Στον εισαγγελέα παραγωγοί από τις Π.Ε Πρέβεζας και Άρτας για ψευδή δήλωση εκτάσεων

Σε συνέχεια των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχισθούν από τις υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σχετικά με την ψευδή δήλωση εκτάσεων από παραγωγούς για την κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2019 και 2020, απεστάλη σήμερα αναφορά στην αρμόδια εισαγγελία για 8 παραγωγούς που δήλωσαν ενοικιαζόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων σε διάφορες περιοχές της χώρας  εκτάσεως 8.187 στρεμμάτων. Η αναφορά κρίθηκε αναγκαία αφού από την διενέργεια του ελέγχου προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών που την καθιστά ιδιαίτερη, αφού έχει τα εξής χαρακτηριστικά.

Και οι 8 αιτούντες παραγωγοί, που βρίσκονται στη Ροδόπη, Γρεβενά, Άρτα, Πρέβεζα, Φωκίδα, και Λασίθι ενοικιάζουν μεγάλες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων περίπου 1.000 στρέμματα έκαστος με τις οποίες αιτούνται την κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2020.

Από τον έλεγχο των συμφωνητικών που υποβλήθηκαν μαζί με τις ΑΕΕ 2020 προκύπτει ότι η νόμιμη κατοχή των ιδιωτικών βοσκοτόπων δεν τεκμηριώνεται από τους εκμισθωτές αφού :

  • τα Ε9 των εκμισθωτών πριν το 2020, χρονιά που υποβλήθηκε για πρώτη φορά η αίτηση για εθνικό απόθεμα, δηλαδή τα έτη 2017, 2018, 2019 δεν υπάρχον οι εγγραφές που να περιέχουν τα αγροτεμάχια των ιδιωτικών βοσκοτόπων που εκμισθώνουν αν και πρόκειται για πολύ μεγάλες εκτάσεις για να αποκτηθούν μέσα σε μια χρονιά.
  • οι ίδιες εκτάσεις το 2017, 2018, 2019 συμμετείχαν στην Τεχνική Λύση κατανομής δημόσιων βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους πράγμα που υποδηλώνει ότι πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων και όχι ιδιωτικές όπως επιχειρείται να εμφανισθούν με τις τριγωνικές ενοικιάσεις και απλή αναγραφή της κατοχής και ιδιοκτησίας στο Ε9 του 2020 από τον εκμισθωτή.
  • υπάρχουν προβλήματα με τους χρησιμοποιούμενους αριθμούς ταυτότητας ακινήτων (Α.Τ.ΑΚ.) ή με την έλλειψη Α.Τ.ΑΚ. στα συμφωνητικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • με βάση τα προσκομισθέντα συμφωνητικά μίσθωσης για όλα τα 8.178 στρέμματα το ενοίκιο που θα καταβληθεί από τους παραγωγούς που αιτούνται Εθνικό Απόθεμα 2020 ανέρχεται μόλις στα 290 ευρώ, δηλαδή 0,035 ευρώ το στρέμμα, σχεδόν μηδενικό.
  • οι εκτιμώμενες ενισχύσεις που θα ελάμβαναν συνολικά οι 8 παραγωγοί, εφόσον δεν είχαν άλλα προβλήματα ελέγχου θα ανερχόταν σε 253.800 ευρώ.

Το επαναλαμβανόμενο αυτό γεγονός, των τριγωνικών μισθώσεων ιδιωτικών βοσκοτόπων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες εκτάσεις που αποκτούνται ξαφνικά μέσα σε ένα έτος με αποκλειστικό προορισμό την χρήση για είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος,  αποτελεί σοβαρή ένδειξη και ενίσχυση της υπόνοιας ότι η δήλωση του κάθε παραγωγού, από τους 8, είναι ψευδής.  Για τον εντοπισμό των 8 παραγωγών χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο γεωχωρικός έλεγχος ανάμεσα σε διαφορετικά έτη, για να εξακριβωθεί με βάση την ιστορικότητα της κάθε δηλούμενης έκτασης αγροτεμαχίων που τηρείται στο ΟΣΔΕ από το 2015, ποια ήταν η χρήση τους και η κατοχή τους.

Η εμφάνιση τέτοιων περιπτώσεων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μαρτυρά ότι υπήρξε κάποιος συντονισμός και τόσο διαφορετικοί παραγωγοί εφάρμοσαν την ίδια μέθοδο για την απόσπαση κοινοτικών επιδοτήσεων παράνομα και για αυτό έγινε και η αναφορά στην αρμόδια εισαγγελική αρχή. Ο  έλεγχος θα συνεχισθεί για να εξακριβωθεί με ποιο τρόπο εντόπισαν αυτές τις μεγάλες εκτάσεις οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και εάν υπήρξε κέντρο καθοδήγησης.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. επισημαίνει ότι η προστασία του γεωργικού ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Κάθε περίπτωση από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου ελέγχεται και εφόσον υπάρχουν  ευρήματα θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες. Αυτά αφορούν μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών και οι υπόλοιποι παραγωγοί που αποτελούν την πλειοψηφία δεν έχουν να φοβούνται τίποτα


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites