Κόντρες με φόντο την προσφυγή του Γιάννη Δαρδαμάνη κατά της απόφασης του ΦΟΔΣΑ για την λειτουργία των ΣΜΑ

Με μοναδικό θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο συνεδρίασε την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.

Η συνεδρίαση αυτή έγινε μετά από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπέιρωσης, ενώ στο παρελθόν αντίστοιχή συνεδρίαση είχε ζητήσει και η παράταξη “Στροφή στο Μέλλον”.

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δημοτικούς Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας των 4 μελών του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ – ένας εξ αυτών και ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης – κατά της μελέτης  για την λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου και την  μεταφοράς των αστικών στερεών αποβλήτων και του υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο κ. Κύρλας εξέφρασε την απορία γιατί οι ίδιοι που προσέφυγαν κατά της συγκεκριμένης μελέτης δεν έκαναν προσφυγή και κατά της 8 μηνης σύμβασης μεταφοράς των απορριμμάτων από το εργοστάσιο στα Γιάννενα στους ΧΥΤΥ, η οποία σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης προσθέτει ένα ακόμα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στους προϋπολογισμούς των Δήμων. Επίσης ο Κώστας Κύρλας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην Πρέβεζα δεν υπάρχει σύγχρονος ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) , αλλά η μεταφόρτωση γίνεται σε έναν σταθμό παλαιότερης τεχνολογίας στη ΒΙ.ΠΕ Πρέβεζας που δεν διασφαλίζει την μεταφόρτωση χωρίς την οικολογική επιβάρυνση της περιοχής, ενώ επεσήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια στην Πρέβεζα, το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων έχει διπλασιαστεί.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε από την παράταξη “Στροφή στο Μάλλον” ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Ανωγιάτης. Και εκείνος αναφέρθηκε στο θέμα της προσφυγής Δαρδαμάνη ζητώντας από την Δημοτική αρχή να αποσαφηνίσει τις θέσεις της αναφορικά με την συμμετοχή της στον ΦΟΔΣΑ, ενώ έθεσε το ερώτημα με ποια ιδιότητα προσέφυγε ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας, καθώς δεν έχει παρθεί καμία απόφαση συλλογικού οργάνου που να τον εξουσιοδοτεί να κάνει κάτι τέτοιο, αντίθετα μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας έχει ψηφίσει την ενιαία τιμολογιακή πολιτική. Ο Θανάσης Ανωγιάτης έστρεψε τα βέλη της κριτικής του και προς την Περιφέρεια λέγοντας μεταξύ άλλων : “Η Περιφέρεια καλώς ή κακώς στην Ήπειρο έχει αναλάβει έναν ηγεμονικό ρόλο με την ανοχή όλων. Θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένας τομέας προνομιακός και νομίζω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Α΄Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται πατρονάρισμα η Α/ΒΜΙΑ τοπική αυτοδιοίκηση, πιθανόν να χρειάζεται βοήθεια. Αν δεν βοηθήσουμε τον ΦΟΔΣΑ να σταθεί στα πόδια του, να αναλάβει το κρίσιμο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα, ούτε περιβαλλοντικά, ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά.”

Απευθυνόμενος στον Θανάση Ανωγιάτη ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είπε πως δεν έχει καμία σχέση η προσφυγή του Γιάννη Δαρδαμάνη, με το ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ψήφισε την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, ενώ επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι να λειτουργήσει ένας και μοναδικός ΦΟΔΣΑ στην Ήπειρο. Συνεχίζοντας ο Νίκος Γεωργάκος παρουσίασε με γραφήματα αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος Πρέβεζας για την διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων καθώς και το κόστος που του αντιστοιχεί. Αυτό που σημείωσε ο Δήμαρχος Πρέβεζας είναι ότι η ανακύκλωση παρουσιάζει μεγάλη αύξηση το 2020 στον Δήμο Πρέβεζα, παρότι αυτή πραγματοποιείται μόνο στη Δημοτική Ενότητα Πρέβεζας.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής στην τοποθέτηση του εξέφρασε την διαφωνία του στην διαδικασία που ακολούθησε ο Γιάννης Δαρδαμάνης με την προσφυγή του στην αποκεντρωμένη τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία λύνονται στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο ίδιος εξήγησε τα οφέλη της λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο υπογραμμίζοντας πως οι Δήμοι που συνεχίζουν να “θάβουν” τα απορρίμματα τους σε ΧΥΤΑ, καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα πρόστιμα σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.  Για τους λόγους αυτούς, όπως τόνισε ο κ. Καλαντζής, ήταν μονόδρομος η κατασκευή του εργοστασίου το οποίο επεξεργάζεται όλα τα απορρίμματα της Ηπείρου και επεσήμανε ότι η χωροθέτηση του στα Γιάννενα ήταν μια πολύ σωστή επιλογή καθώς παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων που πρέπει να μεταφέρονται στις μικρότερες χιλιομετρικές αποστάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή στη χωροθέτηση του εργοστασίου και στη μελέτη υπήρχε η δέσμευση για την ύπαρξη συνοδευτικών έργων σε όλους τους Δήμους που θα μειώνουν το κόστος της μεταφοράς το οποίο είναι και το υψηλότερο.

Αναφορικά με την μελέτη λειτουργίας των ΣΜΑ ο Νίκος Καλαντζής ξεκαθάρισε πως με αυτή θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ύπαρξη της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής με την οποία όλοι οι δήμοι θα πληρώνουν μεσοσταθμιαία το ίδιο για το μεταφορικό έργο και την λειτουργία των ΣΜΑ και όχι ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση που έχουν από το εργοστάσιο. Όλα αυτά όπως τόνισε ο κ. Καλαντζής δεν έγιναν πρόχειρα αλλά προηγήθηκε μελέτη κόστους – οφέλους η οποία έχει κατατεθεί από το 2016 από την Περιφέρεια Ηπείρου και έχει γίνει γνωστή σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου.

Μιλώντας για τον επίμαχο διαγωνισμό κατά του οποίο προσέφυγε ο Γιάννης Δαρδαμάνης είπε πως μέσα από αυτόν έχει προβλεφθεί η κατασκευή του ΣΜΑ Πρέβεζας και υπήρχε ειδικό άρθρο στη συγγραφή υποχρεώσεων στην οποία θα μπορούσε μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ Πρέβεζας με έξοδα του ΦΟΔΣΑ και τα οποία θα επιμεριστούν στα χρόνια λειτουργίας της σύμβασης του εργοστασίου, όμως με την προσφυγή του Αντιδημάρχου αυτό είναι κάτι που θα πάει πίσω. Μάλιστα όπως τόνισε ο Νίκος Καλαντζής η πιο οικονομική και γρήγορη λύση για τον ΣΜΑ της Πρέβεζας είναι αυτή που προτείνει ο ΦΟΔΣΑ, ενώ ο ίδιος δεν θα πρότεινε την πρόταση ένταξης του στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” γιατί όπως υπογράμμισε η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης πρότεινε την μείωση του ΦΠΑ στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων από το 24% που είναι σήμερα στο 6% αφού όπως είπε αυτό είναι κάτι που θα δώσει μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Δήμους και προέτρεψε να το ζητήσουν από την ΚΕΔΕ τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, όσο και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής.

Τα “αίματα” στο Δημοτικό Συμβούλιο άναψαν μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργου Νίτσα, ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στην Δημοτική Αρχή για την εικόνα που παρουσιάσει ο Δήμος Πρέβεζας στον τομέα της καθαριότητας. “Έχει εικόνα καθαρής πόλης η Πρέβεζα;” αναρωτήθηκε ο Γιώργος Νίτσας και εγκάλεσε τον Νίκο Γεωργάκο για το γεγονός ότι ενώ προεκλογικά κατηγορούσε την αντίληψη του Αντιδημάρχου καθαριότητας Βαγγέλη Ροπόκη στο θέμα της διαχείρισης τελικά ο ίδιος την υιοθέτησε..
“Δεν μπορούμε το 2021 να λειτουργούμε ακόμη με ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς. Δεν γίνεται να πληρώνουν οι δημότες σε ανταποδοτική δράση που είναι η καθαριότητα και να μην υπάρχει ανταποδοτικότητα, θα αναφερθώ και παρακάτω.
Πέρα από “βαρύγδουπες εκφράσεις” και “παχιά λόγια” από τον κ. Γεωργάκο πως θα κάνει τον Δήμο, το Δήμο της καρδιάς μας, αυτή η καρδιά παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια το Δήμο Πρέβεζας σε… έμφραγμα αυτοδιοικητικό.
Ο κ. Γεωργάκος η παράταξή του ακόμη και η συνεργαζόμενη παράταξη του κ. Ροπόκη κρύβονται πίσω από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους. Και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν εικόνα ούτε της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ που ετοιμάζεται.
Άσχετα με τη σύμβαση με το εργοστάσιο στα Ιωάννινα, τη δεδομένη χρονική στιγμή το όλο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας, στην αποκομιδή και τη μεταφορά μοιάζει να είναι βγαλμένο από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Μπορούμε ως δήμος να  πετύχουμε πολλά.  Αρκεί η δημοτική αρχή και εσείς κ. Γεωργάκο να είστε  προσηλωμένοι  στην στρατηγική αυτή και να μη χρησιμοποιείτε  το Δήμο ως “κομματικό χωράφι” για προσωπική ανάδειξη ή τακτοποίηση φίλων και συγγενών” είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νίτσας και κάλεσε τον Δήμαρχο Πρέβεζας να αλλάξει για το καλό του Δήμου κατηγορώντας τον όμως πως με τα όσα έχει δείξει μέχρι τώρα, χρησιμοποιεί την καρέκλα του Δημάρχου για προσωπικούς  τακτικισμούς και αδυνατεί να δει το μέλλον της αυτοδιοίκησης.
Ο Νίκος Γεωργάκος απαντώντας κατηγόρησε τον Γιώργο Νίτσα ότι τα 12 χρόνια που είναι στην αυτοδιοίκηση δεν έχει καταφέρει να έχει δικές του προτάσεις και αντιγράφει τις προτάσεις της δημοτικής αρχής και τον κάλεσε πριν κάνει τοποθετήσεις στο Δημοτικό να πηγαίνει να ενημερώνεται πρώτα από τον ίδιο στο γραφείο του.”Το όνομα που δώσαμε στην παράταξη μας δεν είναι τυχαίο. Εμείς βγήκαμε και ήρθαμε όλοι μας για το Δήμο της Καρδιάς μας. Εσείς που ήσασταν τόσα χρόνια; Ίσως η καρδιά σας δεν ήταν τόσο πολύ μεγάλη ώστε να σας στηρίξουν οι δημότες. Μέσα στο διάστημα των 3 ετών και των υπολοίπων 5 που θα διεκδικήσουμε για άλλη μια φορά το Δήμο μας, θα ολοκληρώσουμε όλα αυτά που προγραμματίζουμε για την καθαριότητα” είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας ανακοινώνοντας ότι θα διεκδικήσει ξανά τον δημαρχιακό θώκο.

Σε σκληρό ύφος ο Γιώργος Νίτσας κάλεσε στη συνέχεια τον Νίκο Γεωργάκο να κοιτάξει στα μάτια τους δημότες και να δηλώσει ότι είναι υπερήφανος για την καθημερινότητα των Πρεβεζάνων πολιτών. “Με φωτογραφίες ούτε το μπόι σας ανεβαίνει, ούτε την εκτίμηση της κοινωνίας έχετε. Γνωρίζουν οι πάντες πλέον ότι το μόνο που σας απασχολεί είναι η ωραία φωτογραφία και τα ωραία ταξιδάκια. Έχετε αποτύχει παταγωδώς στην καθημερινότητα του πολίτη και κρίνεστε καθημερινά. Ελπίζω όμως και εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, να διαψεύσετε εμένα και όλους τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν την ίδια άποψη ή παρόμοια. Να διαψεύσετε όλους τους δημότες που πλέον σας έχουν χαρακτηρίσει ως την πιο αποτυχημένη δημοτική αρχή της τελευταίας 20ετίας, ώστε όλοι μαζί να σας δώσουμε την επόμενη 5ετία γιατί παράγετε ένα σημαντικό έργο. Δυστυχώς όμως η μέχρι τώρα παρουσία σας δεν μας πείθει ούτε κατά το ελάχιστο” είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νίτσας απευθυνόμενος στον Δήμαρχος Πρέβεζας.

Σκληρή κριτική στον Γιάννη Δαρδαμάνη άσκησε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Δημοτική Συνεργασία Κοσμάς Κορωναίος τονίζοντας πως ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας δεν έχει καμία νομιμοποίηση για την προσφυγή του διότι δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρει θέση σε ένα όργανο που εκπροσωπεί τον Δήμο.

Ο Γιάννης Δαρδαμάνης ισχυρίστηκε ότι η αρνητική του ψήφος στο ΦΟΔΣΑ ήταν ανεξάρτητη και θύμισε στον Κοσμά Κορωναίο ότι στο παρελθόν στην ψηφοφορία για το Καρβουνάρι η τότε αντιδήμαρχος της δημοτικής αρχής Μπαϊλη ψήφισε διαφορετικά από την θέση της παράταξης υποστηρίζοντας ότι οι αιρετοί ψηφίζουν κατά συνείδηση, με τον Κοσμά Κορωναίο να του υπενθυμίζει με την σειρά του πως, η Στέλλα Βαρτελάτου που ήταν η τότε αντιδήμαρχος, αποπέμφθηκε για την επιλογή της αυτή. “Είμαι μηχανικός, χρόνια διευθυντής στο μεγαλύτερο έργο υποδομής του Νομού με σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης η οποία κατοχυρώνεται όπως όλες αυτές οι συμβάσεις στην πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά, η οποία εξασφαλίζει και το όφελος στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι η αντίληψη μου την οποία εξέφρασα στο Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ και άσκησα το νόμιμο δικαίωμα μου ως αιρετού, εντός 15 ημερών, ως πρόσωπο και όχι ως Δήμος Πρέβεζας για αυτό είναι υπογεγραμμένη από μένα, ενώπιον του συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε άλλη κουβέντα θα γίνει μετά την απόφαση του συντονιστή” είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δαρδαμάνης με τον Κοσμά Κορωναίο να του υπενθυμίζει ότι στο Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ δεν εκπροσωπεί τον Δήμο Πρέβεζας ούτε ως μηχανικός, ούτε σαν φυσικό πρόσωπο, αλλά ως αντιδήμαρχος Πρέβεζας.

Στο τέλος της συνεδρίασης η Λαϊκή Συσπείρωση θέλησε να καταθέσει ψήφισμα για το θέμα που συζητήθηκε, όμως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραμανίδης δεν το αποδέχθηκε.

Ακούστε το ηχητικό της συνεδρίασης:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites