Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα,
για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν, ειδικά στον κλάδο της εστίασης, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί στην καταστροφή και την εξαθλίωση σχεδόν 500.000 εργαζόμενους και επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης. Οι ίδιοι παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, όπως τους ζήτησε αλαζονικά ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αντί να τους χλευάζει ο κ. Γεωργιάδης και να απαξιοί ακόμα και να ακούσει τα προβλήματά τους από τα αρμόδια θεσμικά όργανα ο κ. Μητσοτάκης, τους καλούμε έστω και τώρα να πάρουν άμεσα μέτρα, πριν να πολλαπλασιαστούν τα οριστικά λουκέτα, που ήδη ξεκίνησαν και οι στρατιές ανέργων να είναι μη αναστρέψιμη πραγματικότητα:
–Να μετατρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
–Να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση του χρέους της πανδημίας προς το Δημόσιο με δόσεις και σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής, αντίστοιχο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
–Να μειώσουν το ΦΠΑ στην εστίαση για όσο διαρκεί η κρίση, στο 6%.
–Να προχωρήσουν σε ειδικό κλαδικό πρόγραμμα ενίσχυσης για την εστίαση, που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τα απανωτά lockdown.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οποιαδήποτε αδράνεια και ημίμετρα αποτελούν καταστροφή. Διότι η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή ενός παρατηρητή των εξελίξεων. Αντιλαμβάνεται τον ρόλο της περισσότερο ως χειριστή ενός διακόπτη λοκ-ντάουν, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κανέναν έλεγχο και καμία πρόληψη για ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα αυτών είναι, ότι είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη όσον αφορά το βάθος της ύφεσης το 2020, οι πολίτες χάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, ενώ παράλληλα, αν και υπερχρεωμένοι, φορτώνονται με νέα χρέη προς το κράτος και τις τράπεζες ύψους άνω των 20 δισ. Τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στην εστίαση, έχουν ήδη ξεκινήσει.
Όλα αυτά, όμως, υπονομεύουν τις δυνατότητες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Και όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης μπουν σε τροχιά ανάκαμψης, όταν το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέλθει, όταν η ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλείσει η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά μπροστά σε πολύ σοβαρές περιπέτειες.