“Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου : Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης”

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής σειράς ομιλιών «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου»

Το Megaron Plus και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους για την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 με τη διαδικτυακή σειρά ομιλιών «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου», στο πλαίσιο του κύκλου Megaron Online, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις διαλέξεις για τα αρχαία θέατρα Νικόπολης (23.2.2021), Κασσώπης (30.3.2021), Αμβρακίας (15.4.2021) και Γιτάνων (18.6.2021).
Η φετινή περιήγηση αρχίζει με την εκδήλωση «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης» που πραγματοποιείται την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στις 19.00 σε δωρεάν live streaming μέσω του site και της σελίδας του Μεγάρου στο fb. Η μετάδοση περιλαμβάνει τις ομιλίες «Tο έργο ανάδειξης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολης» της Ανθής Αγγέλη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης / φάση Β΄: Η εξέλιξη του έργου» του Ευάγγελου Παυλίδη, υπεύθυνου έργου και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης. Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

«Tο έργο ανάδειξης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολης» – Ανθή Αγγέλη
Το μεγάλο θέατρο της Νικόπολης, ένα από τα ελάχιστα αμιγώς ρωμαϊκά θέατρα του ελλαδικού χώρου, βρίσκεται μαζί με το στάδιο και το γυμνάσιο στο Ιερό Άλσος του προαστίου στα βόρεια της αρχαίας Νικόπολης. Τα κτήρια εξυπηρετούσαν την τέλεση των ακτιακών αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα, προστάτη-θεού του Οκταβιανού, στη βοήθεια του οποίου αποδόθηκε η νικηφόρα έκβαση της Ναυμαχίας του Ακτίου, το 31 π.Χ., όπου κατατροπώθηκε ο στόλος της Κλεοπάτρας Ζ΄ και του Αντωνίου.

Η πόλη-σύμβολο της νίκης του Οκταβιανού καταλαμβάνει έκταση 130 εκταρίων στη χερσόνησο της Πρέβεζας. Η διασπορά των μνημείων του εκτεταμένου ερειπιώνα επέβαλε, ήδη από το 2006, τον γενικότερο σχεδιασμό ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης (master plan), όπου προβλέπεται η ανάδειξη συγκεκριμένων μνημειακών πυρήνων της Νικόπολης, ώστε να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο. Οι εργασίες στο θέατρο εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υλοποιεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου την πράξη Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (φάση Β΄). Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυεπίπεδο έργο, για το οποίο απαιτήθηκε η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Οι εργασίες υλοποιούνται βάσει μελετών που παραχωρήθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, είτε εκπονήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Πρέβεζας, είτε ανατέθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Το έργο εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεδομένης και της αύξησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου που επιτεύχθηκε πρόσφατα.

«Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης / φάση Β΄: Η εξέλιξη του έργου» – Ευάγγελος Παυλίδης
Το έργο «Εργασίες προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Β΄ φάση)» αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών που άρχισαν ήδη από το 2011 για τη διάσωση του μνημείου, του οποίου η κατάσταση διατήρησης επέβαλε συντονισμένες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου κατάρρευσης τμημάτων του, αλλά και την αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξή του.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου ολοκληρώθηκε σχεδόν η ανασκαφή στο εσωτερικό του μνημείου, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για την κατασκευή και χρήση του χώρου ανά τους αιώνες. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ανασκαφή σε σημεία περιμετρικά του μνημείου που εξυπηρετούν την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης των αναλημμάτων του, της αντιστήριξης του σκηνικού οικοδομήματος καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Η απομάκρυνση καταπεσμένων τμημάτων τοιχοποιιών από το μνημείο που πραγματοποιήθηκε τελικώς, έδωσε την απαραίτητη ώθηση για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται φιλόδοξες εργασίες αποκατάστασης στις υποδομές του κοίλου που εντάχθηκαν πρόσφατα, εξασφαλίζοντας την αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης στο μνημείο, ώστε να καταστεί εφικτή η απόδοσή του στο κοινό. Μένει να υλοποιηθεί η επαναφορά στην κατακόρυφο ενός τοίχου του ανατολικού παρασκηνίου καθώς και η αποκατάσταση των αναλημμάτων του κοίλου και της δυτικής σκεπαστής παρόδου, για τα οποία η συνδρομή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, με τη δωρεά εξειδικευμένων μελετών, υπήρξε ουσιαστική.

*Η εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο Νικόπολης θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites