Ο ΣΕΕΛΦΟ Πρέβεζας ενημερώνει τους φορολογούμενους για τα Μισθωτήρια

Σε συνέχεια προγενέστερου δελτίου τύπου, υπενθυμίζουμε δυο σημαντικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τους φορολογουμένους που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και τα μισθώνουν . Η πρώτη αφορά λύσεις μισθώσεων που έχουν λήξει και μισθώσεις που δεν έχουν ανανεωθεί ή είναι σε ισχύ και η δεύτερη αφορά τις υποβολές μισθωτηρίων covid από τους ιδιοκτήτες ακινήτων
1) Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Πολ.1162/2018 όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την
Α.1019/2021, θα πρέπει ως 15/02/2020 οι εκμισθωτές να προχωρήσουν στις παρακάτω διαδικασίες :
Α) Υποβολή δήλωσης για παλαιό μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014, ήταν σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις και περιλαμβάνει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία της παλαιάς σύμβασης, δηλαδή τα ονόματα και τους ΑΦΜ των αντισυμβαλλόμενων (εκμισθωτή και μισθωτή), το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα, την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης και την ημερομηνία λήξεως, αν υπάρχει. Αν οι συμβάσεις μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υποχρεούνται να δηλώσουν καμία ημερομηνία λήξεως κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Παρότι για κάποιες από αυτές τις μισθώσεις όταν υπεγράφησαν, δεν ίσχυε η υποχρέωση των ιδιοκτητών να έχουν εκδώσει και Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τα εκμισθούμενα ακίνητά τους , συστήνουμε στους φορολογούμενους να προχωρήσουν στην έκδοση του.
Β) Να υποβάλουν δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης η οποία έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τότε οι συμβάσεις μίσθωσης θα θεωρείται ότι εξακολουθούν να ισχύουν. Στο εξής, σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.
Σημειώνεται ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια συντάσσονται εγγράφως, υπογράφονται και στη συνέχεια υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑ∆Ε.

Κατά τα λοιπά οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.

2) Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Πολ.1162/2018 όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με τις αποφάσεις Α.1139/2020, Α.1154/2020, Α.1171/2020, Α.1192/2020, Α.1253/2020, Α.1264/2020, Α1301/202 ορίζονται οι διαδικασίας για τις δηλώσεις μισθωτηρίων covid και μεταξύ άλλων αναφέρονται :
Για τυχόν μεταγενέστερη μείωση του μισθώματος λόγω μέτρων που λαμβάνονται συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, οι εκμισθωτές υποβάλλουν τη «∆ήλωση Covid», αρχική ή τροποποιητική, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά η μείωση. Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της «∆ήλωσης Covid», ο εκμισθωτής δύναται να προβαίνει σε τροποποίηση της δήλωσης. Στη «∆ήλωση Covid» τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία ακινήτου, θα ανακτώνται από την τελευταία «∆ήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα κάτωθι στοιχεία: – Χρήση μίσθιου – Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους – Χρήση μίσθιου – Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του – Χρήση μίσθιου – Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του – Χρήση μίσθιου – Επαγγελματική στέγη – Χρήση μίσθιου – Κύρια κατοικία ναυτικού – Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση – Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση – Το μήνα που αφορά η μείωση.
Ως τροποποιητική «∆ήλωση Covid» νοείται εκείνη που έπεται της «∆ήλωσης Covid» που υποβλήθηκε για πρώτη φορά (αρχική δήλωση) ανεξάρτητα από τους μήνες που αφορά.

Τα παραπάνω γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑ∆Ε με χρήση των προσωπικών κωδικών taxis και εφόσον ο φορολογούμενος θα επιλέξει για τις σημαντικές διαδικασίες αυτές, τα λογιστικά γραφεία, θα πρέπει να επικοινωνήσει ΑΜΕΣΑ για ραντεβού, να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις δηλωτικές αυτές υποχρεώσεις και βέβαια να δώσει την εντολή.
Οι διαδικασίες αυτές θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν αυτό το διάστημα για όλους τους φορολογούμενους και θα πρέπει οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να πιέσουν για μετάθεση καταληκτικής προθεσμίας τουλάχιστον μέχρι την λήξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και να ανοίξουν εκ νέου οι μήνες για τα μισθωτήρια covid


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites