Στροφή στο Μέλλον : “Δημιουργία κοινού μετώπου με όλους τους υγιώς σκεπτόμενους προοδευτικούς αυτοδιοικητικούς και πολίτες”

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “Στροφή στο Μέλλον”

Τα χτυπήματα της Κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνουν πλέον την μορφή χιονοστιβάδας.

Μετά την παρέμβασή της στο νέο περιβάλλον της Τ.Α. που διαμόρφωσαν οι εκλογές με απλή αναλογική, όπου με τα εκτρωματικά νομοθετήματα Θεοδωρικάκου αλλοίωσε την λαϊκή εντολή, ανακοινώνει την κατάργηση του «Κλεισθένη Ι» και της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξαπολύει μια νέα επίθεση στις αρχές της ανόθευτης δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και της κοινωνικής συμμετοχής. Με το νέο εκλογικό νόμο όπου χρησιμοποιώντας μακιαβελικές τακτικές ορίζει την καθιέρωση του 43% ως επαρκούς ορίου εκλογής Δημάρχου, η οποία σε συνδυασμό με τη διάτρητη συνταγματικά εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 3/5 του αντίστοιχου (μειούμενου επίσης σε θέσεις αντιπροσώπευσης) συμβουλίου οδηγεί στην απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για μια πιο δημοκρατική, πιο συλλογική προσέγγιση στα θέματα της Αυτοδιοίκησης και τη ναρκοθέτηση ενός πρόσφορου πεδίου συνθέσεων και συνεργασιών, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο τριών μηνών από τις 30 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου οδηγεί στην πλήρη ακυβερνησία των Δήμων για έξι μήνες;

Η Κυβέρνηση επαναφέρει λοιπόν την γνωστή και αποτυχημένη δημαρχοκεντρική λογική που όμοιά της δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ο ρόλος των Συμβουλίων περιορίζεται και οι πολίτες μπορούν να «αποσυρθούν» από τα κοινά. Ο Δήμαρχος, εκτελεστικό και όχι αποφασιστικό όργανο, κατά το Σύνταγμα, λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερη εξουσία. Και όταν η εξουσία συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, όταν οι θεσμοί ελέγχου και άμεσης λογοδοσίας αποδυναμώνονται, τα ζητήματα της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και των «γκρίζων» ζωνών στην οικονομική διαχείριση, πολλαπλασιάζονται. Χαρακτηριστικό δείγμα διαπλοκής αποτελεί η κυβερνητική επιβολή να ευνοήσει δημάρχους που έχουν θητεύσει επί δυο θητείες και να τους τοποθετήσει σε θέσεις αιρετών χωρίς να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενους σταυρούς, αλλά ως αριστίνδην μέλη … Άνευ σταυρού!

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω η Κυβέρνηση προχωρά επίσης στην κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, στην κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, στον περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων και τελικά στην ανισότητα του τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων πληθυσμιακά Κοινοτήτων και την μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, με διαίρεση των μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους. Η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει περισσότερο τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απομακρύνει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Με το νομοθέτημα αυτό λοιπόν που καταργεί την ύπαρξη 3ης ξεχωριστής κάλπης για την εκλογή Κοινοτικών Συμβουλίων, προσβάλλει βάναυσα το θεσμό της Κοινότητας η οποία αποτελεί διαχρονικά, ως θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.

Και σε όλες τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά με την αρνητική της θέση  στα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου  για την κατάργηση της απλής αναλογικής και της 3ης κάλπης, νομιμοποιεί τις αρνητικές κυβερνητικές επιλογές.

Η επίθεση της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση όμως δεν σταματά εδώ αλλά συνεχίζεται με την πρόθεσή της, μέσω του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού ( άρθρα 7 έως 14) που αφορά στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)» η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των Ιαματικών Πηγών και ουσιαστικά θα οδηγήσει σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντί-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.» αναφέρει σε σχετική ομόφωνη ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και καλεί την Κυβέρνηση «να αποσύρει όλες τις διατάξεις για τις ιαματικές πηγές και να καθίσει στο τραπέζι της διαβούλευσης από μηδενική βάση, με μόνο γνώμονα να δημιουργηθεί μια πραγματικά αναπτυξιακή προοπτική για τον πολύτιμο αυτόν πόρο».

Η Κυβέρνηση λοιπόν, παρά τα ανυπέρβλητα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία η πανδημία του COVID προχωρά ταχύτατα στις σχεδιαζόμενες καταστροφικές παρεμβάσεις της στην Αυτοδιοίκηση, όπου μεγάλος χαμένος θα είναι τα Δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών / δημοτών και τελικά ο ίδιος ο Θεσμός της Αυτοδιοίκησης.

Μόνο μας όπλο είναι  η ανάδειξη όλων των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης και η δημιουργία ενός κοινού μετώπου με όλους τους υγιώς σκεπτόμενους προοδευτικούς Αυτοδιοικητικούς και πολίτες.

Πρέβεζα 22/2/2021

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Στροφής στο Μέλλον»

Ευκλείδης Φονταράς

Βασίλης Κωστούλας

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Παναγιώτης Λελοβίτης


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites