ΠΡΕΒΕΖΑ : Στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας η ταφή των θανόντων από κορωνοϊό;

Την Δημοτική αρχή Πρέβεζας καταγγέλλει ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νεοχωρίου και Αγίας Τριάδας, με αφορμή την ταφή θανούσης από covid-19 (κορωνοϊό) που πραγματοποιήθηκε στις 4-12-2020 στο νεκροταφείο του ιερού Ναού Αγίας Τριάδας.

Μαζί με την καταγγελία ο σύλλογος θέτει και ερωτήματα σχετικά με το αν ο Δήμος έχει ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ακολουθεί η καταγγελία του συλλόγου:

Με αφορμή την ταφή θανούσης από covid-19 (κορωνοϊό) που πραγματοποιήθηκε στις 4-12-2020 στο νεκροταφείο του ιερού Ναού Αγίας Τριάδας ο οποίος αποτελεί την εκκλησία της ενορίας μας, και την ανησυχία που προκλήθηκε στους κατοίκους της περιοχής, ο σύλλογος μας θα ήθελε να καταγγείλει την δημοτική αρχή για τον λόγο ότι έγινε αυθαίρετη και παράνομη ταφή στο νεκροταφείο του χωριού μας αποβιώσαντος ασθενούς από λοιμώδες νόημα, δηλαδή από covid -19. Προκύπτουν μάλιστα τα εξής ερωτήματα τα οποία χρήζουν άμεσης και τεκμηριωμένης απάντησης από την δημοτική αρχή προς ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας.
Με ποια διαδικασία και προϋποθέσεις επελέγη το νεκροταφείο μας για ταφές θανάτων λόγω covid -19; Πληροί τους όρους που θέτει η νομοθεσία και έχουν κατασκευασθεί οι απαραίτητες υποδομές για τις συγκεκριμένες ταφές; Για ποιο λόγο δεν ενημερωθήκαμε ως χωριό και τοπική κοινωνία;
Έχει δημιουργηθεί στο νεκροταφείο μας ειδικός χώρος ταφής όπως προβλέπεται;
Διασφάλισε η δημοτική αρχή ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν σύμφωνη με τους κανόνες λειτουργίας κοιμητηρίων και τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας από τους εμπλεκόμενους σύμφωνα με τις εγκυκλίους και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας; Αλήθεια ήταν παρών κατά την διάρκεια της ταφής υπεύθυνος του Δήμου Πρέβεζας όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις;
Σε άλλους Δήμους οι δημοτικές αρχές διαμόρφωσαν ξεχωριστούς και απομονωμένους χώρους μακριά από τους λοιπούς τάφους, έφτιαξαν νέες ζώνες και ζώνες προσέλευσης, οι οποίες διαχωρίζονται από το υπόλοιπο νεκροταφείο με περίφραξη. Ενδεικτικά αναφέρουμε από την σχετική νομοθεσία ο π.δ. 210/1975 που προβλέπει ξεχωριστό και διακεκριμένο χώρο για τις ταφές από λοιμώδη νοσήματα. Ακολουθήθηκαν στο δικό μας νεκροταφείο οι πρακτικές, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η κείμενη νομοθεσία;
Τελικά το εύλογο ερώτημα των συγχωριανών μας, μπορεί να απαντηθεί; Με ποία κριτήρια και προϋποθέσεις επιλέχθηκε το νεκροταφείο του χωριού μας ,ως νεκροταφείο για covid-19 περιπτώσεις;
Ελπίζουμε να μην υπάρξουν περαιτέρω θύματα λόγω του covid 19, πλην όμως εάν συμβεί κάτι τέτοιο στην περιοχή μας, απαιτούμε να μην πραγματοποιηθεί εκ νέου ταφή θανόντος από την ασθένεια αυτή στο δικό μας νεκροταφείο εκτός από τους ανωτέρω λόγους και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι συγχωριανοί μας φοβούνται ότι θα καταληφθεί ο χώρος που προβλέπεται για τους νεκρούς της ενορίας και οι κάτοικοι του χωριού μας, οι δικοί μας άνθρωποι, θα πρέπει να ταφούν σε άλλα νεκροταφεία, μακριά από τους οικείους τους.
Εκτός και εάν ο στόχος της δημοτικής αρχής με τις εν λόγω παράνομες μεθοδεύσεις που ακολουθεί είναι ο κορεσμός του νεκροταφείου μας και η “εκ των πραγμάτων” δημιουργία νέου νεκροταφείου εφαπτόμενο του υφιστάμενου, κάτι το οποίο φυσικά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει αφού θα πρέπει κάποτε να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση της περιοχής μας.
Τέλος, θεωρούμε ότι η κατά τα ανωτέρω ταφή στο νεκροταφείο μας αποβιώσαντος ασθενούς από covid 19 θα πρέπει να ερευνηθεί από τον αρμόδιο κ. Εισαγγελέα για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο λόγω της μη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της κείμενης νομοθεσίας για την επιλογή και την διαμόρφωση του χώρου.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites