Η σημασία των στοματοπροσωπικών ασκήσεων!

Άρθρο που επιμελήθηκε η υπεύθυνη του Πρότυπου Κέντρου Λογοθεραπείας και Έργοθεραπείας “Το Ταξίδι του Λόγου” Φωτεινή Μπάσιου. 

Βασικό κομμάτι των θεραπειών της λογοθεραπείας θεωρούνται οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις. Ασκήσεις που γυμνάζουν την στοματική κοιλότητα και τους μύες που την αποτελούν όπως και όλο το πρόσωπο.

Ο συνδυασμός των κινήσεων των μυών του προσώπου είναι το βασικό μέσο για την παραγωγή όλων των φωνημάτων με αποτέλεσμα την παραγωγή λέξεων και μετέπειτα του λόγου και της ομιλίας. Η στοματοπροσωπική ενδυνάμωση και ο συντονισμός των αρθρωτών θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή καθαρού ήχου.

 

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η σημασία τους και ποια είναι η σχέση που έχουν οι ασκήσεις αυτές με την παραγωγή της ομιλίας. Η σχέση τους, λοιπόν είναι αλληλένδετη με την ομιλία!

 

Η σημασία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι για να καταφέρει να παραχθεί ήχος και μετέπειτα να δημιουργηθεί ο λόγος, οι μύες που συμμετέχουν στην άρθρωση πρέπει να έχουν αναπτυχθεί πολύ καλά και τα όργανα της άρθρωσης να είναι ευκίνητα με γρήγορη εναλλαγή της γλώσσας και των χειλιών.

Στόχος των στοματοπροσωπικών ασκήσεων είναι να ενισχυθεί η κινητικότητα και ο συντονισμός των χειλιών, των παρειών – μάγουλων, της γλώσσας και της γνάθους όπως και η σωστή ενδυνάμωση τους.

Η εξάσκηση των μυών για κάποια παιδιά είναι φυσική εξέλιξη και πετυχαίνεται από το περιβάλλον και από την αναπόφευκτη καθημερινή κίνηση των μυών του προσώπου χωρίς ο γονιός/φροντιστής να βάλει αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο μάθησης για το παιδί του.

Ωστόσο, κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν χαλάρωση των συγκεκριμένων μυών επομένως και μετέπειτα δυσκολίες ως προς την έναρξη του λόγου, δυσκολίες άρθρωσης ή δυσκολίες ως προς την καταληπτότητα του λόγου .

Πηγή:  allaboutparents

Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις σε συνδυασμό με τα σωστά εργαλεία συμβάλουν στην ενδυνάμωση των μυών και συνεπώς στη βελτίωση της άρθρωσης. Γι αυτό, στο κέντρο μας 《Το ταξίδι του Λόγου》, εμπλουτίζουμε συνεχώς το υλικό μας με νέα εργαλεία τελευταίας γενιάς, όπως το στυλεό δόνησης με την επιλογή πολλαπλών κεφαλών.

 

▪︎Ενισχύουν την κινητικότητα των μυών
▪︎Προσεγγίζουν πολυαισθητηριακά
το στόμα
▪︎Προετοιμάζουν τα παιδιά με δυσκολίες στην σίτιση για διάφορα στάδια(Όπως το κουτάλι, η μάσηση κτλ.)
“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ” 
Πρότυπο Κέντρο Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας/ Πρώιμη Παρέμβαση/ Ομαδικά Προγράμματα/ Μαθησιακές Δυσκολίες
Υπεύθυνση : Μπάσιου Φωτεινή – Λογοθεραπεύτρια (Ειδίκευση στον τραυλισμό – Θεραπεύτρια PRT)
Διεύθυνση : Σπηλιάδου 17, Πρέβεζα
Τηλ. 2682400350

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η Μάρθα Βούρτση στο Ψαθάκι : Μια αναμενόμενη απόφαση για το Τμήμα Χρηματοποικονομίας

23/09/2021, 7:03 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πόσοι Πρεβεζάνοι γνωρίζουν σήμερα τον Ανδρέα Κωφό και τον Δημήτριο Τενεκέ;

22/09/2021, 11:53 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Οι «νέοι με τα μηχανάκια» και το συμπιεσμένο κοινωνικό ελατήριο

21/09/2021, 11:17 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παύλος Σιδηρόπουλος, o ποιητής των Εξαρχείων – Ερμηνευτικές εκδοχές της ποίησής του

20/09/2021, 8:34 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ο κόσμος του Λεσπέρ, του Σπύρου Μπρίκου

12/09/2021, 7:18 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites