Η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε Πρέβεζα, Ζηρό και Άρτα

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία είχαν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων. Η παρέμβαση της ΕΑΓΜΕ και ειδικότερα της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου (ΠΜΗ) ήταν άμεση και είχε στόχο την εκτίμηση της επικινδυνότητας των φαινομένων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Κλιμάκιο αποτελούμενο από τους κ. Ευάγγελο Νικολάου και κ. Παναγιώτη Πάσχο επισκέφθηκαν τους δήμους Πρέβεζας, Ζηρού και Αρταίων. 

Ειδικότερα, στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από τους γεωλόγους της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ στην κατολίσθηση που εκδηλώθηκε στην Τ.Κ. Νικόπολης δίπλα από την κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της Πρέβεζας. Οι γεωλόγοι της ΕΑΓΜΕ μετά από ενδελεχή εξέταση των φαινομένων έδωσαν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νικόλαο Γεωργάκο και τον αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Ακρίβη, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, η δε κατάσταση είναι οριακή  στην ασφάλεια του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Μετά από παρέμβαση του δήμου έγινε εκτροπή των ομβρίων υδάτων τα οποία κατέληγαν στην κατολίσθηση με στόχο την αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι με έγγραφό τους στις 28 Ιανουαρίου 2021 ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, Φώτιος Ζέρβας και Κωνσταντίνος Παπουτσής αντίστοιχα, το οποίο είχε αποδέκτη – μεταξύ άλλων – και την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ, επισήμαιναν ότι η κατολίσθηση είχε φτάσει στα όρια της περίφραξης του κτιρίου που στεγάζει την κεντρική δεξαμενή της πόλης της Πρέβεζας. Εξέφραζαν δε την ανησυχία τους για τη θεμελίωση τόσο του κτιρίου όσο και της ίδια της δεξαμενής.

Την επομένη, στις 28 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην Τ.Κ. Γαλατά και στην Τ.Κ Παπαδάτων του δήμου Ζηρού οπού σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να αποκοπεί η επικοινωνία σε ορισμένες κατοικίες και κτηνοτροφικές μονάδες. Το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ διατύπωσε τις προτάσεις του για την αποκατάσταση των ζημιών στους αντιδημάρχους του δήμου Ζήρου κ. Βασίλειο Ζάβαλη και Ζήκο Ρεμπή.

Ένα άλλο κατολισθητικό φαινόμενο που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι γεωλόγοι της ΕΑΓΜΕ ήταν αυτό στην Τ.Κ .Δαφνωτής του δήμου Αρταίων. Μετά από σχετικό αίτημα του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειου Ψάθα  κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ  πραγματοποίησε αυτοψία στην θέση της κατολίσθησης συνοδευόμενο από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Δαφνωτης κ. Γεώργιο Παίδαρο. Η κατολίσθηση σημειώθηκε στην δυτική όχθη του Άραχθου ποταμού και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το ανατολικό όριο του οικισμού Δαφνωτής. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και χρήζει συνεχούς παρακολούθησης για την εκτίμηση της επικινδυνότητας του για αυτό και η ΠΜΗ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Δαφνωτής και την Π.Ε Άρτας.

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Δύο κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα

06/03/2021, 9:03 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Με ηρωικούς στίχους για το 1821 γέμισαν οι βιτρίνες

06/03/2021, 8:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανάπτυξη Τώρα: Η Πρέβεζα θα πρέπει να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με ενότητα και εμπιστοσύνη στους Πρεβεζάνους καλλιτέχνες

06/03/2021, 8:05 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Πρέβεζας : Να ληφθούν άμεσα αυξημένα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών στα super market

06/03/2021, 7:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έκπτωση στα τέλη ύδρευσης -αποχέτευσης για τους τρίτεκνους

06/03/2021, 7:48 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Να ανοίξουν τα σχολεία ζητά το 15μελές του 2ου ΓΕΛ Πρέβεζας

06/03/2021, 7:33 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites