Περιφέρεια Ηπείρου : “Για τον οδικό άξονα (Καμπή – Ζέφυρο) υπάρχει μελέτη προς ολοκλήρωση, για το Νοσοκομείο υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες”

Μέσω του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου ήρθε η απάντηση στο δημοσίευμα του mypreveza.gr σχετικά με το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης του Περιφερειάρχη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και το ερώτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με το αν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου συμφωνεί με τις απόψεις του κ. Καχριμάνη για το νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα.

Ουσιαστικά μέσω της απάντησης αυτής η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκαθαρίζει ότι μέσα από τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης, δεν απεμπολείται η διεκδίκηση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, αλλά ότι είναι πιο ώριμη η διαδικασία σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια μέσω του άξονα Καμπή-Ζέφυρος, κάτι που μέχρι να γίνει νέο νοσοκομείο θα φέρει πιο κοντά τους πολίτες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Επίσης μέσω της απάντησης επαναφέρει στο προσκήνιο την μέθοδο ΣΔΙΤ για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα, μια μέθοδος η οποία όπως έχει ήδη γίνει γνωστό και ξεκάθαρο κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, έχει αποτύχει. 

Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου στο δημοσίευμα του mypreveza.gr:

Στην ανάρτησή σας, με τίτλο: «Συμφωνεί ο Στράτος Ιωάννου με τις απόψεις του Περιφερειάρχη για το νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα» (9 Φεβρουαρίου 2021), δημοσιεύοντας μόνο ένα απόσπασμα και μάλιστα το «εισαγωγικό» των δηλώσεων του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη,  παραποιείται- άθελά σας βεβαίως-  η ουσία της τοποθέτησής του και  προκαλούνται εντυπώσεις που δεν αποδίδουν τις πραγματικές του προθέσεις. 

Η αναφορά του Περιφερειάρχη ως προς τις σημερινές προτεραιότητες, βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν και οφείλει να είναι ειλικρινής, γιατί μόνο έτσι θα είναι και χρήσιμος στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας. 

Αν αναδημοσιεύατε και τη συνέχεια της συνέντευξης και αν βεβαίως την άκουγαν και όσοι «δυσαρεστήθηκαν» -κατά τα γραφόμενά σας-, τότε θα αντιλαμβανόταν την ουσία της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη. 

Ποια είναι αυτή; Όπως εξήγησε  η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για την ωρίμανση των διαδικασιών, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εθνικοί πόροι και η λύση που προκρίνεται πλέον  σε τέτοιου είδους έργα είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μέθοδος – που όπως υπενθύμισε- είχε απορριφθεί από τους τοπικούς φορείς στο παρελθόν.  Επισημαίνεται για μια ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει την αρμοδιότητα- κακώς κατά τη γνώμη μας- σε ζητήματα που αφορούν τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, που υπάγονται απευθείας στο Υπουργείο Υγείας. 

 Μέχρι όμως να κατασκευαστεί νέο νοσοκομείο, οι πολίτες της Πρέβεζας θα πρέπει να αποκτήσουν γρηγορότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση σε άλλα νοσοκομεία και δη στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και παράλληλα να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον νοσοκομείο.  

Αυτό όμως προϋποθέτει βελτίωση της οδικής πρόσβασης. Κι αυτή είναι η τωρινή- επαναλαμβάνουνε- προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής, η οποία βρίσκεται σε αναμονή παραλαβής της μελέτης από κόμβο Καμπής της Ιόνιας Οδού μέχρι το Ζέφυρο, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου.  Ο οδικός άξονας είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών καθώς είναι τμήμα των διευρωπαϊκών αξόνων.  Όμως μετά από συνεχείς πιέσεις τόσο του Περιφερειάρχη, όσο και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, δέχτηκε η νυν πολιτική ηγεσία του να παραδώσει στην Περιφέρεια τη μελέτη, ώστε να εξετάσει τρόπους εξεύρεσης χρηματοδότησης. Άρα έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές περιπτώσεις που καθορίζουν και τις προτεραιότητες: Για τον οδικό άξονα υπάρχει μελέτη προς ολοκλήρωση, για το δε το Νοσοκομείο υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες.

Οι προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη για το νοσοκομείο Πρέβεζας, δεν «ερμηνεύονται» από την αποσπασματική χρήση δηλώσεων, αλλά από πράξεις και πρωτοβουλίες. Αν και οι Δομές Υγείας- όπως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όπως προαναφέρθηκε – δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα των Περιφερειών   κατά την περίοδο των διερευνητικών συζητήσεων για τις προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, αναζητήθηκε από την Περιφέρεια το ενδεχόμενο ένταξης έργων νοσοκομειακών υποδομών και συγκεκριμένα του νοσοκομείου Πρέβεζας στο κατάλογο των προτάσεων, ωστόσο  αυτές δεν ήταν στη λίστα των επιλέξιμων δράσεων. 

Στις προτάσεις μας ωστόσο περιλαμβάνονται οι οδικοί διευρωπαϊκοί  άξονες (Καμπή – Πρέβεζα και Πρέβεζα -Ηγουμενίτσα)- που επαναλαμβάνουμε ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών-  αλλά πέραν του γεγονότος ότι δεν έχουν ώριμες ακόμη μελέτες, υπάρχει γενικότερο ζήτημα, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι πρόθυμοι να συναινέσουν στην ένταξη έργων υποδομών. 

Γνωρίζοντας  την κατάσταση του νοσοκομείου Πρέβεζας, αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο (γνωρίζετε άλλωστε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.), η Περιφέρεια    αποφάσισε να διαθέσει όλα τα χρήματα  (570.000 ευρώ) που είχε λάβει από το Υπουργείο-  έναντι των δαπανών της  από πόρους της για την αντιμετώπιση του Covid- 19 – για έργα βελτίωσης των υποδομών του νοσοκομείου Πρέβεζας.  

Αυτές είναι οι πραγματικές απόψεις και προθέσεις του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, ώστε να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites