόμαστε, θα περικαλούσαμε τον Θεόν να μας αφήσει εις τους Τούρκους άλλα τόσα χρόνια, να γνωρίσουν οι άνθρωποι τι θα πη πατρίδα, τι θα ειπή θρησκεία, τι θα ειπή φιλοτιμία , αρετή, τιμιότη ».

Σημείωση 1: Στις συναντήσεις του  Δ.Σ. του Συλλόγου μαζί σας επανειλημμένα ζητήσαμε  την δημόσια  ( όχι ραδιοφωνική ) λογοδοσία και ενημέρωση όλων των πολιτών , τους οποίους και αφορά , για το έργο αξιοποίησης του κάστρου του Αγ. Ανδρέα δηλαδή το κατατεθειμένο επιχειρησιακό σχέδιο, την χρήση των χώρων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του . 

Μέχρι σήμερα το αποφύγατε . Επανερχόμαστε και ζητούμε από εσάς , τη διάχυση του πιο κρίσιμου στοιχείου και καθήκοντος δηλαδή της πληροφορίας στο θέμα . 

Με τον τρόπο αυτό της λογοδοσίας των αιρετών ίσως να αντιληφθούμε τις αιτίες του αναπτυξιακού τέλματος της πόλης μας, γεγονός που μας προσβάλλει όλους  . 

 Σημείωση 2:  Πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ ότι συνεργείο της ΕΡΤ 1 θα γυρίσει στα κάστρα της πόλης σκηνές ντοκιμαντέρ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.  Περιμένουμε με ανυπομονησία ,  τη σκηνοθεσία  στους χωρίς ντροπή εγκαταλελειμμένους αυτούς  χώρους , που θα μας κάνει … υπερήφανους στο πανελλήνιο για την κατάσταση του μνημειακού και ιστορικού πλούτου της πόλης μας !

 

 Για το Δ.Σ. 

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     

                 

 

           Κων/νος  Λογοθέτης                                                                      Ελένη  Μίχα


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites