Τ.Ε Πρέβεζας του ΚΚΕ : “Ζητάμε νέο νοσοκομείο για την Πρέβεζα και όχι μια τορπίλη στα θεμέλια του ΕΣΥ”

Ανακοίνωση της Τ.Ε Πρέβεζας του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο Πρέβεζας :

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επίπεδο Νομού έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία του νοσοκομείου Πρέβεζας και για την προοπτική ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου που θα μπορεί να καλύπτει επαρκώς  τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Το σοβαρό αυτό ζήτημα επιβλήθηκε στην ημερήσια διάταξη αφενός μεν γιατί είναι επιτακτικό από την ίδια του τη φύση και αφετέρου γιατί το επέβαλλε με τους διαρκείς αγώνες του το κίνημα της περιοχής. Μην ξεχνάμε τις δεκάδες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν γι αυτό το σοβαρό ζήτημα ακόμη πριν από το 2015. Καρπός επίσης των κινητοποιήσεων αποτελεί και η έκτακτη χρηματοδότηση των 571.000 ευρώ για το Νοσοκομείο της πόλης. Τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να τα παραχωρήσει κάτω από την αγωνιστική πίεση των ταξικών σωματείων αφαιρώντας τα όμως από την έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες της πανδημίας μιας και αυτό το ποσό προέρχεται από εκεί.

 Δυστυχώς όμως, το σοβαρό αυτό ζήτημα της υγείας, απασχολεί τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και την προηγουμένη του ΣΥΡΙΖΑ  μόνο ως επιχειρηματικό πεδίο δράσης στο οποίο θα πρέπει να διοχετευτούν λιμνάζοντα κεφάλαια με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Αυτή είναι άλλωστε και η πολιτική της ΕΕ, αυτή την πολιτική υπηρετούν και τα κόμματα της αστικής διακυβέρνησης, αυτή την πολιτική υπηρετούν με τη σειρά τους και οι πολιτικοί τους εκφραστές σε επίπεδο τοπικής διοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, δηλαδή στους Δήμους και τις Περιφέρειες. 

Το πως μια λαϊκή ανάγκη μετατρέπεται σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας με τις πολιτικές της ΕΕ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, το γνωρίζουμε πολύ καλά και μάλιστα έχουμε εμπειρία από επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, δύο τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την περιοχή είναι το εργοστάσιο, υπό μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα), διαχείρισης στερεών αποβλήτων στα Ιωάννινα και το έργο για τον οδοφωτισμό στον Δήμο Πρέβεζας, πάλι με την μορφή ΣΔΙΤ. Στη πρώτη περίπτωση το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων ανήκει στην στη γνωστή σε όλους μας εταιρία ΤΕΡΝΑ, η οποία, βάζοντας μόνο ένα μικρό μέρος από το απαιτούμενο κεφάλαιο βγάζει υπερκέρδη, με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 80% της μέγιστης παραγωγής της το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο λαός της περιοχής Ηπείρου. Μη ξεχνάμε πως εμπνευστής και  αρχιτέκτονας  αυτής της επένδυσης ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία δημιούργησε 5 τέτοια εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Στην δεύτερη επίσης περίπτωση της αντικατάστασης των φωτιστικών του Δήμου, οι δημότες Πρέβεζας θα κλιθούν να καταβάλουν το 1/3 των δημοτικών τελών για 12 ολόκληρα έτη για μια επένδυση, ΣΔΙΤ και αυτή (πρόγραμμα ELENA), την οποία θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος μόνος του, με δικά του συνεργεία και που ο επιχειρηματίας που ανέλαβε το έργο δεν έβαλε, παρά ελάχιστα κεφάλαια από την τσέπη του.

 Στην ίδια λοιπόν λογική μεθοδεύεται και η ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Ήδη από το διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο που έγινε πριν λίγους μήνες για το νοσοκομείο ακούστηκαν διάφορες τοποθετήσεις με κοινό όμως παρανομαστή. Από την παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε η πρόταση για «πράσινο νοσοκομείο» ώστε να είναι πιο εφικτό να βρεθεί Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.  Αυτή βέβαια είναι η μισή αλήθεια γιατί η άλλη μισή είναι πως τέτοια Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα βάζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τον όρο της συμμετοχής επιχειρηματιών σε αυτά  ώστε να εγκριθεί το πρόγραμμα. Από τον  Αντιπεριφεριάρχη Πρέβεζας, στέλεχος της ΝΔ ακούσαμε για νοσοκομείο με leasing, δηλαδή πάλι για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τώρα μαθαίνουμε από διαρροές και ανεπίσημες πληροφορίες πως και η Δημοτική αρχή στις επαφές που έχει με την ΚΤ.ΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή σχεδιάζει δημιουργήσει νοσοκομείο στην πόλη της Πρέβεζας στο οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εμπλέκονται ιδιωτικά κεφάλια, φυσικά με ληστρικούς όρους για το λαό. 

 Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά αρνητική τόσο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για το μέλλον του εθνικού συστήματος υγείας γενικότερα. Ένα νοσοκομείο στο οποίο θα συμμετέχουν με τον πιο επίσημο τρόπο επιχειρηματίες παύει αυτομάτως να έχει ως στόχο την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών και βάζει μπροστά το επιχειρηματικό κέρδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εξάλλου και το πώς έδρασαν οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας οι οποίοι αδιαφορώντας παντελώς για το λαό, κοιτάξανε, ακόμη και σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση,  με την ενεργητική συμβολή της κυβέρνησης της ΝΔ, να θησαυρίσουν, είτε πουλώντας πανάκριβα τα αναλώσιμα υλικά είτε νοικιάζοντας πανάκριβα τις κλίνες ΜΕΘ. Εδώ λοιπόν μπαίνουν μια σειρά από ερωτήματα

  1. Σε ένα νοσοκομείο που θα έχουν τον πρώτο λόγο επιχειρηματίες, θα μπορούν να νοσηλεύονται όλοι οι Πρεβεζιάνοι δωρεάν ή θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους στην κάθε ευκαιρία, όπως πχ αν χρειαστεί να νοσηλευτούν κάποιες ημέρες παραπάνω κτλ.
  2. Θα έχουν ισότιμη μεταχείριση ή θα υπάρχει ταξικός διαχωρισμός στη βάση ότι ο ασθενής που φέρει περισσότερα έσοδα στο νοσοκομείο  θα προηγείται;
  3. Θα παραμείνει το νοσοκομείο Πρέβεζας ΝΠΔΔ (Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) ή θα μετατραπεί σε ΝΠΙΔ (Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) με ότι αυτό συνεπάγεται;
  4. Θα εξασφαλιστούν οι οργανικές θέσεις των εργαζομένων σε αυτό ή όποιος δεν θεωρείται παραγωγικός και όποιος σηκώνει κεφάλι θα απολύεται;

 

Στα ερωτήματα αυτά, υπάρχουν ήδη οι απαντήσεις διότι υπάρχει πολυετή πείρα για το ποια είναι η στόχευση τέτοιων δομών. Όπου λειτούργησαν τέτοιου τύπου νοσοκομεία όπως στη Σουηδία και αλλού, η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υποβαθμίστηκε σημαντικά. Γίνανε απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών, οι ιατρικές πράξεις μειώθηκαν, η ποιότητα των υπηρεσιών έπεσε και στην αντιμετώπιση των σθενών δεν προτάσσονταν οι επιταγές της Ιατρικής αλλά το επιχειρηματικό κέρδος. 

Ως Τ.Ε Πρέβεζας του ΚΚΕ βάζοντας ως προμετωπίδα το συμφέρον του λαού της Πρέβεζας σκοπεύουμε να αντιταχθούμε σθεναρά σε τέτοιους σχεδιασμούς. Το αυτονόητο δικαίωμα να υπάρχει σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο στην Πρέβεζα, όπως υπάρχει άλλωστε στους περισσότερους νομούς της χώρας, δεν μπορεί να μας το παρουσιάζουν ως ένα άπιαστο όνειρο, ούτε μπορούν να μας πείσουν πως αν δεν γίνει με την μορφή της «επιχείρησης» δεν μπορεί να γίνει καθόλου. 

Δεν μπορεί το 2021 να θεωρείται άπιαστο όνειρο η δωρεάν και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, όταν η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία στην ιατρική έχουν προχωρήσει τόσο πολύ. Άπιαστο όνειρο, αυτές οι υπηρεσίες είναι στον καπιταλισμό γιατί τέτοιας φύσης προβλήματα σε  χώρες όπως η ΕΣΣΔ είχαν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Από την δεκαετία του 30΄ στις σοσιαλιστικές χώρες υπήρχε ένα εξαιρετικά πυκνό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο προσέφερε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μειώνοντας σημαντικά την ολική θνησιμότητα, αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και μειώνοντας παράλληλα την νοσηρότητα σε μια σειρά από επαγγελματικά νοσήματα τα οποία σήμερα 90 χρόνια μετά μαστίζουν ακόμη την εργατική τάξη.  

Γι αυτό λοιπόν καλούμε το κίνημα της Πρέβεζας, τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά σε τέτοιες μεθοδεύσεις που τελικά στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους βάζουν τις ανάγκες του λαού στο περιθώριο και που ένα πολύτιμο αγαθό το μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι λίγοι. 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites